- Home
- Economic
- LINDAU, (20.08.2014, 19:25)
- Anca Dumitrescu
Stiglitz: Stagnarea economică a zonei euro arată eşecul janic al politicii de austeritate
Stagnarea economică a zonei euro arată eşecul jalnic al politicii de austeritate menite să rezolve criza datoriilor din regiune, a declarat miercuri economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel.
Urmărește
332 afișări
Stiglitz: Stagnarea economică a zonei euro arată eşecul janic al politicii de austeritate (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia, a spus, prezent în oraşul german Lindau pentru a participa la o conferinţă, că şomajul ridicat şi creşterea economică slabă arată deficienţele răspunsului la criza din uniunea monetară, transmite Bloomberg.
"Acum vedem preţul enorm pe care îl plăteşte Europa. Să sperăm că realitatea acestei politici greşite va fi conştientizată", a arătat Stiglitz într-un interviu acordat Bloomberg Television.
Cancelarul german Angela Merkel, care a condus campania de austeritate bugetară şi de reformare a legislaţiei muncii din regiune, a declarat la conferinţa de la Lindau că zona euro trebuie să elimine defectele de construcţie ale uniunii monetare.
TITLURILE ZILEI
-
astăzi, 17:03
• Trump pregăteşte ordine executive care vor schimba radical armata americană
-
astăzi, 16:09
• Cel mai mare sindicat german cere reguli noi: maşinile străine să folosească piese europene
-
astăzi, 16:02
• ÎCCJ decide asupra pragului de consum de droguri la volan: pe lângă probă, contează aptitudinea
-
astăzi, 15:58
• Care este ţara europeană cu cea mai mare rată a depresiei? Cum arată situaţia în România
-
astăzi, 15:47
-
astăzi, 15:09
-
astăzi, 14:55
• Raluca Turcan: Este profund dăunător şi imoral ce face Romaşcanu. Adevărul va ieşi la lumină
-
astăzi, 13:18
-
astăzi, 13:42
• Uniunea Europeană aşteaptă reînnoirea sancţiunilor împotriva Rusiei după blocajul Ungariei
-
astăzi, 07:12
• Încă un război a izbucnit. Rebelii au ocupat un oraş cu 2 milioane de locuitori
-
astăzi, 12:29
-
astăzi, 07:20
• Furtul tezaurului Corpul de control al premierului merge la Ministerul Culturii
-
astăzi, 11:57
• Iohannis: Extremismul, atitudinile şi manifestările xenofobe şi antisemite se deghizează perfid
-
astăzi, 14:40
• Live text Războiul din Ucraina, ziua 1069. Budanov avertizează că existenţa Ucrainei este ameninţată dacă nu vor avea loc negocieri / Trupele nord-coreene se retrag temporar de pe linia de contact din regiunea Kursk / Rusia a pierdut 831.620 de militari în Ucraina / Atac cu drone. Zonele vizate: Hmelnîţkîi, Ivano-Frankivsk şi Dnipro
-
astăzi, 12:19
• Iranul lansează rachete echipate cu inteligenţă artificială
Economiile Germaniei, Franţei şi Italiei, cele mai mari dintre cele 18 state membre ale zonei euro, nu au reuşit să înregistreze creştere în trimestrul al doilea, punând în pericol redresarea fragilă a regiunii şi sporind astfel presiunile asupra Băncii Centrale Europene (BCE) pentru extinderea măsurilor de stimulare.
Inflaţia din zona euro a încetinit la 0,4% în luna iulie, cel mai redus nivel din aproape cinci ani, fiind cu mult sub ţinta BCE de aproape 2%.
Rata şomajului din regiune a fost de 11,5% în iunie, aproape de un nivel record de 12% atins anul trecut.
Stiglitz a criticat ritmul de creare a uniunii bancare europene, ca fiind prea lent, şi a făcut apel pentru punerea în comun a datoriilor publice din zona euro, soluţie respinsă de Germania şi alte ţări din regiune.
"Este nevoie de o uniune bugetară mai amplă. Dacă Europa ar putea să împrumute ca o singură entitate, ar face-o la un nivel al dobânzilor similar cu cel obţinut de Statele Unite", a explicat economistul.
În luna iunie, BCE a anunţat un set de măsuri de stimulare fără precedent, inclusiv dobânzi negative la depozite, dar Stiglitz a arătat că politica monetară nu poate fi un substitut al uniunii bugetare.
Merkel a afirmat la conferinţă că măsurile anti-criză din zona euro nu au mers suficient de departe pentru a depăşi problemele. Ea a apreciat că regiunea duce lipsă de coordonare politică în domeniul politicii economice, în timp ce sistemul bancar este încă prea opac.
Datele Eurostat publicate săptămâna trecută au arătat că economia Germaniei s-a contractat cu 0,2% în trimestrul al doilea, ca şi cea a Italiei, în timp ce PIB-ul Franţei a stagnat.
Redresarea lentă din zona euro face ca regiunea să fie vulnerabilă la şocuri externe, preşedintele BCE Mario Draghi avertizând recent în legătură cu riscurile politice sporite, precum intensificarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Stiglitz: Economiile avansate riscă o boală de tip japonez, din cauza politicii BCE privind inflaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Cum a ajuns Jennifer Aniston să fie implicată în drama conjugală a soților Obama. Adevărul din culise!
CANCAN.RO
Orașul din România în care vom avea două zile de NINSOARE la început de februarie, potrivit meteorologilor AccuWeather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe