Sistemul bancar, profit record în 2021. Cifrele puse la dispoziţie de BNR

Profitul sistemului bancar pe tot anul 2021 poate ajunge la un record de circa 8 mld. lei, în ciuda pandemiei. După 11 luni din 2021, profitul net a depăşit 7,5 mld. lei, potrivit BNR.

Urmărește
763 afișări
Imaginea articolului Sistemul bancar, profit record în 2021. Cifrele puse la dispoziţie de BNR

Sistemul bancar, profit record în 2021. Cifrele oferite de BNR

Profitul sistemului bancar ro­mânesc pentru întregul an 2021 poate urca la un nivel record de circa 8 mld. lei sau chiar peste, în ciuda pandemiei COVID-19, având în vedere că după primele 11 luni de anul trecut câştigul a depăşit 7,5 mld. lei.

La finalul lunii noiembrie 2021, profitul net al sistemului bancar a ajuns la 7,558 mi­liarde de lei, potrivit unei prezentări a gu­venatorului BNR, Mugur Isărescu, susţinută cu ocazia întâlnirii cu ambasadoarea Franţei la Bucureşti şi reprezentanţi ai Mouvement des Entreprises de France International, notează Ziarul Financiar.

În primele nouă luni din 2021 întregul sistem bancar românesc, format din 34 de bănci, înregistrase un profit net record de aproximativ 6,4 mld. lei, în creştere cu peste 40% faţă de câştigul raportat pentru aceeaşi perioadă din 2020, conform datelor preli­mi­nare ale BNR. Acesta a fost cel mai bun pro­fit pentru băncile din România din nouă luni. Rentabilitatea capitalului ROE ajun­se­se după nouă luni din 2021 la 13,6%, iar rentabilitatea activelor ROA urcase la 1,47%.

Astfel, se constată că în doar două luni din 2021, respectiv în octombrie şi noiem­brie, peste 1,1 mld. lei s-a adaugat la profitul sistemului bancar.

Câştigul din primele nouă luni din 2021, de 6,4 mld. lei, depăşise deja profitul din sistemul bancar românesc pe întregul an 2020, de aproximativ 5 mld. lei, precum şi câş­tigul din tot anul 2019, de dinaintea pandemiei COVID-19, de 6,3 mld. lei.

În termeni anuali, până în 2020 cel mai mare profit la nivelul întregului sistem ban­car a fost în 2018, când câştigul pentru în­tre­gul an s-a apropiat de 7 mld. lei (6,83 mld. lei), conform datelor băncii centrale.

Întrebarea este de unde au făcut băncile profituri record în pandemie în condiţiile în care dobânzile au fost anul trecut încă mici.

Până acum, câştigurile mari obţinute de instituţiile de credit au fost, în general, corelate şi cu ascensiunea creditării şi a economiei.

În primele nouă luni din 2021 creditarea totală a făcut un salt mediu de 9,5% faţă de 2020, până la un sold de peste 314 mld. lei. Spre finalul anului 2021, viteza creditului a depăşit creşterea depozitelor ajungând în decembrie la 14,8%, după mai mulţi ani în care depozitele creşteau mai rapid. Pe ansamblul întregului an 2021, ritmul mediu de creştere al creditului privat a fost de 10,7%, la un sold de 324,2 mld. lei.

Economia s-a revigorat în prima jumătate a anului, PIB crescând cu 6,5% faţă de S1/2020 pe serie brută şi cu 6,2% pe serie ajustată sezonier. Dar, ulterior datele Institutului Naţional de Statistică au indicat un avans al PIB în trimestrul al treilea (T3) faţă de T2 de doar 0,3%, în vreme ce, în trimestrul al treilea faţă de T3/2020 creşterea a fost de 7,2%, iar pe primele trei trimestre, an/an, de 7,1%.

Însă, o influenţă importantă, excepţională, asupra creşterii câştigurilor băncilor a venit în 2021 din costuri mai mici cu riscul, respectiv din reversarea unor provizioane, adică trecerea acestora pe venituri, după ce în primul an pandemic, 2021, costurile mari cu riscul, respectiv banii puşi deoparte pentru acoperirea creditelor neperformante potenţiale, presau pe câştigurile băncilor.

Rămâne de văzut dacă băncile nu vor fi puse în situaţia să constituie din nou provizioane în viitor, în condiţiile în care ce este mai greu poate nu a trecut şi dobânzile vor di în creştere.

Analizând evoluţia profitabilităţii sistemului bancar local pe parcursul anului 2021 se observă că după primul trimestru de anul trecut, profitul băncilor era de 1,9 mld. lei, cu 15% peste nivelul din T1/2020, la jumătatea anului câştigul ajusese mai mult decât dublu, la 4,2 mld. lei, iar după nouă luni urcase peste 6,4 mld. lei.

Câştigurile mari raportate de băncii în ultimii ani au fost susţinute atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioanelor, cât şi de activitatea operaţională, portofoliile de credite noi fiind în creştere. Totodată, marja mare dintre dobânzile la credite şi depozite şi creşterea veniturilor din comisioane a susţinut majorarea profiturilor raportate de bănci.

Băncile nu au început să raporteze cifrele pentru întregul an 2021, dar din datele disponibile pentru primele nouă luni din anul trecut se constată că o serie de bănci mari prezente pe piaţa românească au raportat creşteri consistente ale profiturilor, de 20-60% faţă de câştigurile din aceeaşi perioadă din 2020.

Veniturile nete din dobânzi, cea mai importantă resursă de profit a băncilor, au continuat să crească şi în primele nouă luni din 2021, însă rata de majorare a ajuns la doar 2,1%, până la 11,8 mld. lei, în condiţiile în care creditarea a crescut cu un ritm mediu de 9,5%, după cum reiese din datele transmise de BNR.

Băncile au încasat în nouă luni din 2021 venituri din dobânzile percepute pentru creditele acordate de aproximativ 14,1 mld. lei, în scădere cu 2% faţă de nivelul încasărilor din 2020. Astfel, se observă că veniturile din dobânzi au intrat pe scădere după ce în 2020 creşteau.

Pe de altă parte, cheltuielile instituţiilor de credit cu dobânzile plătite clienţilor pentru depozite au fost în primele nouă luni din 2021 de circa 2,3 mld. lei, în scădere cu 18,7% comparativ cu 2020.

Cheltuielile cu dobânzile remunerate de bancheri pentru depozitele clienţilor au fost de circa 6 ori mai mici decât sumele încasate din dobânzile la credite.

Marjele ridicate rămân o trăsătură definitorie a modelului de funcţionare a sectorului bancar românesc, după cum a observat şi BNR în rapoartele publicate. În timp ce dobânzile medii remunerate de bănci la depozite au ajuns să fie comparabile şi la firme şi la populaţie, oscilând în jurul a 1-2%, pe segmentul împrumuturilor diferenţele sunt mai evidente, companiile reuşind să negocieze dobânzi medii mai mici la credite în raport cu persoanele fizice.

În aceste condiţii, pe segmentul populaţiei marjele de câştig ale băncilor sunt aproximativ duble faţă de cele pentru companii.

Veniturile din activitatea de creditare sunt principala sursă de câştig pentru bănci, mai mult de jumătate din veniturile totale venind din dobânzi. Însă şi comisioanele sunt o componentă importantă în structura veniturilor băncilor.

Veniturile nete din comisioane ale băncilor au ajuns după primele nouă luni din 2021 la 3,3 mld. lei, fiind în creştere cu 20,1% faţă de 2020, după ce în 2020 au fost în scădere.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
bănci,
profit,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici