- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.12.2023, 15:54)
- Raul Peterlin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: Cât vin a produs România şi cât a exportat. Comparaţie cu alte ţări
Comparativ cu alte ţări cu suprafeţe similare, România a produs, în 2022, o treime din cât a produs Chile şi puţin mai mult de jumătate din cât a produs Portugalia. Portugalia a exportat de 18 ori mai mult, iar Chile de 50 de ori.
Urmărește
1247 afișări
Studiu: Cât vin a produs România şi cât a exportat. Comparaţie cu alte ţări
Potrivit studiului publicat de vinul.ro, România a avut, în 2022, un an slab în ceea ce priveşte producţia de vin cu 3,8 milioane hectolitri.
Prognozele pentru 2023 se ridică la aproximativ 4,4 milioane hectolitri.
O explicaţie stă în faptul că, din cele 188.000 de hectare, doar aproximativ 110.000 sunt plantaţii modernizate, eficiente economic.
„Principalele forţe care vor influenţa evoluţia industriei autohtone de profil par să fie scăderea puterii de cumpărare şi intensificarea discursului medical în direcţia reducerii consumului de alcool de orice tip, precum şi o creştere a concurenţei din partea vecinilor de peste Prut (România este principala piaţă de export - şi cu cea mai rapidă creştere - pentru vinurile din Republica Moldova, percepute adesea de către consumatori drept „vinuri româneşti”) şi din partea altor categorii de băuturi alcoolice cu marketing internaţional foarte dinamic”, se arată în studiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Pe plan extern, piaţa vinului românesc va fi influenţată de evoluţia cererii interne, potrivit studiului, ca şi de productivitatea industriei pe ansamblu, în contextul climatic global.
Producţia Uniunii Europene în 2023 e estimată la cel mai mic nivel din ultimii 60 de ani, în timp ce aceea a României a crescut.
Nu în ultimul rând, va conta şi dorinţa şi capacitatea industriei de profil de a construi o „imagine de ţară” pentru vinul românesc.
România are 188.000 hectare cu viţă-de-vie, din care aproximativ 40% nemodernizate şi a produs, în 2022, 3,8 milioane hectolitri şi a exportat 0,18 milioane (locul 29 în lume).
Populaţia ţării e de 19 milioane locuitori, consumul total e de 3 milioane hectolitri (0,55 milioane de hectolitri sunt importuri).
Comparativ cu Chile (196.000 hectare, din care trei sferturi dedicate producţiei de vin) a avut în 2022 o producţie record de 12,5 milioane hectolitri şi a exportat 9 milioane (locul 4 în lume).
Populaţia e similară cu a României, 19 milioane locuitori şi consumă 2,3 milioane hectolitri.
Comparativ cu Portugalia (190.000 hectare), a produs 6.8 milioane hectolitri şi a exportat 3,2 milioane (locul 8 în lume).
Populaţia e de 10 milioane locuitori, consumul intern e de 6 milioane hectolitri (ţara e şi al 10-lea importator al lumii).
Comparativ cu Republica Moldova (122.000 hectare), a produs 1,4 milioane hectolitri şi a exportat puţin peste 1 milion (locul 17 în lume).
Populaţia e de 2,6 milioane locuitori iar datele relevante despre consumul intern nu sunt disponibile.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Exporturile germane către Rusia au scăzut însă au crescut vertiginos către alte foste republici sovietice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe