Tinerii întreprinzători români au înfiinţat până la sfârşitul lunii septembrie 10.220 de firme

Tinerii întreprinzători au înfiinţat până la finele lunii septembrie 10.220 de firme (SRL-D), din care mai funcţionează 10.096, în condiţiile în care 124 de societăţi au fost radiate, în judeţul Cluj şi în Bucureşti fiind cei mai mulţi debutanţi în afaceri, potrivit ONRC.

Urmărește
298 afișări
Imaginea articolului Tinerii întreprinzători români au înfiinţat până la sfârşitul lunii septembrie 10.220 de firme

Tinerii întreprinzători români au înfiinţat până la sfârşitul lunii septembrie 10.220 de firme (Imagine: Shutterstock)

În plus, 251 de firme sunt în curs de înfiinţare, arată datele publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Firmele au fost înfiinţate în cadrul programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, lansat în 2011, prin care debutanţii în afaceri beneficiază, printre altele, de finanţare nerambursabilă de până la 10.000 de euro.

De la lansarea programului până la finele lunii septembrie, cele mai multe firme au fost înfiinţate în judeţul Cluj (1.267 SRL-D), Bucureştiul fiind pe locul doi cu 1.091 de firme. După numărul de întreprinderi de debutanţi urmează, potrivit ONRC, Timiş (669), Braşov (405), Maramureş (403) şi Galaţi (391).

În Vaslui (44), Călăraşi (44) şi Ialomiţa (53) au fost înfiinţate cele mai puţine firme de către tineri.

Potrivit datelor ONRC, noile afaceri au vizat în primul rând domeniul întreţinerii şi reparării autovehiculelor (525 firme), cel al lucrărilor de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale (439), restaurante (382) şi transporturi rutiere de mărfuri (330).

Pentru a putea beneficia de alocaţia financiară nerambursabilă de la stat, societatea trebuie să fie înfiinţată de un întreprinzător debutant de până în 35 de ani, ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) întreprinzători debutanţi asociaţi. De asemenea, beneficiarii trebuie să angajeze, cu contract de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă şi să menţină în activitate cel puţin 2 salariaţi de la momentul obţinerii facilităţilor şi să reinvestească, anual, cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent.

Alte facilităţi de care pot beneficia tinerii în cadrul programului sunt garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, pentru creditele contractate în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Ministerului Economiei, care acoperă până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată, precum şi scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului, pentru înregistrarea microîntreprinderii, precum şi de la plata tarifului pentru publicarea în Monitorul Oficial al României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici