- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tănăsescu: Următoarea tranşă de la FMI va fi acordată exclusiv băncii centrale
Următoarea tranşă de la FMI, în valoare de aproximativ 850 de milioane de euro, va fi alocată exclusiv Băncii Naţionale a României (BNR), fără să existe posibilitatea unei noi finanţări a deficitului bugetar, a declarat joi pentru MEDIAFAX reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Tănăsescu: Următoarea tranşă de la FMI va fi acordată exclusiv băncii centrale (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Următoarea tranşă va fi destinată în exclusivitate către banca centrală", a spus Tănăsescu, menţionând că este exclusă posibilitatea ca o parte din bani să fie alocaţi pentru bugetul de stat.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro (11,4 miliarde Drepturi Speciale de Tragere), şi va obţine un pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, de aproximativ 20 miliarde euro.
Valoarea totală a finanţărilor virate României de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by, este de 8,26 miliarde DST, respectiv de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
La începutul lunii mai 2009, FMI a virat prima tranşa din împrumut (4,37 miliarde DST, respectiv aproximativ 4,9 miliarde de euro), care a intrat totalitate la rezerva BNR, iar în septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe (1,718 miliarde DST, respectiv circa 1,86 miliarde euro), din care jumătate au intrat la rezerva valutară a BNR şi jumătate în contul Trezoreriei statului aflat la BNR.
Totodată, în luna februarie Consiliul Director al FMI a aprobat elibererarea tranşelor trei şi patru din finanţarea aprobată pentru România, în valoare de 2,18 miliarde drepturi speciale de tragere (aproximativ 2,45 miliarde euro), care au intrat în contul Băncii Naţionale a României şi cel al Trezoreriei statului, jumătate din bani fiind destinaţi acoperirii deficitului bugetar.
O misiune a FMI se află în România în perioada 27 aprilie - 7 mai pentru a evalua dacă au fost îndeplinite condiţiile asumate prin acordul stand-by. Evaluarea acordului ar putea ajunge în Consiliul Director al FMI în a doua jumătate a lunii iunie, care va decide eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumut, în valoare de 850 de milioane de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO