- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Turcia se împrumută mai scump în dolari, semn rău pentru România şi alte state din regiune
Costurile de împrumut ale Turciei au crescut, miercuri, la o emisiune de obligaţiuni de 1,5 miliarde de dolari, ceea ce "nu este un semn bun" pentru ţări ca Ucraina, Croaţia, Ungaria şi România, potrivit unei analize a grupului italian UniCredit.
Turcia se împrumută mai scump în dolari, semn rău pentru România şi alte state din regiune (Imagine: Shutterstock)
"Prima ridicată subiniază că emisiunile din Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa nu sunt uşoare, iar investitorii cer în mod clar prime mai mari", a afirmat într-o notă de cercetare economistul UniCredit Erik Nielsen, citat de Bloomberg.
Unele ţări vor fi nevoite să-şi "revizuiască aşteptările în privinţa randamentelor", a spus el.
Turcia a vândut obligaţiuni în valoare de 1,5 miliarde de dolari pe zece ani la un randament de 6,35%, comparativ cu 5,26% la licitaţia din octombrie, ultima pentru acest tip de maturitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi a declarat marţi că România se va finanţa la extern de pe piaţa americană, întrucât băncile europene, principalii cumpărători de obligaţiuni în euro, se confruntă cu presiuni legate de noile cerinţe de capital.
În noiembrie anul trecut, autorităţile române au organizat un roadshow în SUA, primul astfel de turneu de prezentare din ultimii 16 ani, care nu s-a finalizat însă cu lansarea unei emisiuni, deşi intenţia părţii române era să facă o primă licitaţie chiar în 2011.
Ministerul Finanţelor avea pregătită o emisiune de obligaţiuni româneşti denomiate în dolari pe piaţa SUA cu o valoare minimă de 500 de milioane de dolari şi un nivel maxim de 2 miliarde de dolari.
Drăgoi spunea atunci că nu s-a grăbit să lanseze o emisiune de obligaţiuni în SUA pentru că povestea de succes a României era încă prea puţin cunoscută, şi era un moment uşor mai tensionat pe pieţele internaţionale.
Ulterior, oficialul MFP a arătat că vor fi organizate anual roadshow-uri de prezentare atât în Europa, cât şi în SUA, chiar dacă nu se va lansa automat şi o emisiune de obligaţiuni, pentru a menţine permanent contactul cu investitorii şi a face cunoscută situaţia din România.
Potrivit strategiei MFP, în 2012 vor fi atrase împrumuturi de pe pieţele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.
Guvernul a aprobat la mijlocul anului 2010 programul de emisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. În prima emisiune a programului, Finanţele au atras la începutul lunii iunie a anului trecut 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO