- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.07.2014, 16:51)
- Adrian Dumitrache
Tarifele roaming din ţările non-UE pot fi de 50 de ori mai mari decât cele din statele comunitare
Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) sfătuieşte utilizatorii de servicii telecom din România care călătoresc în afara ţării să studieze cu atenţie tarifele furnizorilor din afara spaţiului Uniunii Europene, care pot fi mai mari de peste 50 de ori decât cele plătite în ţările din UE.
Urmărește
3295 afișări
Tarifele roaming din ţările non-UE pot fi de 50 de ori mai mari decât cele din statele comunitare (Imagine: Shutterstock)
"Utilizatorii de telefonie mobilă şi internet mobil din România care călătoresc în afara ţării, în special în afara spaţiului Uniunii Europene, sunt sfătuiţi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să studieze cu atenţie ofertele furnizorilor, tarifele pentru serviciile de voce şi date în afara zonei reglementate putând ajunge la niveluri de peste 50 de ori mai mari decât tarifele plătite de utilizatori pentru aceleaşi servicii în ţările din comunitate", se arată într-un comunicat al ANCOM remis MEDIAFAX.
Conform datelor disponibile pe www.veritel.ro, un utilizator român aflat în Serbia, Muntenegru, Egipt, Maroc, Canada, SUA ori Emiratele Arabe Unite (Dubai) poate plăti peste 2 euro/minut în cazul unui apel efectuat către România sau chiar peste 1 euro/minut pentru un apel primit în roaming.
Comparativ, un utilizator care călătoreşte în spaţiul UE plăteşte maxim 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru un apel efectuat către orice destinaţie din Uniunea Europeană şi cel mult 0,05 euro/minut (fără TVA) pentru primirea unui apel, în cazul utilizării planului tarifar de bază (Eurotarif).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
-
Prima amendă prin sistemul e-SIGUR: Permis suspendat pentru vitezoman
Citeşte şi:
Tarifele de roaming în Uniunea Europeană SCAD de la 1 iulie. Care sunt noile preţuri pentru convorbiri, SMS şi internet
În ceea ce priveşte serviciile de date, un utilizator român de internet mobil care foloseşte tarifele standard şi călătoreşte, de exemplu, în Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia sau SUA plăteşte tarife standard începând cu 5 Euro/MB pentru transferul de date, în timp ce costurile pot depăşi 10 euro/MB pentru destinaţii precum Egipt, Maroc, Thailanda ori Tunisia sau chiar 13 euro/MB pentru Australia, Brazilia ori Japonia.
Comparativ, utilizatorii români care călătoresc în ţările din Uniunea Europeană plătesc maximum 0,20 euro/MB (fără TVA), în cazul utilizării planului tarifar de bază (Eurotarif).
De exemplu, un utilizator care accesează de pe telefonul mobil căsuţa de e-mail, reţele de socializare şi site-uri de ştiri timp de aproximativ 2 ore poate ajunge să consume cel puţin 15MB, putând plăti chiar şi de 65 de ori mai mult pentru roaming-ul de date în afara UE faţă de cât ar plăti în călătoriile din spaţiul UE.
Pentru a evita şocul facturilor mari care pot rezulta din utilizarea serviciilor de date, utilizatorii din România care călătoresc în afara ţării primesc avertizări prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, în cazul în care costul datelor descărcate se apropie sau depăşeşte pragul prestabilit de 50 euro.
Utilizatorii îi pot solicita însă operatorului stabilirea unui alt prag-limită, mai mic sau mai mare faţă de această valoare.
Diferenţele mari dintre costurile plătite de utilizatorii de telefonie mobilă şi internet mobil pentru serviciile de roaming în spaţiul UE şi în afara acestui spaţiu sunt generate de reglementările în vigoare.
Astfel, în timp ce la nivelul Uniunii Europene există reglementări referitoare la tariful maxim pe care îl pot percepe operatorii în cadrul planului tarifar standard, pentru ţările non-UE nu există un astfel de plafon maximal, fiecare operator având libertatea de a-şi stabili tarifele aplicabile.
ANCOM le recomandă utilizatorilor să se informeze înainte de a pleca în călătorie asupra ofertelor speciale de roaming puse la dispoziţie de operatori în perioadele de vacanţă, pentru a alege planul tarifar care se potriveşte cel mai bine nevoilor proprii de comunicare. Pentru a compara gratuit toate tarifele de telefonie şi internet disponibile pe piaţă în acest moment, utilizatorii pot accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte telecom creat de ANCOM.
În ceea ce priveşte gradul de utilizare a serviciilor de roaming, utilizatorii din România care au folosit în trimestrul III al anului 2013 (lunile iulie-august-septembrie) serviciul de internet mobil în ţările din UE/SEE, pe baza Eurotarifului, au consumat peste 10 milioane MB, în timp ce consumul pentru utilizatorii care au călătorit în ţările din afara UE/SEE a fost de 1 milion MB.
În aceeaşi perioadă, utilizatorii din România care au călătorit în ţările UE/SEE au efectuat apeluri în roaming de peste 29 de milioane minute şi au primit apeluri de 93 milioane de minute, iar cei care au călătorit în afara UE/SEE au efectuat apeluri însumând 3 milioane minute şi au primit apeluri de 3,7 milioane minute.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe