- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.03.2016, 06:45)
- Emil Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Ernst & Young: Românii gestionează cu greutate echilibrul între viaţa personală şi cea profesională
Românii percep mai acut decât locuitorii altor ţări modificările din ultimii trei ani cu impact asupra echilibrului dintre viaţa personală şi cea profesională şi lucrează mai multe ore suplimentare decât angajaţii din alte ţări, potrivit unui studiu realizat de compania de audit şi consultanţă EY(Ernst & Young).
Urmărește
3794 afișări
STUDIU Ernst & Young: Românii gestionează cu greutate echilibrul între viaţa personală şi cea profesională (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)
Compania a realizat studiul "Generaţiile urbane şi priorităţile lor" în contextul schimbărilor rapide care au loc în întreaga lume şi al diferenţelor de abordare între generaţiile active în prezent pe piaţa muncii. Analiza are la bază peste 2.500 de răspunsuri la un chestionar online, provenind de la respondenţi din mediul urban cu vârsta între 18 şi 55+ ani.
Peste jumătate (51%) dintre respondenţi consideră că este mai dificil acum decât în urmă cu trei ani să gestioneze echilibrul între viaţa personală şi cea profesională, în timp ce 26% apreciază că este mai uşor de păstrat echilibrul în prezent.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PISA: Doar unul din cinci elevi se descurcă la matematică. Profesor: „Ar trebui îmbunătățite formarea inițială și continuă a profesorilor”
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
-
Japonia egalează România la Billie Jean King Cup 2024. Soarta calificării e decisă de meciul de dublu
"Românii percep mai acut decât restul ţărilor de la nivel global modificările din ultimii trei ani, cu impact asupra echilibrului dintre viaţa personală şi cea profesională. Percepţie similară există în Germania, unde 49% dintre respondenţii la studiul similar derulat de EY la nivel global au spus că este mai dificil acum decât în urmă cu trei ani să gestioneze echilibrul între viaţa personală şi cea profesională, urmată de Japonia (44%)", arată EY.
Cei care au copii au resimţit într-o măsură mai mare dificultatea gestionării echilibrului între viaţa personală şi cea profesională în ultimii trei ani - 56% dintre respondenţii care sunt părinţi spun că a fost mai dificil să facă acest lucru, în comparaţie cu 50% dintre cei care nu au copii. Comparativ cu restul ţărilor, părinţii din România au resimţit cel mai acut dificultăţile din ultimii trei ani, urmaţi de părinţii din Germania (54%) şi Japonia (46%).
Jumătate dintre respondenţi susţin că numărul de ore de lucru a crescut în ultimii trei ani faţă de perioada anterioară, în timp ce doar 14% spun că numărul orelor lucrate a scăzut în această perioadă. Cel mai mult resimt creşterea numărului de ore de lucru cei din generaţia Y (52%), în timp ce jumătate dintre cei din generaţia Boomers spune că numărul orelor lucrate a fost constant pe parcursul ultimilor trei ani.
De asemenea, peste 70% dintre respondenţii care sunt angajaţi în muncă susţin că lucrează ore suplimentare, iar 34% lucrează chiar mai mult de 46 de ore pe săptămână. Generaţia X şi generaţia Boomers lucrează cele mai multe ore suplimentare - peste 46 de ore pe săptămână, în timp ce cei din generaţia Y par cei mai ponderaţi în abordarea orelor suplimentare - majoritatea dintre ei (41%) lucrând până în 45 de ore pe săptămână.
Totodată, 86% dintre respondenţii cu responsabilităţi manageriale din România afirmă că lucrează ore suplimentare - aproape dublu faţă de managerii din Germania (45%) sau Marea Britanie (34%). Totuşi, potrivit statisticilor Eurostat, productivitatea muncii în România este de şase ori mai mică decât media în Europa, de 7,5 ori mai mică decât în Germania şi de opt ori faţă de Olanda.
Aproape jumătate (47%) dintre respondenţi şi-au schimbat locul de muncă în ultimii trei ani din motive financiare, iar o treime a decis să îşi păstreze locul de muncă în această perioadă pe aceleaşi considerente. Cei mai stabili la locul de muncă în perioada 2012-2015 au fost cei din generaţia Boomers (61%), procentul înjumătăţind-se de la o generaţie la următoarea: generaţia X (36%), generaţia Y (19%).
Aproape jumătate dintre respondenţii angajaţi în muncă au renunţat la activităţile de relaxare din motive financiare în ultimii trei ani, în timp ce 28% au amânat achiziţionarea sau închirierea unei locuinţe personale, iar 14% au amânat decizia de a avea primul copil din aceleaşi motive. În special cei din generaţia Boomers au ales să renunţe la activităţile de relaxare în ultimii 3 ani (64%), generaţiile X şi Y fiind mai puţin dispuse să facă acest lucru. În schimb, 14% dintre respondenţii cu vârsta între 34 şi 49 de ani au amânat decizia de a avea primul copil din motive financiare, iar 6% dintre ei pe aceea de a avea încă un copil.
Citeşte şi: Ernst&Young: 74% dintre companiile din România utilizează reţelele sociale pentru vânzare sau recrutare
Factorii cei mai importanţi pentru asigurarea unui echilibru între viaţa privată şi cea profesională sunt respectarea normelor legale legate de recompensarea orelor suplimentare (61%), posibilitatea de a programa fără restricţii zilele de concediu de odihnă (54%) şi respectarea reglementărilor privind concediul de creştere a copilului şi revenirea la locul de muncă după acest concediu (46%).
Aproape jumătate (46%) dintre respondenţii angajaţi în muncă beneficiază însă de o formă de program flexibil, în timp ce doar 5% lucrează pe bază de proiect sau la cerere. Peste jumătate (51%) dintre respondenţii care fac parte din generaţia Y nu beneficiază de program flexibil, deşi nevoia de flexibilitate este mult mai pronunţată în rândurile acestei generaţii, conform numeroaselor studii derulate la nivel global.
În prezent, angajaţii care beneficiază în cea mai mare măsură de program flexibil sunt cei care fac parte din generaţia Boomers: 53% dintre ei au o formă de program flexibil, iar 7% lucrează pe bază de proiect. De asemenea, respondenţii care ocupă o poziţie de conducere beneficiază într-o măsură mai mare de program flexibil (53%), faţă de cei care nu sunt manageri (43%).
Citește pe alephnews.ro: China testează noi roboți cu întrebuințare duală: civilă și militară. Ce rol are România în competiția armelor robotizate
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe