- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.11.2014, 15:17)
- Luiza Chiroiu
Serviciile medicale ieftine pot aduce în România 500.000 turişti străini în 2015, dublu faţă de 2014
Turismul medical aduce României venituri în valoare de 250 milioane de dolari anual, iar numărul străinilor care vin să se trateze în România s-ar putea dubla anul viitor, la 500.000, creşterea acestui sector oferind posibilitatea medicilor români de a întoarce în ţară.
Urmărește
280 afișări
Serviciile medicale ieftine pot aduce în România 500.000 turişti străini în 2015, dublu faţă de 2014 (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Cei mai mulţi turişti care vizitează România în scop medial vin din Germania, Italia, Israel şi Marea Britanie, iar numărul acestora poate ajunge la 500.000, "dacă vor fi realizate lucrările de infrastructură planificate", potrivit directorului Seytour România, Andrei Nacea, transmite Bloomberg.
România, Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Ungaria, unele dintre cele mai afectate ţări europene în urma crizei economice, investesc în clinici private care să atragă vest-europenii şi americanii pentru tratamente dentare sau chirurgie plastică, notează Bloomberg.
Străinii aleg serviciile medicale din ţările est-europene pentru preţurile mai scăzute în comparaţie cu ţările de origine, precum şi pentru faptul că asigurările naţionale nu acoperă unele servicii, precum chirurgia plastică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia lansează un manual care redefineşte războiul împotriva Ucrainei drept o apărare justificată
-
UE ar trebui să trimită trupe în Groenlanda pentru a transmite un „mesaj ferm” după declaraţiile lui Trump
-
Coca-Cola retrage "cantităţi considerabile" de produse din multe ţări europene. Controalele au identificat niveluri ridicate de clorat
"Am prieteni italieni care îşi tratează dinţii sau îşi fac tomografii în România, pentru că este mult mai ieftin, iar serviciile sunt bune", a declarat Otilia Florescu, o asistentă medicală care lucrează în Italia de şapte ani.
Ea ia în considerare posibilitatea de a se întoarce în România, pentru a lucra într-o clinică privată.
"Un sector privat dezvoltat, care oferă o remunerare adecvată ar putea împiedica plecarea doctorilor, care înseamnă o problemă mare şi generalizată în centrul şi estul Europei. Pierderile din sectorul dănătăţii publice ar putea fi minimizat, dacă medicii ar rămâne în ţară, ceea ce ar ajuta, de asemenea, şi economia", a declarat Dan Bucşa, economist al UniCredit Bank din Londra.
În acelaşi sens argumentează şi Zeljko Popadic, un doctor croat care deţine o clinică privată. Acesta susţine că dezvoltarea turismului medical "ar putea ajuta stoparea exodului doctorilor către alte ţări din UE". Aproximativ 40% dintre pacienţii care se tratează la clinica lui Popadic sunt străini, aceştia generând 80% din veniturile totale ale instituţiei medicale.
De la integrarea în Uniunea Europeană, în 2007, aproximativ 25.000 de doctori şi 15.000 de asistente au plecat din România în ţări ca Germania, Franţa, Spania şi Italia, potrivit Ministerului Sănătăţii. Aceştia beneficiază de regulile UE, care permit libera mişcare a forţei de muncă, inclusiv în condiţiile în care respectiva ţară are probleme în a înlocui personalul medical care pleacă în străinătate.
În România, peste 70% din personalul medical lucrează în sistemul public de sănătate. România are un număr scăzut de medici prin comparaţie cu ţările din regiune, respectiv 22,7 doctori la 10.000 de locuitori, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Ungaria, de exemplu, are 30,3 doctori la 10.000 de locuitori, iar Croaţia 26 de doctori la 10.000 de locuitori.
Salariul mediu al unui doctor experimentat care lucrează în România este de 20.000 de dolari pe an, în timp ce în Germania acesta se ridică la 82.000 de dolari, iar în Marea Britanie la 120.000 de dolari, potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, ajustate la costul vieţii.
Anul trecut, România a avut 1,71 milioane de turişti străini, din care 58% au fost în interes de afaceri, iar restul în scop particular, categorie care include tratamentul medical, alături de vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive sau vizitarea prietenilor şi rudelor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Cum a ajuns Jennifer Aniston să fie implicată în drama conjugală a soților Obama. Adevărul din culise!
CANCAN.RO
Regiunile din România unde va fi cel mai bine de locuit în contextul crizei schimbărilor CLIMATICE. Ce spun specialiștii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe