- Home
- Economic
- (02.04.2020, 09:33)
- Andrei Vacaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lumea riscă să rămână fără spaţiu pentru stocarea petrolului. Cum este afectat preţul la nivel mondial
- Pe fondul pandemiei de Covid-19, cererea de produse petroliere este la cel mai scăzut nivel din 1998
- Acest lucru duce la atingerea capacităţii maxime a sistemelor de depozitare şi transport
- Această situaţie a dus la scăderi foarte mari ale preţului petrolului
Urmărește
1166 afișări
Tot mai puţin spaţiu pentru stocarea petrolului. Cum este afectat preţul la nivel mondial
Pe fondul pandemiei de Covid-19, autostrăzile sunt goale, avioanele sunt la sol, fabricile sunt închise, ceea ce înseamnă că cererea pentru petrol se află la un minim nemaiîntâlnit în ultimii 18 ani, informează CNN. Cu toate acestea, oferta rămâne foarte ridicată, pe fondul unor neînţelegeri între unii dintre principalii producători mondiali, Arabia Saudită şi Rusia. În tot acest timp, nici producătorii americani nu vor să fie primii care reduc sau chiar opresc cu totul producţia de petrol.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Această situaţie ar putea duce la suprasaturarea depozitelor, pline deja de petrol de care, momentan, nimeni nu are nevoie.
„Piaţa înceoe să dea semne. Nu doar că nu mai există cerere pentru petrol, este posibil ca, în final, acesta să nu aibă unde să ajungă”, spune Jeff Wyll, analist pe politici energetice la Neuberger Berman.
Cu alte cuvinte, depozitele, rafinăriile, terminalele, navele petroliere şi oleoductele ar putea să ajungă să fie utilizate la capacitate maximă, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1998 până în prezent, potrivit Goldman Sachs.
Cu toate că, pe burse, preţul petrolului West Texas Intermediate şi Brent încă valorează peste 20 de dolari pe baril, preţurile la nivel regional pentru petrol au scăzut chiar şi sub zece dolari pe baril.
„Cererea scade atât de rapid faţă de ofertă, încât foarte curând, problema multor producători va fi nu dacă îşi vor putea asigura profitul operaţional, ci dacă vor găsi o destinaţie pentru petrolul lor”, au scris analiştii de la JBC Energy marţi într-un raport.
Această situaţie începe deja să ducă la un paradox. Preţurile pentru unele tipuri inferioare de petrol ar putea scădea sub zero. De exemplu, un anumit tip de petrol brut a scăzut pe piaţă la -19 cenţi pe baril, după cum a anunţat săptămâna trecută Bloomberg. Acest lucru este cauzat de scăderea capacităţii de stocare a petrolului, producătorii fiind nevoiţi să plătească doar pentru înmagazinarea materiei prime.
Cu toate acestea, cererea redusă de petrol nu va dura la infinit. La un moment dat, companiile aeriene îşi vor relua cursele, şoferii vor avea din nou nevoie de carburanţi. Însă în acel moment, industria petrolieră s-ar putea să nu mai poată produce în cantităţile actuale, ceea ce ar însemna că actualul surplus de petrol s-ar putea transforma într-o criză acută de petrol pe piaţă. Acest lucru s-ar putea traduce prin preţuri „cu mult peste 55 de dolari pe baril anul viitor”, după cum a spus Jeffrey Currie, de la Goldman Sachs. „Aceasta va duce la un şoc de proporţii istorice”, mai spune Currie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe