Tarom vrea şi firme din străinătate la licitaţia pentru asigurarea flotei

Conducerea Tarom vrea ca la licitaţiile pentru asigurarea flotei să poată participa, începând din 2014, orice companie de asigurări din Europa, după ce în acest an Astra Asigurări a fost desemnată pentru al şaptelea an consecutiv câştigător al licitaţiei organizate de compania aeriană.

Urmărește
167 afișări
Imaginea articolului Tarom vrea şi firme din străinătate la licitaţia pentru asigurarea flotei

Tarom vrea şi firme din străinătate la licitaţia pentru asigurarea flotei (Imagine: Petrică Tănase/Mediafax Foto)

"Compania Tarom a desfăşurat o procedură de achiziţie prin licitaţie deschisă pentru atribuirea contractelor de asigurare a flotei şi răspunderilor legale de aviaţie. Procedura a fost organizată conform dispoziţiilor Regulamentului Tarom privind atribuirea contractelor de achiziţie", se arată într-un comunicat al companiei transmis vineri MEDIAFAX.

Pentru cererea documentaţiei de licitaţie s-au prezentat opt furnizori, însă doar cinci dintre aceştia au depus ofertele. Procedura de achiziţie prin licitaţie deschisă a fost câştigată de Astra, care a depus oferta cu cel mai mic preţ.

Suma licitată, spun reprezentanţii Tarom, aduce o economie de 26% comparativ cu anul trecut, ceea ce se va regăsi în îmbunătăţirea performanţelor Tarom.

"Respectând procedurile, anul acesta licitaţia a fost deschisă doar pentru furnizorii din România, însă intenţia noastră este ca începând de anul viitor cererea de ofertă să fie extinsă către toţi furnizorii din Europa interesaţi să participe", a declarat Christian Heinzmann, director executiv şi Accountable Manager la Tarom.

Tarom a încheiat cu Astra, pentru al şaptelea an consecutiv, poliţa de asigurare a flotei de aeronave, după ce în aprilie Guvernul a scos operatorul aerian de pe lista companiilor de stat obligate să încheie contracte prin licitaţie.

Asigurătorul a câştigat licitaţia organizată de Tarom pentru achiziţia de servicii de asigurare CASCO pentru aeronave civile şi piese de schimb (inclusiv asigurare de reducere a franşizei CASCO deductibilă la aeronave şi motoare de schimb) şi de asigurare de răspundere faţă de pasageri, bagaje, marfă, poştă şi terţi pentru perioada 1 septembrie 2013 - 30 august 2014.

La începutul lunii aprilie, Tarom a anunţat, pe pagina www.e-licitatie.ro, că intenţionează să organizeze o licitaţie pentru achiziţionarea de servicii de asigurare a flotei, în baza unui contract cu o valoare estimată la 2,4 milioane de dolari. Data prevăzută pentru începerea procedurilor de adjudecare era 1 mai, se arăta în anunţul operatorului aerian.

Licitaţia a fost suspendată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), în urma unei contestaţii depuse de Astra.

Ştirea privind suspendarea licitaţiei a fost publicată în exclusivitate de MEDIAFAX în data de 15 aprilie.

În aceeaşi zi, premierul Ponta anunţat că flota Tarom va fi asigurată fără ca operatorul să mai deruleze proceduri de achiziţii publice, iar ordonanţa în acest sens, prin care Tarom a fost scoasă de pe lista companiilor de stat obligată să încheie contracte prin licitaţie publică, a fost adoptată o zi mai târziu.

Ulterior, Tarom a prelungit cu Astra poliţa de asigurare a flotei de aeronave pentru patru luni, începând de la 1 mai.

"Referitor la solicitarea privind contractul pentru asigurarea flotei Tarom, vă informăm că a fost prelungit contractul cu Astra Asigurări pentru o perioadă de patru luni, timp în care se reia procedura de licitaţie pentru încheierea unui nou contract de asigurare a flotei", se arăta într-un răspuns al Biroului de presă al Tarom remis la solicitarea MEDIAFAX în data de 8 mai.

Poliţa anterioară a fost valabilă perioada 1 mai 2012 - 30 aprilie 2013.

Flota Tarom este formată din 24 aeronave, dintre care două Airbus 310-300, patru Airbus 318-100, patru Boeing 737-300, patru Boeing 737-700, o aeronavă Boeing 737-800, şapte aeronave ATR 42-500, respectiv două aeronave ATR 72-500.

Astra este liderul pieţei locale a asigurărilor după veniturile aferente anului 2012. Următoarele două locuri sunt ocupate de Omniasig VIG şi Allianz-Ţiriac Asigurări.

Anul trecut, subscrierile Astra au crescut cu 12,3%, la 1,13 miliarde de lei.

Compania a fost înfiinţată în anul 1991 şi are un capital social de 192,71 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social.

The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici