- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sorin Moisă, raportor pentru Acordul CETA: Majoritatea efectelor Acordului CETA se vor produce din primăvara lui 2017
Majoritatea efectelor Acordului CETA se vor produce, din punct de vedere economic, din momentul aplicării provizorii a tratatului, respectiv primăvara lui 2017, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, europarlamentarul Sorin Moisă, raportorul S&D pentru Acordul CETA
Europarlamentarul Sorin Moisă, raportorul S&D: Majoritatea efectelor Acordului CETA se vor produce din primăvara lui 2017
În ceea ce priveşte procesul de ratificare, Moisă a spus că acordul ar trebui votat în Parlamentul European cel mai devreme în decembrie, cel mai târziu în februarie 2017
"Aceasta ar permite intrarea provizorie în vigoare a grosului tratatului în primăvara anului viitor. Ratificarea deplină se va produce însă abia după ce toate parlamentele naţionale vor fi votat acordul. Acest proces va lua câţiva ani. Din punct de vedere economic, însă, majoritatea efectelor tratatului se vor produce din momentul aplicării provizorii, adică primăvara lui 2017. Data exactă a aplicării provizorii va depinde de data votului efectiv în Parlamentul European", a spus eurodeputatul S&D.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu s-a plimbat în avioanele închiriate de Nordis
-
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis. Ciolacu, alături de fiul său, ar fi mers la Marele Premiu de Formula 1 al Principatului Monaco
-
Ciucă îi cere demisia lui Ciolacu: A minţit de mai multe ori cu bună ştiinţă
-
Ciolacu cere suplimentarea trupelor NATO în România: Rusia a readus războiul în Europa
Întrebat de MEDIAFAX dacă România este "prea mică" ca să simtă efectele majore ale Acordului CETA, Moisă a spus că "dimpotrivă" sunt sectoare importante şi în creştere în economia naţională care pot beneficia de acord, prin eliminarea taxelor vamale canadiene.
"Câteva exemple: produsele agricole procesate au taxe vamale de import de până la 277% şi o medie de 20% la importul în Canada, îmbrăcămintea are vârfuri tarifare de 18% şi o medie tarifară de 15%, pielaria 16% şi 9%, textilele 14% şi 6%, autovehiculele au vârfuri de 9% şi o medie de 5%, ceramica între 3% şi 7.5%. La produsele lactate, taxele canadiene sunt imense: media este de 227%, maximele de 314%. Unele dintre acestea sunt domenii unde România performează şi are exportatori care se pot adapta repede şi profita de noul regim vamal introdus de CETA, mai ales în încălţăminte, îmbrăcăminte, pielărie, ceramică, auto şi componente auto, produse agricole procesate, dar şi produse chimice, cosmetice, mobilă. În şapte ani de la intrarea in vigoare a acordului, Canada va elimina tarifele la importurile de nave. România are încă şantiere navale. Sunt multe oportunităţi, numai activi, competitivi şi conectaţi la pulsul lumii economice să fim", a detaliat, pentru MEDIAFAX, raportorul S&D pentru Acordul CETA.
Întrebat de MEDIAFAX dacă sunt corecte părerile după care prin acordurile CETA şi TTIP marile corporaţii dobândesc un ascendent serios asupra autorităţilor naţionale, eurodeputatul S&D a spus: " Este adevărat că privind lucrurile la nivel foarte mare, avem astăzi o competiţie globală între puterea acumulată de marile concentrări de capital (marile corporaţii) şi state, pentru cine face regulile economiei globale. Iar în ultimii ani avem o contra-ofensivă a statelor, sub presiunea societăţii civile, de a reechilibra această relaţie. CETA este un exemplu, după părerea mea, de recuperare, nu de cedare, de teren din partea statelor, în special prin noua filosofie de reglare a disputelor între investitori şi state, la crearea căreia am contribuit şi eu, cred, substanţial. Răspunsul strict la întrebare este: nu".
Moisă a spus că, din această perspectivă, "precauţia textului CETA este maximă".
"O corporaţie nu are drepturi prin tratat decât atunci când ar fi în mod vădit discriminată ori s-ar produce un abuz împotriva sa. Nu poate dicta sau cenzura nici într-un fel politicile publice sau cere compensaţii pentru acestea. Şi chiar în caz de pretinsă discriminare, situaţia de fapt şi de drept va fi analizată de un tribunal public, independent, nu de arbitri privaţi, ca în trecut. Şi va exista şi o curte de apel, în caz de eroare în primă instanţă. Cu reguli de transparenţă, conflict de interese si etice foarte clare pentru judecatori, care sunt numiţi de state (UE, statele UE, Canada) şi au statut permanent, nu numiţi, inclusiv de compania reclamantă, pentru fiecare caz în parte, cum se întâmpla în vechiul sistem", a explicat raportorul S&D pentru Acordul CETA.
Întrebat de MEDIAFAX care sunt efectele prezenţei lui Donald Trump la Casa Albă asupra Acordului CETA, europarlamentarul S&D a spus: "Alegerea lui Trump are un efect politic major. Puţină lume îşi dă seama, dar prin CETA Canada a ales, dupa douăzeci de ani de integrare economică, prin NAFTA, în America de Nord, cu SUA şi Mexic, să înceapă un proces de diversificare strategică, prin integrare economică şi cu Europa. Canada suferă de ceea ce aş numi «complexul irlandez»: aşa cum Irlanda depindea excesiv de Marea Britanie înainte de aderarea amândurora la UE, şi Canada depinde excesiv de SUA. Există un anumit sentiment de angoasă generat de această dependenţă excesivă, chiar dacă SUA sunt apropiate ca valori de Canada şi integrarea economică a adus beneficii mari Canadei. De exemplu, orice criză economica in SUA poate avea efecte disproporţionate asupra Canadei".
În consecinţă, alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA "nu a făcut decât să sporească nevoia Canadei de diverisificare economică şi în general de sporire a legăturilor strategice, politice şi umane în afara Americii de Nord". "Aşa se face că adoptarea CETA este şi mai importantă pentru ei acum, cum va fi şi pentru UE un semnal important de normalitate şi apropiere faţă de cea mai europeană ţară din afara Europei", a conchis Sorin Moisă, raportorul S&D din Parlamentul European pentru Acordul CETA.
Europarlamentarul Sorin Moisă a redevenit raportorul S&D pentru Acordul CETA, după ce în luna aprilie a acestui an demisionase din funcţie în contextul disputei privind vizele canadiene pentru români. După anunţul oficial al Canadei privind renunţarea la vize de la 1 decembrie 2017, Moisă şi-a reluat vechea poziţie de la britanicul David Martin, coordonatorul pentru Comerţ Internaţional al grupului S&D din PE. În calitate de raportor, el va conduce dezbaterile pentru ratificarea Acordului CETA în interiorul şi în numele grupului S&D.
Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA) a fost semnat în luna octombrie de către premierul canadian Justin Trudeau şi oficiali ai Uniunii Europene.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO