Şomajul tehnic, plătit de angajator începând cu 1 iulie 2021. Care este impactul asupra mediului de business? „O decizie total eronată”

  • Începând cu 1 iulie, angajorii acoperă costurile indemnizaţiilor de şomaj tehnic
  • Decontarea de către stat a indemnizaţiilor a fost posibilă până la 30 iunie
  • Angajatorii întâmpină probleme în găsirea de forţă de muncă
Urmărește
1514 afișări
Imaginea articolului Şomajul tehnic, plătit de angajator începând cu 1 iulie 2021. Care este impactul asupra mediului de business? „O decizie total eronată”

Şomajul tehnic, plătit de angajator începând cu 1 iulie 2021

De astăzi, statul nu le mai decontează şomajul tehnic angajaţilor. Conform articolului 53 din Codul Muncii, pe perioada întreruperii activităţii, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de minim 75% din salariul de baza. Totuşi, cei care vor să îşi trimită angajaţii în şomaj tehnic vor trebui să plătească din bugetul propriei afaceri.
 
 
Dumitru Tosa, vicepreşedintele Zarea Bucureşti, nu e încântat de această măsură: „Acum, prin această propunere, văd că se mai pune o povară pe companie în sensul că după ce că are o problemă şi nu are ce să producă pe o anumită perioadă de timp şi este nevoită să trimită oamenii în şomaj tehnic, atunci suportă banii. Consider o decizie total eronată, în defavoarea mediului de business. Multe companii vor fi obligate să se închidă şi aceşti oameni se vor reloca către alte industrii. Vorbind acum de creşterea ratei de şomaj, eu încă am mari probleme cu găsirea forţei de muncă, calificată sau necalificată”.
 
Ultimul termen până la care s-a prevăzut decontarea de către stat a indemnizaţiilor de şomaj tehnic a fost 30 iunie. Acestea erau oferite în urma întreruperii sau opririi activităţii din cauza deciziilor autorităţilor sau efectelor pandemiei.
 
Sorina Faier, expert HR, spune cum impactează această măsură, mediul de business: „Cu siguranţă va avea un impact asupra pieţei muncii. Ştim cu toţii că, din fericire, şi-au revenit multe industrii care au fost afectate de pandemie. Aici vorbim de HoReCa, care şi-a revenit din plin, vorbim despre turism, vorbim despre industria aeronautică. Cu siguranţă acest ajutor de la stat a fost un pansament pentru economia României, şi acum că angajatorul va trebui să susţină acest şomaj tehnic, bineînţeles că nu va fi plăcut. Vor fi companii care vor putea să susţină acest şomaj tehnic şi companii care din păcate vor trebui să îşi concedieze anagjaţii. În funcţie de venituri şi de bunăvoinţa angajatorului ar putea să plătească până la 100% din salariu”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici