- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.10.2013, 12:10)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tranzacţii cu proiecte de birouri, retail şi terenuri de circa 250 milioane euro, la nouă luni
Valoarea tranzacţiilor cu proiecte de birouri, retail şi terenuri s-a menţinut la circa 250 milioane euro, la nouă luni, deşi se observă o mai mare fermitate în luarea deciziilor de achiziţie, cumpărătorii fiind investitori oportunişti locali şi fonduri de investiţii mici şi medii, potrivit DTZ.
Urmărește
165 afișări
Tranzacţii cu proiecte de birouri, retail şi terenuri de circa 250 milioane euro, la nouă luni (Imagine: Shutterstock)
Sectorul de birouri a atras în primele nouă luni ale anului 100 milioane de euro, cel de retail 85 milioane de euro, iar restul de aproximativ 65 de milioane de euro au reprezentat preluări de terenuri şi structuri de clădiri începute şi nefinalizate, arată datele transmise la solicitarea MEDIAFAX de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Din volumul total al investiţiilor, aproximativ jumătate şi cele mai importante tranzacţii ca valoare sunt cele realizate de New Europe Property Investments (clădirea de birouri Lakeview din Barbu Văcărescu, o participaţie de 70% în proiectul MegaMall care se va dezvolta în estul Bucureştiului, parcurile de retail în Drobeta Turnu Severin şi Deva).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
"Deşi valoarea totală a investiţiilor s-a situat la un nivel similar cu aceeaşi perioadă din anul 2012, se observă o mai mare dinamică în piaţă şi un interes crescut din partea investitorilor care doresc să beneficieze de existenţa unor oportunităţi oferite de piaţa actuală. După cinci ani, în care piaţa a fost aproape îngheţată, vânzătorii încep să arate o mai mare flexibilitate în negocierea preţurilor, inclusiv băncile acceptă să-şi marcheze pierderi semnificative. Comparativ cu anul trecut, când abordarea investitorilor era mai timidă, anul 2013 a fost ceva mai dinamic şi se observă o mai mare fermitate în luarea deciziilor de achiziţie. Cumpărătorii sunt în general investitori oportunişti locali sau fonduri de invesţii de mărime mică şi medie", a declarat pentru MEDIAFAX Marius Grigorică, senior business analyst, Investment Department, DTZ Echinox.
El a adăugat că marii investitori instituţionali din vestul Europei încă nu se arată interesaţi de România din cauza instabilităţii economice care persistă la nivel global, dar şi a neîncrederii faţă de evoluţia mediului politic din România.
"Totuşi, ca urmare a comprimării excesive a randamentelor din pieţele dezvoltate, credem că marii investitori îşi vor îndrepta atenţia şi către pieţe cu nivel de risc mai ridicat din Europa de Est, dar care oferă şi randamente pe masură. În acest context, credem că România are cele mai multe şanse să atragă atenţia deoarece este următoarea piaţă ca mărime după Polonia, ţară care deja nu mai este atractivă din diverse motive (rantamentele s-au comprimat semnificativ până în jur de 6%, guvernul a decis naţionalizarea unor fonduri de pensii etc.)", explică Grigorică.
Potrivit DTZ, randamentele aşteptate pentru proprietăţi de înaltă calitate situate în Bucureşti sunt în general de 8%-8,5% pentru sectorul de birouri şi de retail, în timp ce randamentele pentru proprietăţile de tip industrial-logistic se situează în jur de 10,5%. Randamentele aşteptate sunt mai mari în cazul clădirilor de o calitate mai slabă sau situate în afara Capitelei, datorită faptului că sunt percepute ca având un grad de risc mai ridicat.
"Având în vedere volumul tranzacţiilor în curs de negociere, estimăm un volum de aproximativ 300 milioane de euro pentru întreg anul 2013", a mai spus reprezentantul DTZ Echinox.
Anul trecut valoarea tranzacţiilor imobiliare s-a situat în jurul a 300 de milioane de euro, comparabilă cu nivelul din 2011.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe