- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.04.2015, 14:08)
- Ioan Dornescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Transportatorii vor putea apela, pentru soluţionarea litigiilor, la un tribunal arbitral specializat
Firmele din transporturi şi cu activităţi auxiliare vor putea apela, pentru soluţionarea litigiilor, la Tribunalul Arbitral în Transporturi, instituţie autonomă înfiinţată de Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI).
Urmărește
329 afișări
Transportatorii vor putea apela, pentru soluţionarea litigiilor, la un tribunal arbitral specializat (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
"Transportatorii sunt oameni foarte practici. Când au o problemă, încearcă să o rezolve. Problemele lor sunt de diverse tipuri, în momentul când au un litigiu, vor să-l rezolve cât mai repede, pentru că banii şi timpul pe care-l investesc în acest litigiu îi poate duce la faliment, în cazuri extreme. (...) Ţinând cont de întârzierile şi de procedurile absolut greoaie de pe fondul instanţelor judecătoreşti - un litigiu poate să dureze doi ani şi mai mult - a apărut ca esenţială necesitatea unei jurisdicţii specializate în domeniul transporturilor. Tribunalul arbitral în transporturi asigură o jurisdicţie alternativă, cu caracter privat, specializată", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Cristian Şerban, secretarul general adjunct al ARTRI şi preşedintele Colegiului Tribunalului Arbitral în Transporturi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Tribunalul este specializat în soluţionarea prin arbitraj a litigiilor în materia transporturilor şi activităţi auxiliare (case de expediţii, comisionari vamali, depozitări, manipulări, poştă şi curierat).
Litigiile sunt soluţionate de unul sau mai mulţi arbitri, numiţi de Tribunal sau desemnaţi de către părţi. Instituţia funcţionează în conformitate cu legislaţia românească, europeană, precum şi cu convenţiile internaţionale în domeniu.
Pentru cererile de arbitrare se plăteşte o taxă arbitrală şi onorariul arbitrilor. Spre exemplu, în cazul unei cereri cu o valoare de până la 2.500 lei, taxa este de 700 lei, iar onorariul unui arbitru se ridică la 800 lei, în vreme ce pentru un litigiu de peste un milion de lei taxa arbitrală este de 10.000 lei iar un arbitru primeşte 12.000 lei, la aceste sume adăugându-se 1% pentru ce depăşeşte 1.000.001 lei.
Pentru a beneficia de arbitraj este nevoie de inserarea în contracte a unor clauze arbitrale (compromisorii).
Hotărârile acestei instituţii sunt definitive, obligatorii şi nu pot fi atacate în fond, iar recunoaşterea şi executarea acestora se poate face în peste 120 de state.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe