Topul celor mai performante 50 de companii, dominat de jucători din retail, auto, construcţii şi IT

Cele mai performante 50 de companii din România au avut anul trecut o cifră de afaceri totală de aproape 4 miliarde de euro, cu 47% mai mult faţă de 2012, şi nicio companie inclusă în clasament nu are afaceri sub 25 de milioane de euro, potrivit Top 50 Best Performers, realizat de Coface.

Urmărește
1376 afișări
Imaginea articolului Topul celor mai performante 50 de companii, dominat de jucători din retail, auto, construcţii şi IT

Topul celor mai performante 50 de companii, dominat de jucători din retail, auto, construcţii şi IT (Imagine: Shutterstock)

"Companiile din clasament au reuşit să obţină în 2013 o cifră de afaceri totală de aproape patru miliarde de euro, cu mult mai mare în comparaţie cu ediţiile precedente (cu 47% faţă de 2012 şi respectiv cu 29% faţă de 2011), inversându-se astfel tendinţa de reducere a calibrului firmelor observată în clasamentul de anul trecut şi confirmându-se un interes crescut al firmelor de dimensiuni mai mari pentru eficientizarea activităţii şi asigurarea unui cât mai bun echilibru financiar în paralel cu eforturile de dezvoltare comercială", se arată într-un comunicat al Coface.

Comparativ cu studiile din anii anteriori, calibrul firmelor prezente în Top50 Best Performers 2013 a crescut semnificativ, astfel că, în actuala ediţie nu mai figurează nicio companie cu cifra de afaceri de sub 25 de milioane de euro.

Companiile mari, cu afaceri de 50-100 milioane de euro, şi-au consolidat poziţia mai ales prin prisma ponderii numerice (8 companii faţă de 5 în 2012), în timp ce firmele foarte mari (cu afaceri de peste 100 milioane de euro) generează în continuare cea mai mare parte din cifra de afaceri totală a celor 50 de firme din top, ponderea segmentului în funcţie de acest indicator crescând la 53%, faţă de 46% în 2012.

Dedeman, reţeaua românească de retail cu materiale de construcţii şi dedicate amenajărilor interioare, şi-a păstrat prima poziţie în Top 50 Best Performers, având cea mai mare cifră de afaceri dintre companiile româneşti care au îndeplinit criteriile de performanţă financiară.

Acesta este urmată de Holzindustrie Schweighofer, o companie austriacă, care activează în industria prelucrării lemnului, care îşi desfăşoara activitatea prin intermediul celor 4 locaţii de productie din România din Sebeş, Rădăuţi, Siret şi Comăneşti.

Locul trei îi revine companiei cu capital românesc Tinmar Ind, care are ca obiect principal de activitate comercializarea energiei electrice. În ultimii 6 ani, Tinmar-Ind a tranzacţionat energie electrică şi către alte pieţe europene, precum Ungaria, Grecia, Serbia, Crotia, Bulgaria, Austria, Germania, Cehia şi Slovacia.

La nivelul întregului Top 50 Best Performers, singurele firme care au reuşit să figureze în toate clasamentele realizate de Coface în ultimii 3 ani sunt Formens, Pandora Prod şi Peek&Cloppenburg.

În lista primelor 5 sectoare de activitate din punctul de vedere al numărului de companii performante sunt domeniile comerţului cu ridicata (11), industriei de maşini şi echipamente (9), comerţului cu amănuntul (5 firme), construcţii şi IT (fiecare cu câte 4 firme).

Numărul companiilor din domeniul serviciilor prezente în Top 50 Best Performers a scăzut comparativ cu anul anterior, acestea nemaifiind prezente în Top 5 sectoare de activitate.

În ceea ce priveşte distribuţia geografică, cele mai multe firme provin din Bucureşti (21 firme), urmat de judeţul Arad - în premieră pe locul 2, Braşov, Argeş şi Cluj.

"Revirimentul companiilor mari şi creşterea numărului de firme cu apariţii consecutive sunt cele mai importante aspecte evidenţiate de ediţia curentă a Topului 50. Astfel, îndeplinirea celor mai exigente criterii de evaluare cantitativă şi calitativă a performanţelor economico-financiare este posibilă atât pe parcursul unor perioade de timp mai îndelungate, cât şi în condiţiile adoptării unor strategii orientate preponderent spre creşterea vânzărilor şi a cotelor de piaţă. Într-un climat economic marcat încă de multe incertitudini şi lipsa unor oportunităţi reale de extindere a afacerilor, cele mai performante 50 de companii româneşti au reuşit să genereze pe parcursul anului trecut o cifră de afaceri totală de 4 miliarde de euro şi să creeze 5.000 de noi locuri de muncă", a declarat Constantin Coman, Country Manager Coface România.

Studiul a inclus toate companiile româneşti cu capital privat care au depus la Ministerul Finanţelor situaţiile financiare anuale aferente activităţii din 2013. Nu au fost luate în calcul băncile şi societăţile de asigurări, datorită specificului diferit al activităţii acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici