Tampiza, Lukoil: România a "produs" cheltuieli ridicate. Politicenii abordează criza în mod populist
România a "produs" în ultimii ani cheltuieli ridicate, fără legătură cu productivitatea muncii, iar partidele politice abordează criza economică în mod populist şi nu se gândesc la consecinţe, apreciază Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare a grupului rus Lukoil în România.
Tampiza, Lukoil: România a "produs" cheltuieli ridicate. Politicenii abordează criza în mod populist (Imegine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Noi, societatea, am creat această criză şi am ajuns într-o situaţie de incapacitate de plată din sursele proprii. Banii obţinuţi din privatizarea Petrom şi BCR au fost folosiţi în scopuri politice, campanii electorale, creşteri de salarii şi pensii. În realitate, trebuie să existe o proporţie între productivitate muncii şi cheltuieli. Am ignorat această lege fundamentală a dezvoltării economice. Noi folosim sursele financiare pentru cheltuieli. Anii aceştia din urmă au produs cheltuieli", a declarat Tampiza pentru MEDIAFAX.
El a adăugat că nicio economie nu poate susţine o creştere masivă a cheltuielilor bugetare, iar acum societatea românească plăteşte greşelile din anii trecuţi.
Tampiza susţine că indiferent ce Guvern este la putere va fi sacrificat, întrucât ar fi obligat să ia măsuri "antiumane".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Acum trebuie să plătim pentru greşelile din trecut: populism, măsuri economice luate politic. (...) Chiar dacă pica acest Guvern, pica şi următorul. Oricine lucrează acum în Executiv este sacrificat, pentru că trebuie să aplice măsuri - poate mă exprim dur - antiumane, care nu vor fi primite de societate. Societatea nu a conştientizat adâncimea crizei. Mă miră că această criză este folosită ca instrument de popularitate de toate partidele politice. Polonia, printr-un consesn politic, a depăşit criza într-un an. Aici nu avem un consens, nu poate fi între tabăra pro-Băsescu şi tabăra anti-Băsescu. Nimeni nu ia în calcul consecinţele crizei, asta este dramatic. Nu există conciliere politică în jurul crizei", a continuat Tampiza.
El a adăugat că este de acord cu măsurile Guvernului de diminuare a cheltuielilor publice, dar pensiile şi salariile nu ar fi trebuit micşorate.
"Sunt de acord cu diminuarea cheltuielilor, dar nu sunt de acord cu forma acestei măsuri. Mă miră voinţa preşedintelui Băsescu să fie în fruntea acestor măsuri. El nu a înţeles că pierde? (...) PDL a pierdut practic tot în materie de popularitate. Comportamentul lui Băsescu m-a mirat. Am înţeles că fără el nu mergeau aceste măsuri anti-criză. Băsescu a sacrificat practic tot ce are în spate pentru aceste măsuri. Nu trebuiau reduse pensiile şi salariile", a afirmat reprezentantul Lukoil.
Guvernul şi-a asumat, la 7 iunie, răspunderea în faţa Parlamentului pe un program de reducere a cheltuielilor, care prevede atât diminuarea personalului bugetar cât şi reducerea salariilor din sectorul public, cu 25%, şi a pensiilor, cu 15%.
PSD a depus în aceeaşi zi o moţiune de cenzură, respinsă însă în Parlament.
O alternativă la reducerea salariilor şi pensiilor ar fi fost, în opinia lui Tampiza, diminuarea bugetelor ministerelor.
"Eu alegeam altă cale: chemam fiecare ministru şi îi spuneam să îşi diminueze cheltuielile. Nu mă interesa câţi angajaţi are, câte agenţii, câţi secretari de stat. Fiecare ministru trebuie să răspundă personal", a spus el.
Totodată, România ar putea pierde încrederea instituţiilor internaţionale din cauza instabilităţii politice şi macroeconomice, care îndepărtează investiţiile străine.
"Mâine-poimânine vom vedea că avem neîncrederea instituţiilor internaţionale. Neavând stabilitate politică şi macroeconomică noi nu vom avea fluxul de investiţii de până acum. Trebuie să temperăm spiritele politice ca să soluţionăm probleme economice şi să creăm avantaje sociale şi economice. Când deficitul bugetar este mare, sunt două soluţii: falimentul sau devalorizarea monedei naţionale. O cale de ieşire este să modernizăm economia şi (atunci -n.r.) avem o creştere economică spectaculoasă, dar pentru aceasta avem nevoie de bani pentru investiţii şi un climat investiţional în ţară. Nu le avem. Instabilitatea macroeconomică duce la ieşirea investiţiilor din ţară. Fondurile europene nu au fost direcţionate către sectoarele economice care putea crea locuri de muncă", a afirmat Tampiza.
El a adăugat că o eventuală majorare a taxelor şi impozitelor ar putea avea ca efect avansul evaziunii fiscale, cu efect în scăderea veniturilor bugetare.
"Când creştem taxele şi impozitele putem naşte o economie tenebroasă, contabilităţi duble. Când nu există armonie între interesul producătorului şi interesul statului, veniturile bugetului de stat se diminuează", a mai spus Tampiza.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO