- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.05.2018, 16:37)
- Bianca Ciocotisan , Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Smart City. Oraşul din România cu cele mai multe proiecte în vederea tehnologizării comunităţii
România are 24 de oraşe smart, iar printre comunităţile cu cele mai multe proiecte demarate în această privinţă se numără Alba-Iulia (60), Cluj-Napoca (10), Arad (9), Sibiu (8), Oradea (8) sau Bucureşti (6), arată Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate.
Urmărește
2587 afișări
Smart City. Oraşul exemplu, cu cele mai multe proiecte în vederea tehnologizării comunităţii
Alba-Iulia este oraşul cu cele mai multe proiecte din ţară, implementate în vederea tehnologizării comunităţii, cu peste 60 de iniţiative şi aproape 30 de parteneri locali şi internaţionali.
„Alba-Iulia este dat deja ca exemplu de Banca Mondială ca una dintre cele mai bune comunităţi atunci când vine vorba de atragerea fondurilor pentru dezvoltarea comunităţii”, a declarat pentru MEDIAFAX Eduard Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Printre proiectele implementate de Alba-Iulia se numără iluminatul inteligent, monitorizarea calităţii aerului, smart parking, sistem de monitorizare a traficului şi alte soluţii inteligente, monitorizarea consumului de apă şi a pierderilor din reţea.
Un alt oraş care face paşi semnificativi către tehnologizarea comunităţii este Cluj-Napoca, unde Primăria a accesat fonduri pentru a transforma oraşul într-unul smart. Administraţia publică locală a introdus pentru prima data în România primul funcţionar public virtual, denumit Antonia, care va sta la dispoziţia cetăţenilor 24 de ore din 24.
Printre alte proiecte demarate de Cluj-Napoca se numără smart parkingul, relaţia cetăţean-primărie, Wi-Fi gratuit în locurile publice, traffic adaptiv – achiziţionarea de autobuze electrice, tramvaie şi troleibuze.
Aradul se numără şi el printre oraşele inteligente ale României. Primăria municipiului a accesat fonduri pentru a instala 30 de active hot-spot, bike-sharing, cataloage electronice pentru cele 22 de unităţi de învăţământ existente în oraş, parcări inteligente etc.
În ceea ce priveşte Bucureştiul, pe site-ul Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate sunt trecute patru module „smart city”: Smart Energy, Bike Sharing, Autobuze Electrice, IT&C Terminale de tip self-service, însă reprezentanţii Autorităţii spun că se fac demersuri pentru a dezvolta şi mai mult Capitala în această privinţă.
„La nivelul Bucureştiului, la ora la care vorbim, este în curs de realizare Strategia Smart City a Bucureştiului, care va fi un document strategic asumat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, care urmează a fi finalizat în această toamnă, iar în urma lui vor reieşi nevoile de investiţii atunci când vorbim de Smart City Bucureşti. Asta va însemna o perioadă de 8-10 ani de implementare, cu foarte multe miliarde care vor fi atrase de aceste investiţii. Şi aici ne referim la toate verticalele: de la transport, mobilitate, energie, IoT (internetul lucrurilor), Big Data, partea de tehnologii, partea de mediu, tot ce înseamnă o comunitate inteligentă”, a menţionat Eduard Dumitrescu.
Oficialul a mai adăugat că în luna decembrie 2017 Primăria Capitalei a scos la licitaţie strategia Smart City Bucureşti, care a fost câştigată de Deloitte, având ca termen toamna acestui an pentru a o finaliza. „Primăria Capitalei a scos la licitaţie proiectul în luna decembrie, care a fost câştigat de Deloitte România în luna februarie sau martie, cu un termen de finalizare de 6-7 luni, aşadar undeva în septembrie-octombrie ar trebui să avem această strategie de Smart City a Bucureştiului. Rezultatul recomandărilor care vor fi parte integrată din această strategie va duce la investiţii majore în următorii 8-10 ani”, menţionează sursa citată.
Preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate a mai precizat că, la nivelul României, nu se poate face un top al oraşelor smart deoarece smart city la nivel global este un concept nou ca implementare, iar în România „este şi mai nou”.
„Putem, în schimb, să observăm, dacă ne uităm la nivel macro, că încep să existe comunităţi, oraşe, judeţe în care conceptul de comunitate creativ-inteligentă este din ce în ce mai dezvoltat: şi aici ne referim la proiecte de tipul celor implementate la Cluj-Napoca, Alba Iulia, Oradea, Iaşi, Constanţa. Sigur, şi la nivelul Bucureştiului încep să fie foarte multe proiecte şi iniţiative smart city implementate, dar a face astăzi un top al oraşelor smart-city este uşor prematur”, a spus reprezentantul Asociaţiei pentru Smart City şi Mobilitate.
Un oraş inteligent („smart city”) reprezintă o zonă urbană care utilizează diferite tipuri de senzori de colectare a datelor electronice pentru a furniza informaţii care sunt utilizate pentru a gestiona eficient resursele acestuia.
„Conceptul de smart city cuprinde 6 mari domenii – smart enviroment, smart mobility, smart goverment, smart people, smart living”, a precizat Eduard Dumitrescu.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe