Simion: Codul Fiscal ar fi trebuit să cuprindă consolidarea fiscală la nivelul impozitului pe profit

Noul Cod Fiscal ar fi trebuit să cuprindă consolidarea fiscală la nivelul impozitului pe profit pentru ca firmele româneşti să nu mai desfăşoare tranzacţii artificiale nejustificate, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Ionuţ Simion, country managing partner PwC.

Urmărește
732 afișări
Imaginea articolului Simion: Codul Fiscal ar fi trebuit să cuprindă consolidarea fiscală la nivelul impozitului pe profit

Simion: Codul Fiscal ar fi trebuit să cuprindă consolidarea fiscală la nivelul impozitului pe profit (Imagine: Shutterstock)

"Dintre cerinţele noastre, Codul Fiscal nu cuprinde consolidarea fiscală la nivelul impozitului pe profit. Multe companii româneşti desfăşoară tranzacţii între ele. O astfel de consolidare ar fi eliminat posibilitatea de a mai face tranzacţii artificale nejustificate, pentru că agenţii economici nu ar mai fi avut niciun interes", a spus Simion.

Ionuţ Simion este de părere că noul Cod de Procedură Fiscală ar fi trebuit să aibă un raport echilibrat între administraţie fiscală şi mediul de afaceri.

"Dacă în cazul Codului Fiscal, lucrurile au fost bine puse la punct, în ceea ce priveşte Codul de Procedură Fiscală lucrurile nu au stat chiar atât de bine, fiind cel puţin trei arii în care noi am solicitat să avem un dialog mai deschis, care să ducă la un raport echilibrat între administraţia fiscală şi mediul de afaceri", a subliniat Simion.

Totuşi, Simion a salutat aprobarea celor două coduri, după zece ani de modificări succesive.

"Salut că după doi ani de negocieri intense a avut loc promulgarea Coului Fiscal şi cel de Procedură Fiscală. După zece ani de zile de modificări succesive a legislaţiei era nevoie de aceste două instrumente care să reunească într-o manieră coerentă, integrată şi consistentă principalele modificări legislative care au avut loc de-a lungul timpului", a explicat Simion.

Vicepreşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Americane, AmCham, Ionuţ Simion susţine că membrii acesteia nu sunt satisfăcuţi de nivelul de transparenţă din domeniul fiscal.

"Această problemă a sustenabilităţii este o problemă a Executivului. Codul Fiscal a fost aprobat fără niciun fel de opoziţie. Pe noi, mediul de afaceri, ne interesează ca aceste măsuri fiscale, reducerea TVA, eliminarea impozitului pe construcţii speciale, eliminarea supra-accizei să aibă stabilitate, respectiv să fie menţinute un orizont de timp suficient, astfel încât să dea posibilitatea obţinerii acelor rezultate economice scontate. Ne interesează ca aceste măsuri să nu fie compensate prin introducerea unor impozite şi taxe noi, de exemplu impozitarea din domeniul exploatării de petrol şi gaze, care va avea loc până la finalul anului", a conchis Simion.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici