Semnal de alarmă pentru prima economie a Europei: Germania riscă să rămână fără gaze iarna viitoare

Organismul de supraveghere a energiei din Berlin a avertizat că întreprinderile şi gospodăriile vor trebui să reducă şi mai mult consumul de gaze naturale pentru ca Germania să evite o criză energetică iarna viitoare, scrie Financial Times, citat de Ziarul Financiar.

Urmărește
895 afișări
Imaginea articolului Semnal de alarmă pentru prima economie a Europei: Germania riscă să rămână fără gaze iarna viitoare

Semnal de alarmă pentru prima economie a Europei: Germania riscă să rămână fără gaze iarna viitoare

Potrivit declaraţiilor lui Klaus Müller, şeful Agenţiei Federale pentru Reţele, criza de energie din Germania „nu s-a încheiat", remedierea situaţiei depinzând în mare măsură de agresivitatea următorului sezon rece.

„Pericolul unei penurii de gaz este încă prezent", a declarat acesta pentru Financial Times. „Depinde foarte mult dacă vom continua să limităm consumul de gaz şi să asigurăm aprovizionarea diversificată a Germaniei".

Iarna din 2023-2024 va fi, de asemenea, prima pe care Germania o va experimenta „fără niciun fel de gaz rusesc", în timp ce oferta globală de gaze naturale lichefiate (GNL) „nu se aşteaptă să crească semnificativ în acest an sau anul viitor".

„A fi prea încrezător pentru iarna viitoare este riscant", a declarat pentru FT Fatih Birol, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie, adăugând că Europa nu îşi poate permite să îşi piardă atenţia asupra conservării sau dezvoltării energiei regenerabile.

Scăderea importurilor din gazoductele ruseşti a împins preţurile gazului la peste 300 de euro pe megawatt/oră vara trecută, de la aproximativ 20 de euro/MWh înainte de război. Acest lucru a forţat unele dintre companiile germane mari consumatoare de energie să-şi oprească activitatea, provocând avertismente legate de o potenţială criză energetică la nivel naţional.

Dar Germania a reuşit să îşi reconfigureze sistemul energetic pentru a face faţă crizei, situaţie pe care Müller a descris-o drept „realizare unică".

Berlinul s-a aprovizionat cu noi cantităţi de GNL din Orientul Mijlociu şi din SUA, a crescut importurile de gaze prin conducte din Norvegia, Olanda, Belgia şi Franţa şi a construit primele sale terminale de import de GNL pe coasta de nord. Rezervoarele de gaz ale Germaniei sunt acum pline în proporţie de 64%, un nivel mult mai ridicat decât în urmă cu un an.

Companiile şi gospodăriile au făcut, de asemenea, economii drastice de energie, iar industria a folosit cu 20% mai puţin gaz în această iarnă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
germania,
gaze,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici