Standard & Poor’s a scăzut ratingul de ţară al SUA pentru prima dată în istorie. Administraţia Obama: Decizie viciată de o eroare de 2.000 de miliarde - VIDEO

SUA au pierdut ratingul de top AAA din partea Standard&Poors, lovitură fără precedent la adresa celei mai mari economii a lumii după o luptă politică ce lasă Statele Unite la un pas de default (incapacitate de plată).

Urmărește
3682 afișări
Imaginea articolului Standard & Poor’s a scăzut ratingul de ţară al SUA pentru prima dată în istorie. Administraţia Obama: Decizie viciată de o eroare de 2.000 de miliarde - VIDEO

Standard & Poor’s scade ratingul de ţară al SUA pentru prima dată în istorie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

S&P a anunţat că a redus cu o treaptă, la AA, ratingul pe termen lung, din cauza îngrijorărilor cu privire la deficitul bugetului şi datoriile SUA.

Decizia S&P, viciată de o eroare de 2.000 de miliarde de dolari

Administraţia Obama a atacat credibilitatea S&P susţinând că a găsit "o eroare de 2.000 de miliarde de dolari".

S&P a fost nevoită să elimine cifra respectivă din analiza agenţiei, după ce oficialii Trezoreriei au descoperit că estimările privind cheltuielile discreţionare ale Statelor Unite erau cu 2.000 de miliarde dolari prea ridicate, au declarat surse apropiate discuţiilor.

"O decizie viciată de o eroare de 2.000 de miliarde vorbeşte de la sine", a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei.

Şeful S&P: Era datoria agenţiei să reducă ratingul

Şeful diviziei de ratinguri de ţară a Standard&Poor's, David Beers, a declarat că "era de datoria" agenţiei să reducă ratingul de top triplu-A al SUA, la AA+.

"Ne luăm foarte în serios responsabilităţile şi dacă la sfârşitul analizei noastre comitetul trage concluzia că un rating nu este acolo unde considerăm ca ar trebui să fie este de datoria noastră să luăm această decizie", a afirmat Beers într-un interviu pentru Reuters.

Beers a admis că decizia S&P a fost influenţată în mare măsura de schimbarea "dinamicii politice" de la Washington, care a "împiedicat membrii Congresului să ajungă la un plan mai comprehensiv de reducere a deficitului bugetar".

Într-un comunicat transmis după anunţarea deciziei de reducere a ratingului, S&P a confirmat că şi-a schimbat estimările economice în urma unor discuţii cu Trezoreria, însă susţine că această situaţie nu a influenţat decizia de reducere a ratingului.

"Principalul punct al evaluării ratingului a rămas nivelul actual al datoriei, traiectoria datoriei ca pondere în economie, şi reticenţa aparentă a oficialilor aleşi, în ansamblu, de a aborda perspectiva fiscală pe termen mediu a SUA", se spune în comunicat.

Decizia agenţiei de rating ar putea creşte costurile creditării pentru administraţia americană, companii şi populaţie.

Perspectiva ratingului este negativă, ceea ce indică o altă posibilă retrogradare în următoarele 12-18 luni.

Fitch şi Moody's nu au în plan retrogradarea ratingului SUA

Celelalte două mari agenţii, Moody's şi Fitch, au menţinut în această săptămână ratingul de credit la SUA al "AAA".

Săptămâna trecută, Partidul Democrat şi Partidul Republican au elaborat un plan, susţinut şi de Casa Albă, privind creşterea plafonului de îndatorare şi reducerea deficitului bugetar, pentru evitarea intrării SUA în încetare de plăţi.

Acordul permite majorarea plafonului de îndatorare, de la 14.300 de miliarde de dolari, cu 2.100-2.400 de miliarde de dolari, în trei trepte succesive. Noul plafon este considerat suficient de ridicat pentru a acoperi necesarul de împrumuturi al statului până în 2013. Totodată, programul prevede reduceri de cheltuieli de circa 2.400 de miliarde de dolari pe o perioadă de zece ani.

Agenţia de rating Standard & Poor's a coborât ratingul de ţară al SUA pentru prima dată de când a fost acordat, în 1917.

Standard & Poor's este singura agenţie care taie oficial ratingul SUA, Moody's anunţând dimpotrivă că va păstra indicele AAA pentru economia americană.

Obama: Economia americană îşi va reveni din criză

Preşedintele SUA, Barack Obama, a dat asigurări vineri că economia americană îşi va reveni din criză, pe fondul temerilor privind o nouă intrare în recesiune.

"Doresc ca americanii şi partenerii noştri din întreaga lume să ştie acest lucru: vom ieşi din criză, lucrurile se vor îmbunătăţi", a spus Obama, în momentul în care pieţele financiare sunt preocupate din cauza perspectivelor economiei globale.

Barack Obama a subliniat că, în pofida unui "an tumultos", economia a reuşit să creeze locuri de muncă în sectorul privat 17 luni la rând. Totuşi, liderul de la Casa Albă a avertizat că ritmul actual de creştere nu este suficient pentru a compensa pierderea a opt milioane de locuri de muncă provocată de recesiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici