- Home
- Economic
- FRANKFURT, (08.09.2011, 16:52)
- Marius Oncu ,
Trichet: Riscurile pentru economia zonei euro s-au intensificat
Riscurile pentru economia zonei euro s-au intensificat, iar cele inflaţioniste s-au redus, în contextul înrăutăţirii crizei datoriilor din regiune, a declarat, joi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de Bloomberg.
Urmărește
657 afișări
Trichet: Riscurile pentru economia zonei euro s-au intensificat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Economia se confruntă cu "o incertitudine deosebit de ridicată şi riscuri intensificate", a spus Trichet într-o conferinţă de presă organizată la Frankfurt, după ce BCE a menţinut rata dobânzii la 1,5%.
BCE a redus prognoza de creştere economică pentru zona euro de la 1,5-2,3% la 1,4-1,8% pentru acest an şi de la 0,6-2,8% la 0,4-2,2% pentru anul următor, iar Trichet a adăugat că riscurile economice sunt "în mare parte echilibrate".
"În august aceste riscuri se aflau pe un trend de creştere", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Extinderea crizei din zona euro subminează încrederea în băncile europene şi creşte costurile împrumuturilor de pe piaţa financiară, determinând economişti de renume, precum Nouriel Roubini şi Joseph Stiglitz, să ceară BCE să reducă rapid dobânda. Banca centrală a majorat rata cheie în aprilie şi iulie pentru a combate inflaţia.
Euro s-a depreciat după remarcile lui Trichet, până la 1,3987 dolari, de la 1,4043 dolari înaintea conferinţei de presă. Randamentul obligaţiunilor germane pe zece ani a scăzut cu 0,08 puncte procentuale, la 1,828%.
De la majorarea dobânzii de politică monetară în iulie, criza datoriilor din Grecia, Portugalia şi Irlanda s-a extins la Italia şi Spania. BCE a fost nevoită să înceapă să cumpere obligaţiuni ale celor două state de la începutul lunii august.
Temerile privind o nouă rcesiune globală au determinat declinul puternic al burselor la nivel global şi au forţat Japonia şi Elveţia să intervină pentru a opri aprecierea propriilor monede, considerate de investitori plasamente sigure.
Alte bănci centrale se concentrează pe susţinerea creşterii, notează Bloomberg. Miercuri, Banca Canadei a anunţat că există o necesitate "limitată" pentru o majorare de dobândă, Riksbank Suedia a abandonat planuri de a urca rata cheie, iar Banca Australiei a semnalat că este pregătită să menţină actualul nivel.
Banca Angliei va fi nevoită să introducă noi măsuri de sprijin în următoarele luni, consideră analişti ai Citigroup şi Goldman Sachs. Banca Angliei a menţinut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,5% şi a păstrat activ un program de 200 de miliarde de lire sterline pentru achiziţia de obligaţiuni.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe