Stoenescu, BNR: Ştiţi ce probleme sunt la Carpatica; să dea Dumnezeu să nu avem cu Banca Feroviară!
Virgil Stoenescu, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, s-a referit, marţi, la audierea pentru un nou mandat în conducerea băncii centrale, a cărei înregistrare audio-video este postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, la problemele întâmpinate de Banca Comercială Carpatica (BCC).
Stoenescu, BNR: Ştiţi ce probleme sunt la Carpatica; să dea Dumnezeu să nu avem cu Banca Feroviară! (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Sigur că trebuie să avem bănci româneşti. Eu mi-am spus părerea şi l-am citat mereu pe Keynes, eu nefiind totuşi un keynesist, sunt mai degrabă, să vă spun sincer, un neoricardian. Totul este făcut de muncă. Acest lucru m-a obsedat întotdeauna. Nu poţi să nu ai în vedere economia reală şi o bancă...dar aici se pune problema garanţiilor de care vorbea colegul dumneavoastră. Ştiţi ce probleme sunt la Banca Carpatica. Să dea Dumnezeu ca să nu...să avem probleme cu Banca Feroviară! Problema aceasta a acumulării capitalului este o chestiune fundamentală, fundamentală...Noi trecem acuma prin perioada acumulării primitive de capital. Gentlemanul pirat este personajul care stă în centru. Lăcomia aia de care vă vorbeam, negustorul prădalnic şi necruţător. Trebuie să facem avere spunea şi Ludovic al XVIII-lea după un război puternic, napoleonian, schimbare de regim: Îmbogăţiti-vă, îmbogăţiţi-vă, dar prin mijloace oneste", a afirmat Stoenescu, în răspunsul la întrebarea deputatului Petru Călian privind necesitatea înfiinţării de către stat a unei bănci industriale sau agricole
Stoenescu a arătat că în CA al băncii centrale a atras atenţia în repetate rânduri că BNR ar trebui să încerce să se desprindă de rolul strict, legal, privind stabilitatea preţurilor şi cea financiară, şi să aibă în vedere un cadru mai larg care să sprijine politicile industriale şi agricole.
El a mai afirmat că bancherii sunt "cantonaţi" prea mult în economia nominală şi se decuplează de cea reală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
Stoenescu consideră că economia de piaţă trebuie să se "moralizeze", pentru a evita o criză prelungită, care face parte din "ciclurile seculare".
"Ce vă spuneam, capitalismul, economia de piaţă, dacă nu vrea să ajungă la revoluţie, din nou, trebuie să se moralizeze. Şi băncile trebuie să înţeleagă, să ia bonusuri mai mici, trebuie să-şi reducă lăcomia. Deci, o bancă agricolă (...) sigur este o datorie, suntem obligaţi, şi-am spus, l-am citat pe Keynes, că spuneam că nu sunt un keynesist, că ar trebui să păstrăm 25% din sistemul naţional...aşa ar fi trebuit, dar...să facem de acum înainte tot ce se poate", a conchis oficialul băncii centrale, care a primit aviz pentru un nou mandat în cadrul CA al BNR.
Recent, directorul general al Băncii Comerciale Carpatica (BCC), Nicolaie Hoanţă, a fost înlocuit în funcţie de Nicolae Surdu, fost director general al sucursalei Fortis Bank din România.
Instituţia a anunţat, ulterior, că a obţinut în primele nouă luni un profit brut preliminat de 5,9 milioane lei, care se plasează cu 2,4 milioane lei sub câştigul raportat la mijlocul anului, de 8,3 milioane lei, pe fondul unor provizioane de 9,1 milioane lei. Comparativ cu rezultatul din primele nouă luni de anul trecut, profitul brut al băncii a urcat de 4,2 ori, de la 1,48 milioane lei.
Profitul operaţional din perioada ianuarie - septembrie 2009 s-a ridicat la 15 milioane lei. Activele băncii au crescut cu 44% de la finele anului trecut, la 3,2 miliarde lei, faţă de 2,28 miliarde lei în decembrie 2008.
Cel mai mare acţionar al băncii este omul de afaceri Ilie Carabulea, cu 36,26% din titluri, potrivit celor mai recente informaţii.
Banca Feroviară, constituită de omul de afaceri Valer Blidar, a primit autorizarea de funcţionare de la BNR în urmă cu doar două luni şi vrea să aibă până în luna decembrie cinci unităţi operaţionale.
Blidar deţine mai multe firme, printre care Astra Vagoane Călători Arad, şi a depus la BNR, în 2008, documentaţia pentru autorizarea băncii. Instituţia de credit este condusă de Petre Tulin, fost director în BNR şi fost preşedinte la BCR Banca pentru Locuinţe.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu