Şeful Total: Statele Unite nu vor deveni independente energetic în viitorul previzibil

Statele Unite nu vor deveni independente energetic în viitorul previzibil, în pofida aşa-numitei revoluţii a zăcămintelor de şist, consideră noul director general al grupului petrolier francez Total, Patrick Pouyanne.

Urmărește
272 afișări
Imaginea articolului Şeful Total: Statele Unite nu vor deveni independente energetic în viitorul previzibil

Şeful Total: Statele Unite nu vor deveni independente energetic în viitorul previzibil (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"SUA depind încă de petrolul din Orientul Mijlociu. Nu este adevărat că Statele Unite vor putea să îşi asigure necesarul de petrol, vor continua să importe", a spus Pouyanne, citat de CNBC.

El a subliniat faptul că SUA nu vor ajunge la independenţă energetică întrucât consumă în continure mult mai mult decât produc.

"În opinia mea, lumea de astăzi este interdependentă. Ideea că poţi ajunge independent energetic, în special în cazul Statelor Unite, unde există atât de multe companii cu operaţiuni globale, o ţară care beneficiază probabil cel mai mult de globalizare, pentru mine este ciudată. Nu cred în aşa ceva", a spus Pouyanne.

Preţurile petrolului au scăzut dramatic în ultimele luni, iar la un moment dat au ajuns la circa 60% din nivelul atins în iunie 2013, din cauza ofertei mari şi a cererii scăzute la nivel mondial.

OPEC a fost acuzată că este vinovată de instabilitatea preţurilor, întrucât a refuzat să reducă producţia, pentru a susţine preţurile. Muţi analişti consideră că această lipsă de reacţie a fost o încercare de a recâştiga cotă de piaţă, pe fondul concurenţei sporite venite din partea producătorilor care exploatează zăcăminte de şist în SUA.

Producţia de petrol a Statelor Unite a crescut constant, de la 5 milioane de barili pe zi în 2005 la 8,6 milioane de barili pe zi în 2014, potrivit Agenţiei pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA) din SUA.

Pouyanne a spus însă că Statele Unite sunt încă un importator major de petrol şi gaze, iar economia americană beneficiază de preţurile scăzute ale ţiţeiului.

"Se poate ca producătorii independenţi din SUA să nu fie mulţumiţi, ca şi investitorii în petrol şi gaze, dar pe ansamblu pentru economia americană preţurile scăzute ale petrolului sunt o veste bună", a explicat şeful Total.

Pouyanne a făcut comentariile după ce Total a anunţat o revizuire a în scădere a valorii activelor cu 6,5 miliarde de dolari, în trimestrul patru, decizie legată în special de active din America de Nord, din sectorul zăcămintelor de şist. Grupul francez a anunţat şi măsuri de reducere a costurilor, pentru a compensa declinul accentuat al cotaţiilor petrolului, urmând să restrângă şi investiţiile cu 10%, de la nivelul de 26,4 miliarde de dolari din 2014.

Şeful companiei s-a declarat însă încrezător că Total poate suporta cu uşurinţă preţurile scăzute ale petrolului, în pofida măsurilor de reducere a costurilor.

"Atunci când poţi genera un flux de numerar de 25 de miliarde de dolari la un preţ al ţiţeiului de 100 de dolari pe baril şi eventual să investeşti toată această sumă, chiar şi înainte de a plăti dividende acţionarilor, asta înseamnă că eşti la un nivel foarte înalt. Avem un bilanţ contabil solid, putem face faţă situaţiei doi sau trei ani. Nu sunt îngrijorat", a subliniat Pouyanne.

Pouyanne a fost numit la conducerea Total după ce fostul director general, Christophe de Margerie, şi-a pierdut viaţa într-un accident aviatic, în octombrie anul trecut.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, a depăşit vineri pargul de 60 de dolari pe baril pentru prima oară în acest an, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora companiile din domeniul energiei din SUA vor reduce operaţiunile de explorare, ducând la limitarea surplusului de petrol de pe piaţă. Petrolului West Texas Intermediate cu livrare în martie este tranzacţionat la peste 52 de dolari pe baril.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici