UBS: Defaultul creditelor în franci elveţieni din Europa de Est poate amplifica criza din zona euro

Dificultăţile de rambursare a creditelor în franci elveţieni de către clienţii băncilor occidentale din Europa de Est ar putea duce la agravarea crizei datoriilor suverane din zona euro, potrivit UBS Wealth Management.

Urmărește
387 afișări
Imaginea articolului UBS: Defaultul creditelor în franci elveţieni din Europa de Est poate amplifica criza din zona euro

UBS: Defaultul creditelor în franci elveţieni din Europa de Est poate amplifica criza din zona euro (Imagine: Mediafax foto/AFP)

UniCredit, Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International şi Bayerische Landesbank au acordat unor clienţi din Ungaria, Polonia şi Croaţia împrumuturi în valoare de 80 de miliarde de franci elveţieni, a declarat Kilian Reber, analist în pieţe emergente la UBS, transmite Bloomberg.

Beneficiarii acestor împrumuturi se confruntă cu creşterea ratelor după ce francul s-a apreciat cu 9,5% faţă de forint, cu 14% faţă de zlot şi 9% faţă de kuna, în ultimele trei luni.

"Stresul tot mai mare legat de creditele în franci acordate ungurilor, polonezilor şi croaţilor poate provoca şocuri în zona euro", a afirmat Reber într-un interviu.

El consideră că există o probabilitate de 20%-30% ca aprecierea francului să ducă la defaulturi (incapacitate de plată) în estul Europei, obligând băncile să ceară ajutoare de urgenţă, ceea ce va agrava criza datoriilor suverane din zona euro.

Francul este moneda cu cele mai bune performanţe în acest an, chiar şi după ce banca centrală din Elveţia a redus dobânda de referinţă la începutul acestei luni şi s-a angajat să oprească aprecierea acesteia.

Investitorii consideră francul un refugiu, în condiţiile încetinirii creşterii economcie în Statele Unite şi al avansării crizei datoriilor către Italia şi Spania.

Împrumuturile în franci elveţieni au fost preferate în Europa de Est datorită dobânzilor mari la creditele în monede locale.

Peste 60% dintre împrumuturile contractate de populaţia din Ungaria sunt în franci şi sunt echivalente cu 16% din PIB, potrivit UBS Wealth Management. În Polonia şi Croaţia, ponderea în PIB este de 10%.

În Ungaria, peste o zecime din împrumuturile în franci sunt neperformante, comparativ cu 1,5% în Polonia şi 6% în Croaţia.

Potrivit scenariului de bază al UBS, pagubele aduse băncilor occidentale vor fi limitate, ca urmare a încetinirii creşterii economiei elveţiene şi a măsurilor băncii centrale pentru a limita aprecierea francului.

UBS anticipează că francul, care a atins nivelul record de 272 de forinţi pe unitate pe 10 august, se va deprecia la 210 forinţi pe unitate în 12 luni.

Băncile au constituit luni depozite overnight la BCE de 128,7 miliarde de euro, de peste trei ori media din acest an, în loc să împrumute banii altor companii, situaţia care scoate în evidenţă tensiunile din piaţă.

Aceste instituţii au împrumutat totodată 555 milioane de euro prin intermediul facilităţii overnight a BCE, cu 90 de milioane de euro mai mult faţă de ziua precedentă.

Acţiunile băncilor europene au scăzut cu 20% în această lună, în frunte cu RBS, care a înregistrat un declin de 43%, şi Societe Generale, care a pierdut 39% din valoarea titlurilor.

Costul asigurării pentru default al datoriilor a atins marţi un maxim record. Indicele financiar Markit iTraxx, care include 25 de bănci şi asigurători europeni, a crescut la 2,52 puncte procentuale, comparativ cu nivelul de 1,49 puncte procentuale la momentul falimentului Lehman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici