STUDIU: Doi din cinci angajatori găsesc cu greu candidaţii potriviţi pentru posturile libere

Angajatorii găsesc cu greu personal potrivit pentru posturile de meseriaşi calificaţi, ingineri, reprezentanţi de vânzări, manageri de proiect sau directori IT, 40% dintre aceştia având dificultăţi la ocuparea posturilor vacante, potrivit unui studiu al companiei de resurse umane ManpowerGroup.

Urmărește
514 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Doi din cinci angajatori găsesc cu greu candidaţii potriviţi pentru posturile libere

STUDIU: Doi din cinci angajatori găsesc cu greu candidaţii potriviţi pentru posturile libere (Imagine: Shutterstock)

"Ponderea angajatorilor care se confruntă cu dificultăţi a scăzut cu 14 puncte procentuale faţă de anul trecut, când angajatorii din România se aflau pe locul 7 global în privinţa percepţiei deficitului de talente, dar continuă să fie superioară atât mediei globale, cât şi celei din regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (EMEA), cu 4 puncte procentuale", se arată într-un comunicat al Manpower Group România privind studiul "Deficitul de talente".

În ultimii şapte ani, meseriaşii calificaţi (zidari, instalatori, sudori, zugravi, tâmplari, electricieni etc.) şi inginerii au alternat pe primele două locuri din top, fiind singurele poziţii care nu au lipsit niciodată de pe lista posturilor greu de ocupat.

În acest an au intrat în top şi managerii de proiect şi managerii/directorii IT. Comparativ cu anul trecut, se remarcă o creştere a dificultăţii de identificare a talentelor din IT nu doar la manageri şi directori, aflaţi pe locul al cincilea în top, ci şi în privinţa personalului IT de nivel mediu şi junior, aflat pe locul al şaptelea, în urcare cu o poziţie din 2013.

Totodată, a devenit mai dificilă şi recrutarea în vânzări, reprezentanţii de vânzări urcând de pe poziţia a şasea pe cea de-a treia, renvenind în top, pentru prima dată din 2011 până în prezent, managerii de vânzări, pe care angajatorii îi plasează pe locul al nouălea ca dificultate.

Deficitul de talente continuă să fie acut şi în privinţa personalului administrativ şi financiar, perceput ca al zecelea în top, dar presiunea acestuia a scăzut faţă de 2013, când angajatorii îi plasau printre primele cinci posturi pentru care găseau greu candidaţii potriviţi.

"Pe de o parte, deficitul perceput de angajatorii din România continuă să fie superior mediei globale şi regionale. Pe de alta, principala cauză a dificultăţilor indicate de angajatori nu este lipsa candidaţilor, care îi afectează doar în proporţie de 30%, ci lipsa competenţelor profesionale specifice postului, pe care o reclamă mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi. Aceasta este o problemă sistemică, a cărei rezolvare nu apare de la un an la altul", a declarat în comunicat directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof.

Jumătate dintre angajatorii din România 54% a declarat că principalul motiv pentru care întâmpină dificultăţi în găsirea talentelor potrivite este lipsa competenţelor profesionale specifice, tehnice, care se se întâlneşte predominant în recrutarea de meseriaşi şi muncitori calificaţi, unde 35% dintre angajatori identifică un obstacol în lipsa calificărilor şi certificărilor necesare.

Lipsa de candidaţi sau numărul insuficient al acestora este o cauză importantă a deficitului de talente în opinia a 30% dintre angajatori. Mai mult, 21% dintre angajatori consideră că lipsa de experienţă a candidaţilor este un factor care împiedică angajarea, iar 16% spun că le lipsesc abilităţile interpersonale şi de relaţionare la locul de muncă.

"În ţara noastră discrepanţa dintre talentele disponibile şi cele de care au nevoie cu adevărat angajatorii este foarte largă, şi îngustarea acesteia ar trebui să devină o prioritate. Deficitul de talente are un impact imediat asupra productivităţii şi competitivităţii angajatorilor şi a economiei în general", a afirmat Petrof.

Deficitul de talente afectează capacitatea firmelor de a-şi deservi clienţii, consideră 40% dintre angajatori, iar impactul asupra capacităţii este ridicat, spun 19% dintre aceştia. De asemenea, generează o creştere a fluctuaţiei de personal (38% dintre angajatori) şi un efect negativ asupra creativităţii şi inovaţiei în organizaţie (28%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici