- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (15.02.2013, 10:01)
- Stefan Musgociu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Transelectrica a avut anul trecut un profit de 27 milioane lei, de patru ori sub cel din 2011
Transelectrica (TEL) a avut anul trecut un profit de 27 milioane lei (6 milioane euro), de peste patru ori sub câştigul din precedentul exerciţiu financiar, de aproape 114 milioane lei, potrivit informaţiilor financiare preliminare întocmite conform standardelor IFRS.
Urmărește
309 afișări
Transelectrica a avut anul trecut un profit de 27 milioane lei, de patru ori sub cel din 2011 (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Veniturile companiei naţionale de transport a energiei electrice au scăzut anul trecut cu 13,4%, la 2,71 miliarde lei (608,6 milioane euro), iar cheltuielile din exploatare au coborât cu 10,8%, la 2,63 miliarde lei (590,2 milioane euro). În precedentul exerciţiu financiar, veniturile au fost de 3,13 miliarde lei, iar cheltuielile de aproape 2,95 miliarde lei.
Transelectrica menţionează că volumul de energie electrică transportată a scăzut cu 3,8%, de la 56,05 milioane MWh în anul 2011, la 53,93 milioane MWh în anul 2012, reiese dintr-un comunicat transmis de companie, vineri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Veniturile obţinute din serviciile de bază furnizate de companie (activităţile care permit profit: serviciile de transport şî serviciile de sistem tehnologice) au înregistrat o diminuare de numai 2,7% faţă de anul anterior, în timp ce veniturile obţinute din celelalte activităţi, (servicii de sistem tehnologice, administrare piaţă şi piaţa de echilibrare) au înregistrat o diminuare accentuată, de peste 20% faţă de anul anterior. Şi cheltuielile operaţionale au înregistrat o scădere de circa 1%", se arată în comunicat.
Compania a consemnat un profit din exploatare EBIT de 81,7 milioane lei (18,3 milioane euro), de peste două ori sub câştigul din anul 2011, de 182,4 milioane lei.
În acelaşi timp, compania a înregistrat pierderi financiare de 39,2 milioane lei (8,8 milioane euro), cu 21% peste rezultatul negativ din precedentul exerciţiu financiar, de 32,4 milioane lei. Deprecierea monedei naţionale a determinat o pierdere financiară de 39 milioane lei, potrivit Transelectrica.
Profitul înainte de impozitul pe profit a fost de 42,5 milioane lei (9,5 milioane euro), de 3,5 ori sub câştigul din anul 2011, de aproape 150 milioane lei.
Compania a plătit un impozit pe profit de 15,5 milioane lei (aproape 3,5 milioane euro), faţă de 36 milioane lei în precedentul exerciţiu financiar.
Astfel, la rezultatul la finalul exerciţiului a fost de 27 milioane lei (6 milioane euro), de peste patru ori mai redus faţă de câştigul din anul anterior, de 114 milioane lei.
Transelectrica menţionează că situaţiile financiare sunt întocmite în conformitate cu standardele internaţionale de raportare financiară, nu sunt consolidate la nivel de grup şi nu au fost auditate.
"Faţă de acest rezultat preliminar, rezultatul financiar individual final poate fi influenţat de următoarele acţiuni: reevaluarea imobilizărilor corporale la data de 31.12.2012, în vederea aplicării pentru prima data a standardelor; finalizarea decontărilor pe piaţa de echilibrare; alte acţiuni de retratare a unor operaţiuni conform IFRS", se arată în comunicat.
Conducerea Transelectrica a decis ca tarifele de racordare să fie recunoscute în contul de profit sau pierdere în mod sistematic, pe durata de viaţă utilă a activului, mai spune compania.
Datoriile companiei au scăzut cu 12,7%, la aproape 2,4 miliarde lei, faţă de nivelul 2,7 miliarde lei de la finele anului trecut.
În acelaşi timp, activele totale au coborât cu 7,8%, la 4,78 miliarde lei, de la 5,18 miliarde lei, potrivit companiei.
La finalul anului trecut, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat creşterea tarifelor percepute de companie pentru transportul energiei (cu 12,7%) şi pentru serviciul de sistem (cu 6,8%).
Compania este controlată de Ministerul Economiei, care deţine un pachet de 58,69%, un alt acţionar important fiind Fondul Proprietatea (FP), cu 13,5% din acţiuni, potrivit celor mai recente raportări de la BVB.
Acţiunile Transelectrica au încheiat şedinţa bursieră de joi în creştere cu 1,43%, la 14,2 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră este de 1,04 miliarde lei (237,4 milioane euro).
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe