Teodorovici, despre mobilitatea forţei de muncă: Am crescut salariile, dar nu este suficient, pentru că nu putem concura cu ţările cele mai puternice din UE

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, sâmbătă, că ţările din Uniunea Europeană (UE) care pierd forţă de muncă trebuie ajutate de cele din UE care o câştigă, deoarece primele s-ar dezvolta, ceea ce ar ajuta întreaga Uniune.

Urmărește
1242 afișări
Imaginea articolului Teodorovici, despre mobilitatea forţei de muncă: Am crescut salariile, dar nu este suficient, pentru că nu putem concura cu ţările cele mai puternice din UE

Teodorovici, despre mobilitatea forţei de muncă: A doua rundă de efecte este că ţinem UE ca un întreg

„Sunt două subiecte (rolul mobilităţii forţei de munca în Uniunea Europeană, rolul taxării - n.red.) care vor isca discuţii aprinse, pentru că sunt două elemente care pot influenţa creşterea economică a fiecărei ţări. (Pe mobilitatea forţei de muncă) discuţiile vor fi din ce în ce mai aprofundate, pentru că este un subiect asupra căruia nu ne-am aplecat suficient de-a lungul timpului”, a spus, sâmbătă, Eugen Teodorovici, în cadrul unor declaraţii de presă, înaintea celei de-a doua zile a reuniunii informale ECOFIN, care are loc la Bucureşti, în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene (UE).

Ministrul Finanţelor a subliniat că abordarea acestui subiect depinde din ce parte priveşti lucrurile.

„Sunt ţările care primesc forţa de muncă şi care sunt, desigur, foarte bucuroase de acest lucru, şi ţările care pierd forţă de muncă, calificată şi necalificată. Atunci o discuţie trebuie purtată în mod egal, pentru a vedea care este modul de echilibrare a acestei situaţii, pentru că altfel ţări precum România sau alte ţări din Estul Europei sau ţări mai mici, care nu pot asigura toate condiţiile pe care oamenii le caută în alte ţări din Vest, pot avea mari probleme în zona economică şi nu numai”, a completat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a menţionat faptul că sunt tot felul de alte efecte negative pentru economie în general.

„De asta spuneam şi de rolul taxării cu privire la mobilitatea forţei de muncă, pentru că sunt foarte multe elemente care pot fi afectate nu doar încasări la buget din munca efectivă, ci foarte multe efecte în lanţ. De asta spun că este o discuţie care, până acum, nu a fost purtată în substanţă, aşa cum ar fi trebuit să fie”, a adăugat Teodorovici.

Oficialul de la Finanţe a subliniat că din România lipsesc 1 milion de angajaţi.

„Trebuie să facem ceva. Am crescut salariile, pentru a încerca să păstrăm forţa de muncă în România, dar nu este suficient, pentru că nu putem concura cu ţările cele mai puternice din Uniunea Europeană. Din acest motiv, spun că este un subiect sensibil mobilitatea forţei de muncă în interiorul ţărilor din UE”, a detaliat Teodorovici.

Întrebat cum ar putea ţările mai puternice să ajute România în această privinţă, ministrul Finanţelor a precizat că „nu este vorba despre a ajuta România”.

„Aceasta este prima rundă de efecte (ajutorul pentru România - n.red.), dar a doua rundă de efecte este că ţinem Uniunea Europeană ca un întreg. Dacă menţinem dezvoltată doar una dintre părţile Uniunii Europene - cu suficientă forţă de muncă şi cu toate schemele de susţinere a investiţiilor - şi restul Europei nu este tratată în acelaşi mod, atunci cum poate veni progresul? Vorbim de coeziune. Unde este coeziunea, dacă nu vorbim, în acelaşi timp, de întreaga Europă? Discutăm de ţările din zona euro, dar nu discutăm de cele din afara zonei euro. Discutăm de ţările care sunt în Schengen, dar nu discutăm despre ţările care nu sunt în Schengen”, a precizat Teodorovici.

Discuţiile privind piaţa de muncă, care au loc sâmbătă, au la bază un studiu realizat la Centrul European de Politici Publice şi un alt studiu realizat de think tank-ul Bruegel despre care oficialul de la Finanţe a precizat că au fost făcute la solicitarea Preşedinţiei Române la Consiliul UE.

În plus, sâmbătă au loc discuţii despre întâlnirea G7 şi este realizată declaraţia Comisiei Europene (CE) care va fi prezentată la întâlnirea Fondului Monetar Internaţional (FMI) de săptămâna viitoare, care are loc la Washington.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) organizează, vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, reuniunea informală a Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN). La eveniment participă peste 40 de delegaţii, aproximativ 1.000 de persoane, miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene (UE), Guvernatorii băncilor centrale, comisari europeni şi înalţi reprezentanţi ai instituţiilor UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici