- Home
- Economic
- TOKYO, (25.06.2013, 13:10)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TOPUL celor mai bine plătiţi directori din industria auto
Directorul general al Toyota, Akio Toyoda, nepotul fondatorului companiei, a primit anul trecut o creştere cu 35% a compensaţiei financiare, la 184 milioane yeni (1,9 milioane de dolari), dar rămâne unul dintre cei mai prost plătiţi executivi din industria auto raportat la performanţă.
Urmărește
261 afișări
TOPUL celor mai bine plătiţi directori din industria auto (Imagine: Shutterstock)
Toyoda (57 de ani) are cel mai mic pachet salarial dintre directorii generali ai celor mai mari cinci producători de automobile după vânzări, câştigând de peste 10 ori mai puţin decât cel mai bine plătit CEO din industrie, transmite Bloomberg.
Toyota a avut anul trecut cele mai bune rezultate şi a depăşit cu bine situaţiile de criză din ultimii 4 ani, marcaţi de cutremurul puternic care a lovit Japonia în anul 2011, urmat de un val tsunami devastator, şi de campania masivă derulată anterior de companie pentru rechemarea a milioane de automobile în vederea remedierii unei probleme care cauza acceleraţia involuntară a unor modele, provocând mai multe accidente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
Surpriză: Producătorii ruşi ai rachetei Oreshnik au folosit instrumente occidentale
-
Criza politică din Coreea de Sud se adânceşte: Parlamentul a votat şi pentru destituirea preşedintelui interimar
-
Putin afirmă că premierul slovac Robert Fico s-a oferit să intermedieze negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina
Toyoda a preluat conducerea grupului Toyota în iunie 2009, în momentul crizei rechemărilor, după ce efectele crizei financiare globale şi aprecierea puternică a yenului cauzaseră prima pierdere anuală din istoria de 59 de ani a companiei.
Astfel, în timp ce Toyota a reconstruit reputaţia de fiabilitate şi eficienţă a automobilelor sale, directorul executiv a câştigat o notorietate similară pentru petenţiile financiare rezonabile.
Evaluate în dolari, acţiunile Toyota au crescut în acest an cu 28% pe bursa de la Tokyo, după ce compania a redevenit anul trecut cel mai mare producător de automobile din lume, devansând grupul american General Motors. În aceeaşi perioadă, titlurile gigantului german Volkswagen au scăzut cu 11%, în timp ce General Motors a avansat cu 12%, Daimler a crescut cu 11%, iar Ford cu 18%.
"Niciun alt CEO al Toyota nu a fost pus la încercare, în ultimii 30 de ani, precum Akio Toyoda. Faţă de el, concurenţii primesc prea mulţi bani", comentează pentru Bloomberg un consultant american în industria auto.
Datorită creşterii profitului, Toyota a aprobat în luna martie cele mai mari bonusuri pentru angajaţi din ultimii cinci ani.
Directorul general al Ford, Alan Mulally, este cel mai bine plătit CEO al unui mare producător auto, cu o compensaţie de 21 milioane de dolari anul trecut, potrivit datelor Bloomberg.
Şeful Volkswagen, Martin Winterkorn, a primit 14,5 milioane euro (19 milioane de dolari), iar managerul Daimler, Dieter Zetsche, a obţinut 8,15 milioane euro (10,7 milioane de dolari).
CEO-ul General Motors, Dan Akerson, a încasat 11 milioane de dolari de la compania unde au acţiuni guvernele din SUA şi Canada.
În pofida compensaţiei financiare relativ modeste, Akio Toyoda are o avere substanţială. El controlează personal 0,13% din acţiunile grupului Toyota, participaţie evaluată la 256 milioane de dolari, care a generat în anul fiscal încheiat în martie dividende de 4,2 milioane de dolari.
Analiştii subliniază că executivii companiilor japoneze sunt în general mai prost plătiţi decât concurenţii din alte zone, precum SUA şi Europa de Vest.
"Executivii japonezi nu câştigă destul. Companiile nu doresc să dea naştere la senzaţii de gelozie", spune Edwin Merner, preşedintele fondului Atlantis Investment Research, Tokyo, care administrează active de 3 miliarde de dolari.
În 2010, an în care a fost derulată campania masivă de rechemări după scandalul controversat al acceleraţiei involuntare, Toyoda a refuzat să primească bonusuri şi a acceptat o compensaţie de sub 100 milioane yeni (1 milion de dolari), modestă chiar şi în comparaţie cu executivii competitorilor locali.
O parte din creşterea acţiunilor Toyota poate fi atribuită şi deprecierii masive a yenului, care a ajutat exportatorii japonezi în ultima perioadă. Yenul a scăzut cu 14% faţă de dolar în ultimele şase luni, după eforturile guvernului şi ale băncii centrale de a slăbi moneda pentru a susţine exportatorii. Investitorii străini au revenit la Tokyo, preluând masiv acţiuni japoneze pentru a profita de prosperitatea regăsită a industriei locale.
Fiecare scădere echivalentă cu 1 yen a monedei japoneze faţă de dolar creşte profitul operaţional al Toyota cu 35 miliarde yeni (360 milioane de dolari). Astfel, în anul fiscal încheiat la 31 martie, diferenţa de curs valutar a majorat profitabilitatea companiei cu 140 miliarde yeni (1,44 miliarde de dolari).
Deprecierea monedei creşte competitivitatea automobilelor şi a celorlalte produse japoneze de export pe pieţele din SUA şi Europa, unde în ultimii 10 ani companiile nipone au pierdut teren în faţa concurenţilor din Coreea de Sud.
Cu toate acestea, deşi Toyota a vândut anul trecut cele mai multe automobile la nivel global, profitul anual al Volkswagen depăşeşte de peste două ori rezultatul grupului japonez.
Toyota are de lucru în China, unde o dispută privind controlul asupra unui teritoriu revendicat de ambele guverne a condus la un boicot care a provocat scăderea vânzărilor companiei.
Probleme sunt şi în SUA, unde Toyota Camry, cel mai bine vândut model din categoria lui pe piaţa americană în ultimii 10 ani, a pierdut timp de două luni consecutive poziţia de top. Totodată, General Motors, Ford şi Chrysler au câştigat cotă de piaţă în primele trei luni ale anului în defavoarea Toyota, marcând primul trimestru din ultimii 20 de ani când toţi marii producători americani reuşesc să înregistreze progrese pe piaţă.
Citește pe alephnews.ro: Platforma de socializare X a lui Elon Musk devine un experiment social
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:06
Noile reguli de TVA pentru IMM-uri în UE intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale