- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tarifele la hotelurile din Bucureşti au scăzut sub 100 de euro pe noapte
Tarifle la hotelurile din Bucureşti au scăzut la jumătate faţă de cele practicate în toamna anului 2008, iar preţul unei camere pentru o noapte de cazare a coborât sub 100 de euro, chiar şi la unităţile de cinci stele, potrivit reprezentanţilor industriei.
Tarifele la hotelurile din Bucureşti au scăzut sub 100 de euro pe noapte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Merge foarte prost, mult mai prost chiar şi faţă de anul trecut. Bucureştiul e un oraş în care nu se întâmplă nimic şi care nu are nimic de arătat. Nu-mi amintesc ca în ultimii 20 de ani să fi fost o toamnă mai proastă sau un an mai prost", a declarat agenţiei MEDIAFAX George Ţurnă, prim-vicepreşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR) şi administrator al hotelului Ambasador din Capitală.
El a adăugat că în această toamnă au scăzut atât tarifele, cât şi gradul de ocupare şi perioada de înnoptare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Mihai Acatrinei, directorul general al hotelului de patru stele Ramada-Majestic din Bucureşti, a spus că tariful mediu din această toamnă este cu 20-25% sub cel toamna anului trecut şi cu 50% mai redus faţă de lunile septembrie-octombrie din 2008. Totodată, gradul de ocupare a coborât la 55-60%, comparativ cu 80% cu doi ani în urmă.
"Principala problemă este că a dispărut segmentul business din hotelurile din Bucureşti. Tariful mediu a scăzut la sub 100 de euro, chiar şi la cinci stele, faţă de 120-160 de euro în 2008. Şi numărul conferinţelor s-a redus cu circa 30% comparativ cu acum doi ani şi, de asemenea, s-au organizat cu 20% mai muţine nunţi. Dacă în 2008 perioada medie de şedere a unui turist într-un hotel în Capitală era de 2,8 nopţi, acum aceasta a coborât la 1,1-1,2 nopţi", a adăugat Acatrinei.
Proprietarul lanţului Continental, Radu Enache, a afirmat că tariful mediu pentru hotelurile de patru şi cinci stele din Bucureşti a scăzut la 66 de euro pentru o noapte de cazare, iar gradul de ocupare s-a diminuat cu 20% faţă de anul trecut.
Hotelurile din lanţul Continental au avut în acest an un grad mediu de ocupare de 52%, iar încasările au crescut cu doar 2%, în condiţiile în care capacitatea de cazare s-a majorat cu 15%, prin deschiderea a două unităţi, Grad Hotel Continental din Bucureşti şi Ibis Sibiu.
Pe fondul scăderii indicatorilor financiari, Enache a stopat două investiţii care totalizau 24 de milioane de euro şi vizau deschiderea a două hoteluri la Timişoara.
"Nu văd nicio soluţie pentru ieşirea din criză. Suntem în acelaşi ocean al prostiei, cu toate deciziile contradictorii pe care le ia Guvernul. Nu există niciun plan de ieşire din criză, nicio predictibilitate, niciun plan agreat de întregul eşicher politic. Pentru anul viitor întrezăresc aceeaşi prostie a guvernanţilor şi acelaşi întuneric în economie", a mai spus Radu Enache.
Şi Josef Goschy, proprietarul lanţului Unita Turism, spune că în acest an afacerile merg mai prost ca niciodată. El crede că pentru ieşirea din criză ar trebui stimulate investiţiile, iar băncile să înceapă să scadă dobânzile de la peste 12% la 5-6%.
George Ţurnă de la Ambasador crede, în schimb, că situaţia hotelurilor nu se va ameliora până când întreaga economie nu iese din criză.
"Nu putem scoate hotelurile din contextul general. Noi suntem un rezultat al tuturor celorlalte activităţi economice şi, atâta timp cât toată ţara e prăbuşită, nici nouă nu ne va fi bine. La nivel de Guvern nu s-au luat măsuri cu adevărat eficiente pentru ieşirea din criză, iar noi plătim tribut acestui lucru. Marea majoritate a hotelurilor funcţionează în regim de avarie şi încasările au ajuns la nivelul cheltuielilor, dacă nu cumva sub ele", a precizat Ţurnă.
Aparent, Josef Goschy este mai optimist decât ceilalţi hotelieri.
"Cum va fi la anul? Anul trecut am crezut că în 2010 va fi mai bine, şi n-a fost deloc. Ei bine, în acest an cred că în 2011 va fi mai bine", a spus, cu ironie, proprietarul Unita Turism.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO