- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.01.2013, 15:10)
- Raluca Ghinea
Statul va impozita mai mulţi agricultori, în funcţie de suprafeţele cultivate şi numărul de animale
Statul extinde sfera de impozitare a agricultorilor persoane fizice în funcţie de numărul animalelor pe care le cresc şi de suprafaţa de teren deţinută şi folosită pentru culturi, din care obţin venituri, impunând limite mai stricte pentru veniturile neimpozabile, potrivit Codului Fiscal modificat.
Urmărește
1310 afișări
Statul va impozita mai mulţi agricultori, în funcţie de suprafeţele cultivate şi numărul de animale (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)
Guvernul a aprobat marţi ordonanţa prin care este modificat Codul Fiscal, actul normativ urmând să intre în vigoare de la 1 feburarie 2013.
Agricultorii care obţin venituri din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală în stare naturală, vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură, cărora li se aplică o impunere în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real.
Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat luni că schimbarea modului de impozitare este o măsură simplificată de declarare şi de plată a taxelor de către peste 670.000 de agricultori, care vor deveni contribuabili la fondul naţional de asigurări de sănatate şi vor putea beneficia de servicii de sanătate ca contributori, adăugând că evaziunea şi frauda fiscală vor fi reduse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marco Rubio discută cu premierul israelian despre Iran şi ostaticii din Gaza
-
Trump numeşte fostul patron al unor lanţuri de fast-food în funcţia de ambasador în UE
-
Trump desemnează gruparea Houthi drept „organizaţie teroristă străină”
La rândul său, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a afirmat că din cei 670.000 de agricultori persoane fizice care primesc subvenţii de la stat, doar 10% sunt plătitori de impozite, potrivit datelor furnizate patronatelor de Ministerul Agriculturii.
"Sunt peste 600.000 de agricultori care primeau subvenţii de la stat, dar nu plăteau impozite. Impozitul pe persoane juridice rămâne 16%, ăsta nu se discută. Persoanele fizice plăteau un impozit de 7,5% pe declaraţiile de vânzare. Dacă eu declaram că am vândut, pe suma declarată mi se lua impozit. Pe mine nu mă obliga nimeni să declar cât am vândut, ba mă mai şi plângeam că am adus şi bani de acasă. Acum impozitul se va lua pe suprafaţă, pe care, dacă nu o poţi lucra sau să creşteţi animalele, o arendezi", a explicat preşedintele Romalimenta.
Proiectul de ordonanţă prevedea că agricultorii care au maxim 10 ovine şi caprine, până la 3 vaci, 6 porci, 100 de păsări sau 100 familii de albine nu vor plăti impozit. Totodată, erau exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafaţa cultivată este de maxim 2 hectare, ca şi în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr, hameiului şi leguminoaselor pentru boabe. Limite maxime mai erau stabilite pentru pomi - 1,5 hectare, tutun, viţă de vie - un hectar şi legume cultivate în câmp şi spaţii protejate, flori şi plante ornamentale - jumătate de hectar.
În actul normativ aprobat de Guvern, aceste cote sunt modificate în scădere, astfel încât numărul de vaci şi bivoliţe crescute a fost redus de la trei la două capete, iar cel al familiilor de albine de la 100 la 50. În ceea ce priveşte suprafeţele cultivate, la leguminoase pentru boabe a fost coborât plafonul de la 2 hectare la 1,5 hectare, la viţă-de-vie pe rod de la 1 hectar la 0,5 hectare, la legume în spaţii protejate de la 0,5 la 0,2 hectare, la flori şi plante ornamentale de la 0,5 la 0,3 hectare.
Venitul anual pentru câştigurile din activităţi agricole va fi determinat numai pe baza normelor anuale de venit, stabilite în Codul Fiscal pentru perioada 1 februarie-31decembrie 2013.
Faţă de proiectul de ordonanţă, actul normativ aprobat prevede modificări la normele anuale de venit stabilite, respectiv au fost eliminate valorile acestor norme pentru diferite grile de suprafaţă a terenului cultivat, fiind păstrate valorile maxime ale normelor de venit, pentru toate suprafeţele care depăşesc plafoanele maxime pentru care agricultorii nu sunt impozitaţi.
Astfel, dacă pentru cereale era stabilită o normă de venit anual de 449 de lei pentru suprafeţe de 2-50 hectare şi de 395 de lei pentru cele care depăşesc 50 de hectare, în ordonanţa aprobată a fost trecută norma de venit de 449 de lei pentru toate suprafeţele care depăşesc 2 hectare.
Normele de venit aprobate sunt de 458 lei pentru plante oleaginoase (peste 2 hectare), 3.488 lei pentru cartofi (peste 2 hectare), 697 lei pentru sfeclă de zahăr (peste 2 hectare), 1.483 lei pentru hamei (peste 2 hectare fiecare), 4.709 lei pentru pomi (peste 1,5 hectare), 801 lei pentru leguminoase pentru boabe (1,5 hectare fiecare), 1.060 lei - tutun (peste 1 hectar), 4.001 lei - legume în câmp (peste 0,5 hectare), 1.385 lei - viţă-de-vie (peste 0,5 hectare fiecare), 11.773 - flori şi plante ornamentale (peste 0,3 hectare) şi 8.033 lei - legume în spaţii protejate (peste 0,2 hectare).
În cazul animalelor, normele de venit erau stabilite în proiect în felul următor: pentru vaci - 698 lei pentru 3-50 capete şi 512 lei peste 50 capete; ovine şi caprine - 23 lei pentru 10-49 capete, 70 lei pentru 50-300 capete şi 56 lei pentru peste 300 capete; porci - 56 lei pentru 6-9 capete, 181 lei pentru 10-150 capete şi 140 lei pentru peste 150 capete; albine - 102 lei pentru 100-300 familii şi 93 lei pentru peste 300 familii; păsări - 3 lei pentru 100-500 capete şi 2 lei pentru peste 500 capete.
Potrivit modificărilor Codului Fiscal aprobate, normele de venit au fost stabililte astfel: pentru vaci şi bivoliţe - 453 lei pentru peste 2 capete; ovine şi caprine - 23 lei la 10-50 capete şi 65 lei la peste 50 de capete; porci - 56 lei la 6-10 capete şi 177 lei la peste 10 capete; albine - 70 lei la 50-100 familii şi 98 lei la peste 100 familii; păsări de curte - 3 lei la 100-500 capete şi 2 lei la peste 500 capete.
Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de Fisc prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe baza normei anuale de venit.
Contribuabilii vor depune declaraţia la administraţia fiscală până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal pentru anul în curs, indiferent dacă activitatea se desfăşoară individual sau într-o formă de asociere. În cazul în care activitatea începe după data de 25 mai, declaraţia se depune în termen de 15 zile inclusiv de la data la care contribuabilul începe să desfăşoare activitatea.
Administraţiile financiare stabilesc impozitul anual datorat şi emit decizia de impunere, iar plata impozitului se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, până la data de 25 septembrie, respectiv 15 decembrie, acest termen fiind modificat faţă de 25 noiembrie, cum apărea în proiectul de ordonanţă.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe