- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.09.2017, 07:00)
- Mona Scarisoreanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Turiştii, protejaţi în cazul insolvenţei agenţiei de voiaj
Turiştii urmează să fie protejaţi în cazul în care agenţia de voiaj intră în insolvenţă. Joi, 31 august, a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanţa privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, care transpune directiva din domeniu.
Urmărește
793 afișări
Turiştii, protejaţi în cazul insolvenţei agenţiei de voiaj
Conform reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), noutăţile aduse de actul normativ sunt următoarele:
- Licenţele se vor emite pe activităţi de organizare şi intermediere.
- Agenţiile de turism care comercializează către consumatorii persoane fizice pachete de servicii turistice sau componente ale acestora au obligaţia de a asigura buna executare a acestora. Astfel, sunt excluse de la asigurare serviciile turistice comercializate către persoanele juridice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Istoria salatei de boeuf. Cum a fost descoperită și cum au evoluat rețetele de-a lungul timpului
-
Curtea de Apel Bucureşti a amânat pronunţarea în procesul în care Călin Georgescu contestă anularea alegerilor
-
Bursa de Valori de la Bucureşti încheie 2024 cu o apreciere de 8,8% prin prisma BET
-
Ce urmăresc experţii în 2025, în materie de apărare şi securitate: Carta Albă pentru apărare a Comisiei Europene, golurile lăsate de posibila schimbare de politică a SUA faţă de Europa şi războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu
- Dacă contractul de prestare servicii turistice include şi transport, atunci agenţia de turism trebuie să asigure garanţii de repatriere a turistului.
- Garantarea furnizării serviciilor sau rambursării sumelor plătite de către turist se poate face de către agenţia de turism prin următoarele mijloace: scrisoare de garanţie bancară, poliţă de asigurare, alte instrumente de garantare, o combinaţie a acestor instrumente;
- Suma asigurată şi modalităţile de garantare vor fi stabilite prin Normele metodologice elaborate de Ministerul Turismului si Autoritatea de Supraveghere Financiară. Termenul de elaborare a Normelor este de 45 de zile.
- În termen de 10 luni de la data publicării Ordonanţei în Monitorul Oficial, operatorii economici au obligaţia să îşi reînnoiască licenţa.
“Termenul este 1 ianuarie 2018, dată până la care trebuie să existe un act normativ privind garantarea. Este o profundă nemulţumire în rândul membrilor ANAT că astfel de acte normative se fac cu hei rup pentru că se apropie termenul şi ne sancţionează Comisia Europeană că nu am transpus directiva. Noi am trimis anul trecut către minister un proiect de act normativ pe care nimeni nu l-a băgat în seamă. Ordonanţa are un caracter destul de general, fiind practic o traducere a directivei europene, care spune că banii turiştilor trebuie asiguraţi. Însă, adevărul stă în normele de aplicare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.
Acesta spune că ANAT a propus patru metode de garantare a banilor turiştilor fiindcă în momentul de faţă companiile de asigurare nu se înghesuie să facă acest lucru.
“În afară de asigurări, am mai propus fond de garantare, scrisoare de garanţie bancară şi cash colateral. În practică există o cifră de afaceri asigurabilă. Este vorba despre cifra de afaceri a firmei din care se scad biletele de avion, care sunt asigurate la IATA, turismul corporate fiindcă este vorba despre persoane juridice şi nu fizice şi incomingul fiindcă turiştii străini sunt asiguraţi de firma din ţara din care vin. Din această cifră asigurabilă, în Franţa se acoperă 10%, iar în Austria este 7% fiindcă în caz de insolvenţă nu întreaga valoare ajunge să fie pagubă. De exemplu, dacă cifra de afaceri este de 10 milioane de euro, din care se scade câte un milion pentru ticketing, corporate şi incoming, rezultă că cifra de afaceri asigurabilă este şapte milioane de euro. Iar, dacă se aplică procentul de 7% cât este în Austria, înseamnă că se acoperă 490.000 de euro”, explică Alin Burcea.
Citeşte şi: Turismul religios, mai profitabil decât petrolul | Cum speră Arabia Saudită să îşi mărească veniturile, pe fondul preţului scăzut al petrolului
Citeşte şi: Comisarul european pentru Afaceri Economice: Actualul nivel al monedei euro nu ameninţă performanţele companiilor
Citeşte şi: Companiile aeriene au început campaniile promoţionale: Reduceri de până la 40% la biletele de avion
Citeşte şi: Tranzacţie gigant. Pachetul majoritar de acţiuni al producătorului de mezeluri Caroli Foods, vândut către un grup mexican
Citește pe alephnews.ro: Curtea de Apel București judecă solicitarea lui Călin Georgescu privind anulare alegerilor prezidențiale. Susținătorii lui Georgescu protestează la Curtea de Apel
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Studenții au protestat în Piața Victoriei față de schimbările aduse de „Ordonanța Trenuleț”. Președintele Uniunii Studenților din România: „Am fost chemați la negocieri”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Cum arată mormântul Andreei Cuciuc la 40 de zile de la înmormântare. Imagini care sfâșie inima oricărui părinte
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe