Trichet: Riscurile pentru economia zonei euro s-au intensificat

Riscurile pentru economia zonei euro s-au intensificat, iar cele inflaţioniste s-au redus, în contextul înrăutăţirii crizei datoriilor din regiune, a declarat, joi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de Bloomberg.

Urmărește
657 afișări
Imaginea articolului Trichet: Riscurile pentru economia zonei euro s-au intensificat

Trichet: Riscurile pentru economia zonei euro s-au intensificat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Economia se confruntă cu "o incertitudine deosebit de ridicată şi riscuri intensificate", a spus Trichet într-o conferinţă de presă organizată la Frankfurt, după ce BCE a menţinut rata dobânzii la 1,5%.

BCE a redus prognoza de creştere economică pentru zona euro de la 1,5-2,3% la 1,4-1,8% pentru acest an şi de la 0,6-2,8% la 0,4-2,2% pentru anul următor, iar Trichet a adăugat că riscurile economice sunt "în mare parte echilibrate".

"În august aceste riscuri se aflau pe un trend de creştere", a adăugat el.

Extinderea crizei din zona euro subminează încrederea în băncile europene şi creşte costurile împrumuturilor de pe piaţa financiară, determinând economişti de renume, precum Nouriel Roubini şi Joseph Stiglitz, să ceară BCE să reducă rapid dobânda. Banca centrală a majorat rata cheie în aprilie şi iulie pentru a combate inflaţia.

Euro s-a depreciat după remarcile lui Trichet, până la 1,3987 dolari, de la 1,4043 dolari înaintea conferinţei de presă. Randamentul obligaţiunilor germane pe zece ani a scăzut cu 0,08 puncte procentuale, la 1,828%.

De la majorarea dobânzii de politică monetară în iulie, criza datoriilor din Grecia, Portugalia şi Irlanda s-a extins la Italia şi Spania. BCE a fost nevoită să înceapă să cumpere obligaţiuni ale celor două state de la începutul lunii august.

Temerile privind o nouă rcesiune globală au determinat declinul puternic al burselor la nivel global şi au forţat Japonia şi Elveţia să intervină pentru a opri aprecierea propriilor monede, considerate de investitori plasamente sigure.

Alte bănci centrale se concentrează pe susţinerea creşterii, notează Bloomberg. Miercuri, Banca Canadei a anunţat că există o necesitate "limitată" pentru o majorare de dobândă, Riksbank Suedia a abandonat planuri de a urca rata cheie, iar Banca Australiei a semnalat că este pregătită să menţină actualul nivel.

Banca Angliei va fi nevoită să introducă noi măsuri de sprijin în următoarele luni, consideră analişti ai Citigroup şi Goldman Sachs. Banca Angliei a menţinut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,5% şi a păstrat activ un program de 200 de miliarde de lire sterline pentru achiziţia de obligaţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici