Statistică. Nivelul de trai în România se ameliorează constant

Nivelul de trai se ameliorează constant: salariile au crescut cu două cifre şi în august iar inflaţia îşi consolidează trendul descendent, anunţă Ziarul Financiar.

Urmărește
400 afișări
Imaginea articolului Statistică. Nivelul de trai în România se ameliorează constant

Statistică. Nivelul de trai în România se ameliorează constant

Salariul mediu net a crescut cu 13,8% în august 2024 faţă de aceeaşi lună din 2023, depăşind rata inflaţiei care a fost de 5,1% în august (4,6% în septembrie). „Creşterile salariale care au depăşit 10% în acest an nu sunt surprinzătoare, iar tendinţa s-ar putea menţine şi în lunile următoare”. Sectorul IT continuă să fie cel mai bine plătit din economia locală, cu un salariu mediu net de 11.204 lei pe lună.

Salariul mediu net pe economie a ajuns la 5.160 de lei în luna august a acestui an, în scădere cu 1,6% faţă de iulie 2024 şi în creştere cu 13,8% faţă de august 2023, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS). În august, rata anuală a inflaţiei a fost de 5,1%, în scădere de la 5,4% în iulie, iar în septembrie, statisticile INS arată că aceasta a scăzut la 4,6% (datele despre salarii pentru septembrie vor fi publicate luna viitoare).

De-a lungul ultimelor 12 luni salariul mediu net a crescut în mod constant, cu valori cuprinse între 12,5% şi 17,1%, în timp ce rata inflaţiei a scăzut constant pe parcursul aceleiaşi perioade. Creşterea salariilor a rămas deasupra ratei inflaţiei pe întreaga perioadă, ceea ce înseamnă că venitul disponibil al populaţiei este mai mare şi puterea de cumpărare a angajaţilor a crescut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici