Tranzacţia dintre cehii de la CEZ şi australienii de la MIRA mai aşteaptă doar OK-ul CSAT

  • Tranzacţia dintre cehii de la CEZ şi australienii de la MIRA mai aşteaptă doar OK-ul CSAT
  • Autorităţile europene au aprobat deal-ul. Operaţiunile CEZ din România au fost vândute în toamna acestui an pentru peste 1 mld. euro
Urmărește
1060 afișări
Imaginea articolului Tranzacţia dintre cehii de la CEZ şi australienii de la MIRA mai aşteaptă doar OK-ul CSAT

Tranzacţia dintre cehii de la CEZ şi australienii de la MIRA mai aşteaptă doar OK-ul CSAT

Autoritatea Europeană Antitrust a aprobat la începutul acestui an tranzacţia dintre cehii de la CEZ şi australienii de la Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) privind operaţiunile din România, astfel că pentru a fi finalizat acordul mai e nevoie de acordul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din România (CSAT).

Oficialii CEZ România anunţaseră în decembrie anul trecut că aşteaptă OK-ul celor două instituţii, estimând pe baza duratei tranzacţiilor similare că procesul de divestment să fie finalizat în prima jumătate a anului 2021. Tot în urmă cu circa o lună, reprezentanţii CSAT spuneau despre tranzacţia privind operaţiunile CEZ în România că se află în analiză, în baza şi în limita legislaţiei în vigoare.

Pe masa CSAT ajung de regulă tranzacţiile care implică firme sau active ce prezintă importanţă majoră pentru siguranţa naţională.

Operaţiunile CEZ din România au fost vândute în toamna acestui an pentru peste 1 mld. euro, cea mai mare tranzacţie de pe piaţa locală a ultimilor 12 ani. Acesta este al patrulea cel mai mare deal din istoria pieţei locale de M&A care a adunat de-a lungul a trei decenii de capitalism câteva mii de fuziuni şi achiziţii.

Grupul ceh nu face exitul total din România, rămânând activ pe partea de trading şi de oferire de servicii energetice.

Cehii sunt prezenţi pe piaţa locală din 2005, când au preluat compania de distribuţie de energie electrică Electrica Oltenia SA. În luna mai a anului trecut, CEZ, controlat în proporţie de 70% de statul ceh, a anunţat că îşi va vinde operaţiunile din România, Turcia şi Polonia pentru a se concentra pe piaţa-mamă, fiind vorba de o schimbare a modelului de business. CEZ România este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa locală de energie, având în 2019 o cifră de afaceri cumulată (pe mai multe firme) de 1,9 mld. lei (circa 400 mil. euro) şi un profit net de 12 mil. lei.

Macquarie Infrastructure and Real Assets, parte din grupul Macquarie este unul dintre cei mai mari administratori de active din infrastructură la nivel global, având aeroporturi, servicii feroviare, companii de electricitate şi investiţii în infrastructura rutieră.

Preluarea CEZ s-a făcut prin Macquarie European Infrastructure Fund 6 (MEIF6), un fond ce vrea să investească 6 mld. euro în infrastrucura europeană. Deja investiţii din aceşti bani s-au făcut în aeroportul Farnborough din Marea Britanie – aeroport privat de business ce deserveşte Londra -, în KCOM Group – o companie de telecom din Anglia de Nord -, în Viamed Salud – o reţea privată de sănătate din Spania – şi în Currenta – cel mai mare furnizor pentru industria chimică din Germania.

În spatele australienilor de la MIRA se află fonduri gigant precum Vanguard, Blackrock sau Eminence Capital, toate din SUA. Numărul fondurilor e însă mult mai mare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cez,
mira,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici