Senatul SUA ar putea interzice aplicaţiile care urmăresc persoane fără ca acestea să ştie

Aplicaţii care urmăresc posesorii de smartphone-uri fără ca aceştia să ştie au fost utilizate în cazuri de violenţă domestică şi chiar tentaive de omor, au declarat mai mulţi martori la o audiere în Senatul SUA pentru o lege care vizează interzicerea programelor de acest fel.

Urmărește
79 afișări
Imaginea articolului Senatul SUA ar putea interzice aplicaţiile care urmăresc persoane fără ca acestea să ştie

Senatul SUA ar putea interzice aplicaţiile care urmăresc persoane fără ca acestea să ştie (Imagine: Shutterstock)

Audierea este parte a eforturilor senatorului Al Franken de a obţine aprobarea legii, care ar impune companiilor să obţină acordul utilizatorilor pentru difuza informaţii despre locaţia posesorului unui smartphone, dispozitiv de navigaţie sau orice alt dispozitiv mobil conectat la internet. Proiectul a fost reintrodus din nou în Senat în acest an, scrie Financial Times.

Legea ar interzice aplicaţiile care urmăresc persoane fără ca acestea să ştie şi ar permite statului să confişte profiturile obţinute de companiile care le vând.

Organizaţiile companiilor cu activităţi în publicitate s-au declarat, însă, îngrijorate că legislaţia Franken este formulată prea vag şi ar putea restricţiona aplicaţii precum Google Maps, Yelp şi Weather Channel, care se folosesc de locaţia utilizatorului şi au scop comercial.

Senatorul a afirmat că este dispus să ia în considerare modificări pentru a nu crea dificultăţi afacerilor care utilizează datele legal, dar a reiterat că aplicaţiile care folosesc informaţii despre locaţia unei persoane fără ca aceasta să ştie trebuie interzise.

Un poliţist din Minnesota a declarat unei comisii din Senatul SUA că investighează un caz de tentativă de omor în care suspectul a instalat în secret aplicaţia Ti-Spy pe telefonul victimei. Ti-Spy poate urmări mesajele, convorbirile şi locaţia GPS. Aplicaţia, care costă 7 dolari, este destinată în principal, potrivit producătorului, părinţilor care vor să-şi monitorizeze copii.

În aproximativ o treime din cazurile dee urmărire şi hărţuire a unei persoane, victimele au fost urmărite de agresori cu ajutorul unor dispozitive electronice, a declarat Bea Hanson, director adjunct al biroului împotriva violenţei femeilor din cadrul Departamentului de Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici