Ţiţeiul şi cerealele vor fi materiile prime cu cele mai mari creşteri de preţuri în acest an

Ţiţeiul şi cerealele vor fi materiile prime cu cele mai mari creşteri de preţuri în acest an, în condiţiile în care investitorii anticipează probleme de aprovizionare, potrivit unui sondaj realizat de Barclays Capital, transmite Bloomberg.

Urmărește
104 afișări
Imaginea articolului Ţiţeiul şi cerealele vor fi materiile prime cu cele mai mari creşteri de preţuri în acest an

Ţiţeiul şi cerealele vor fi materiile prime cu cele mai mari creşteri de preţuri în acest an (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Astfel, 28% din cei peste 100 de investitori intervievaţi în luna martie consideră că preţul petrolului va înregistra în acest an cea mai mare creştere, urmat de cel al porumbului şi al grâului.

Aurul, al cărui preţ a avansat anul trecut cu 30%, ar putea "să îşi piardă strălucirea" şi să aibă cea mai slabă evoluţie, după gazele naturale.

"Există motive serioase pentru retragerea plasamentelor în aur. Riscurile reale sunt condiţiile meteorologice nefavorabile şi preţul mare al alimentelor. Iată de ce petrolul şi cerealele sunt în fruntea listei", a declarat Kevin Norrish, director la Barclays.

Standard&Poor's GSCI Spot Index pentru 24 de materii prime a urcat anul trecut cu 20%, susţinut de bumbac, argint şi cafeaua arabica.

În acest an, indicele a avansat cu 14%, cele mai mari creşteri fiind înregistrate de bumbac, petrol şi argint.

Preţurile alimentelor au crescut la un nivel record luna trecută, potrivit Naţiunilor Unite.

Investitorii intenţionează, în proporţie de 83%, să crească sau să menţină investiţiile în materii prime la nivelul din 2010, în următorii trei ani.

Peste jumătate dintre aceştia au declarat că şi-au mărit, anul trecut, deţinerile în materii prime, iar 31% le-au menţinut constante.

O proporţie de 82% dintre investitori anticipează că investiţiile directe în materii prime vor fi în acest an de 60-70 miliarde de dolari, sau chiar mai mari, comparativ cu 60 de miliarde de dolari în 2010.

Piaţa petrolului este "extraordinar de sensibilă" la problemele de aprovizionare, din cauza creşterii cererii şi scăderii capacităţilor suplimentare din ţările producătoare, a spus Norrish.

Preţul petrolului a urcat cu 14% în acest an, ca urmare a tensiunilor politice din Tunisia, Egipt, Libia, Yemen, Bahrain şi Siria.

Norrish consideră că până în 2013-2014 va avea loc o scădere a capacităţilor suplimentare de producţie a petrolului la un nivel incomod, probabil sub cel din 2008.

El a avertizat că tensiunea de pe piaţa petrolului ar putea creşte, dacă producţia din Nigeria va fi afectată după alegerile prezidenţiale de luna viitoare.

În opinia sa, creşterea preţurilor alimentelor reprezintă o mare problemă.

Investitorii mizează pe cereale din cauza unei combinaţii de stocuri reduse, probabilitatea unor noi probleme meteorologice, de tipul celor care au distrus culturile anul trecut, şi creşterea cererii din China.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici