Transportatorii contrazic ASF: Am adus sute de poliţe RCA cu preţuri dublate sau triplate. Firmele de asigurare nu au venit cu niciun document care să arate contrariul

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) contrazice datele prezentate de ASF potrivit cărora preţurile poliţelor RCA pentru autoutilitare sau autocamioane au crescut în ianuarie cu 46%, precizând că au prezentat ASF sute de poliţe cu tarife dublate sau triplate.

Urmărește
1716 afișări
Imaginea articolului Transportatorii contrazic ASF: Am adus sute de poliţe RCA cu preţuri dublate sau triplate. Firmele de asigurare nu au venit cu niciun document care să arate contrariul

Transportatorii contrazic ASF: Am adus sute de poliţe RCA cu preţuri dublate sau triplate. Firmele de asigurare nu au venit cu niciun document care să arate contrariul (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Reprezenţantii transportatorilor cer astfel preşedintelui ASF să prezinte realist datele negocierilor cu reprezentanţii transportatorilor şi "să nu mai manipuleze opinia public".

"Membrii COTAR nu sunt de acord cu afirmaţia reprezentanţilor ASF, care susţin că preţul poliţelor de asigurare nu au crescut decât cu sume până la 50%. Aşa cum ni s-a cerut, noi am adus sute pe poliţe de asigurare, prin care să demonstrăm că preţurile au crescut cu 100%-200%. Firmele de asigurare nu au venit cu niciun document care să arate contrariul", a declarat într-un comunicat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

El a arătat că orice zi întârziere în asigurarea unui preţ acceptabil pentru asiguraţi aduce beneficii numai asigurătorului şi ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat miercuri că prima medie pentru poliţele RCA era în ianuarie mai mare cu 61% faţă de iunie 2015 pentru vehiculele de transport persoane, în timp ce pentru segmentul autoutilitare/autocamioane avansul a fost de 46%.

"Potrivit raportărilor transmise de societăţile de asigurare în cadrul procesului de monitorizare a evoluţiei tarifelor RCA instrumentat de ASF, la nivelul lunii ianuarie 2016, prima medie pentru poliţe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane şi transport de persoane, înregistra o creştere de 42% faţă de nivelul lunii iunie 2015. Separat, pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46%, în timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane creşterea a fost de 61%", a arătat ASF.

Autoritatea notează că, dacă se analizează doar grupa vehiculelor încadrate în clasa de bonus B0, raportările asigurătorilor arată că prima medie a crescut cu 43% pentru cele două segmente cumulat, respectiv cu 47% pe segmentul autoutilitarelor/autocamioanelor şi cu 36% în cazul autovehiculelor pentru transport de persoane.

"Noi nu am văzut din comunicatul ASF şi din discuţiile purtate până acum că se doreşte dezamorsarea conflictului dintre asiguraţi şi asiguratori. În această situaţie, suntem nevoiţi să ne negociem drepturile în stradă, iar responsabilitatea blocării oraşelor a drumurilor naţionale şi judeţene revine exclusiv ASF", a adăugat Ştefănescu.

Totodată, în urma unor controale, ASF a cerut companiilor Generali, Groupama, Allianz - Ţiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa şi Euroins să recalculeze tarifele RCA, în termen de 30 de zile, costatând diverse deficienţe în modul de stabilire a primelor.

"COTAR apreciază atitudinea Consiliul ASF, care a hotărât ca societăţile de asigurare Generali, Groupama, Allianz - Tiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa şi Euroins să reanalizeze metodele actuariale şi ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA, să justifice modalitatea de aplicare a acestora, iar apoi să notifice la ASF noile tarife rezultate împreună cu notele de fundamentare şi bazele de date utilizate pentru calcule, dar de ce numai acestea?", întreabă reprezenţii transportatorilor.

Confederaţia indică datele din raportul Consiliului Concurenţei prezentate joi într-o întâlnire la Camera Deputaţilor, potrivit cărora în ultima perioadă au fost consemnate creşteri semnificative privind preţurile RCA la transporturile da marfă, cu 20%-180 %, şi la transporturile de persoane, cu 20-226%.

"Vă pot confirma majorări substanţiale pe anumite categorii de asiguraţi, pe transportul rutier de mărfuri – între 19% şi 183%/ Este vorba de un nivel intermediar al primei. Între acest nivel şi cel final mai pot apărea o serie de de reduceri. La nivelul transportului de călători - la 226%. Ianuarie 2016 faţă de iunie 2015. Pe şase luni", a afirmat reprezentatul Consiliului Concurenţei în cadrul întâlnirii de joi.

Prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca-Constantinescu, a precizat că, în urma controalelor efectuate de ASF privind modul de calcul al tarifelor RCA, s-a dispus ca principală măsură recalcularea acestor tarife, în termen de 30 de zile. Astfel, el se aşteaptă la o scădere a preţurilor poliţelor RCA.

"Personal, mă aştept la o scădere a preţului acestor poliţe. Cred în ceea ce se numeşte, ca principiu, individualizarea riscurilor. (…) Este important să stabilim că acele autovehicule sunt conduse de conducători auto, iar conducătorii auto sunt cei care induc principalele riscuri în trafic", a spus Coca-Constantinescu la dezbaterea de la Camera Deputaţilor.

În decembrie, transportatorii au organizat un protest la Bucureşti, blocând cu mii de taxiuri, camioane, autobuze şi microbuze Piaţa Victoria şi Şoseaua Kiseleff, principala nemulţumire fiind legată de creşterea tarifelor RCA. Altă solicitare a vizat eliminarea supraccizei.

Reprezentanţii transportatorilor au discutat atunci la Guvern cu vicepremierul Vasile Dâncu, ministru al Administraţiei, şi după întâlnire au declarat că vor continua discuţiile privind RCA şi că este posibil să reia protestele, în lipsa unor soluţii, arătându-se dezamăgiţi, totodată, că supraacciza va rămâne în vigoare în 2016.

Cele trei părţi au semnat un memorandum care prevede plafonarea creşterii RCA la cel mult 50% din tarifele valabile în iunie 2015. Transportatorii au acuzat nerespectarea protocolului, susţinând că unele poliţe s-au scumpit deja peste 50%, şi s-au retras de la discuţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici