STUDIU: Directorii financiari români sunt optimişti cu privire la PIB şi iau în calcul extinderea

Directorii financiari români sunt optimişti cu privire la creşterea PIB în 2016 şi iau în calcul extinderea pe noi pieţe sau pe cele actuale, potrivit Deloitte CFO Survey, un studiu internaţional care include şi România.

Urmărește
321 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Directorii financiari români sunt optimişti cu privire la PIB şi iau în calcul extinderea

STUDIU: Directorii financiari români sunt optimişti cu privire la PIB şi iau în calcul extinderea (Imagine: Shuttesrtock/ Mediafax Foto)

"Aproape un sfert dintre directorii financiari intervievaţi estimează o creştere a PIB de până la 3,5%, în concordanţă cu previziunile Băncii Mondiale de 3,9%, iar mai mult de jumătate (52%) încep să privească pieţele noi ca pe o sursă de venituri, comparativ cu 33%, anul trecut. De asemenea, 57% dintre aceştia se aşteaptă la o creştere a numărului de angajaţi", arată compania de consultanţă şi audit.

Dacă acum trei sau patru ani companiile se confruntau cu reduceri de bugete ca urmare a crizei economice, în prezent acestea iau în calcul din nou expansiunea, fie prin extinderea pe pieţe noi mai mult ca în trecut, fie prin sau creşterea echipelor, a declarat Ahmed Hassan, partener Deloitte România şi lider al programului CFO.

Deşi directorii financiari români arată un grad mare de optimism în legătură cu viitorul, comparativ cu colegii lor din Europa Centrală, majoritatea sunt precauţi în privinţa riscurilor, întrucât 78% consideră că nu este momentul potrivit pentru asumarea unor riscuri mai mari, iar 76% iau în considerare mai degrabă resurse interne de finanţare decât împrumuturile bancare.

"Schimbări recente cum este cea a Codului Fiscal sunt de asemenea bine primite de către directorii financiari, deoarece 69% dintre ei consideră că schimbările vor avea un impact pozitiv asupra activităţii lor. Pe termen scurt însă nivelul de optimism şi apetitul pentru business vor fi influenţate de stabilitatea economică şi politică", a mai spus Hassan.

La rândul său, Mircea Varga, CFO Ţiriac Holdings, a spus că România poate avea una din cele mai atractive economii din Europa, în funcţie de capacitatea sa de a gestiona momentul favorabil la care se află.

"În ciuda unui început de an descurajant, în care pieţele financiare au fost marcate de turbulenţe semnificative, precum prăbuşirea în luna ianuarie a principalilor indicatori bursieri cu mai mult de două cifre procentuale, pânăla minimul istoric al ultimilorcinci ani,de decapitalizarea dramatică a unor bănci europeneimportantepe fondul adoptării discrete a măsurii de tip bail-in în sistemul bancar european şi de întrebări serioase privind intrarea economiei americane într-o nouă recesiune, rămân optimist cu privire la creşterea economică a României în 2016. O creştere a PIB de 3,5%-3,8% este realizabilă", a spus Varga.

Principalele concluzii ale Deloitte CFO Survey în România sunt că aproape 70% dintre directorii financiari consideră că actualele modificări fiscale vor avea un impact pozitiv, 40% cred că centrele de servicii proprii sunt benefice pentru companie, 45% dintre directorii financiari consideră că lipsa abilităţilor necesare este principalul motiv pentru care nu găsesc forţă calificată de muncă, 33% previzionează că indicatorul CAPEX se va concentra asupra IT hardware şi softwareşi asupra noilor tehnologii, iar 30% cred că investiţia în hardware şi software va fi una din principalele trei provocări ale acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici