Ucraina l-a schimbat pe şeful băncii centrale, iar noul guvernator va invita o misiune a FMI

Parlamentul ucrainean l-a numit în funcţia de guvernator al bãncii centrale pe Stepan Kubiv, fost preşedinte al VAT Kredobank, acesta urmând să invite la Kiev o misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), în speranţa că statul va putea obţine finanţare internaţională pentru a evita falimentul.

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului Ucraina l-a schimbat pe şeful băncii centrale, iar noul guvernator va invita o misiune a FMI

Ucraina l-a schimbat pe şeful băncii centrale, iar noul guvernator va invita o misiune a FMI (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Liderii politici de la Kiev au anunţat luni că Ucraina are nevoie de sprijin financiar în valoare de 35 miliarde de dolari. Statele Unite şi Uniunea Europeană au promis că vor oferi ajutor noii administraţii.

Parlamentarii l-au demis luni seară pe Ihor Sorkin de la şefia băncii centrale şi l-au numit ca înlocuitor pe Stepan Kubiv, potrivit Bloomberg.

Banca naţională de la Kiev a adoptat la începutul lunii februarie o serie de restricţii asupra tranzacţiilor cu valută, pentru a stopa prăbuşirea grivnei în contextul protestelor anti-guvernamentale ample din mai multe oraşe. Grivna a scăzut cu 8% de la începutul acestui an faţă de dolar, atingând minimul ultimilor 5 ani înainte ca banca centrală să limiteze schimburile cu valută.

Rusia continuă să conteste legitimitatea administraţiei interimare instalate după ce fostul preşedinte Viktor Ianukovici, destituit de parlament, a fugit din Capitală.

Kievul se află sub controlul protestatarilor şi fostei opoziţii, iar legerile anticipate au fost programate pentru 25 mai.

Au fost emise mandate de arestare pentru Ianukovici şi alte persoane, acuzate că ar fi ordonat represiunea violentă a protestelor. Violenţele de săptămâna trecută din Ucraina s-au soldat cu 82 de morţi.

Institutul pentru Finanţe Internaţionale, cel mai mare grup de lobby al industriei financiare, care reprezintă peste 400 de bănci, a avertizat luni că Ucraina are nevoie urgentă de sprijin financiar pentru a evita colapsul economiei şi declanşarea unei panici în sectorul bancar.

Rusia a acordat Ucrainei la finele anului trecut o linie de finnaţare de 15 miliarde de dolari şi reducerea preţului la gaze, în schimbul retragerii ţării dintr-un acord de liber schimb cu UE. Săptămâna trecută, o emisiune de obligaţiuni prin care Rusia ar fi urmat să plătească Ucrainei 2 miliarde de dolari din acesst ajutor a fost anulată. Acordul pare suspendat.

Moscova îşi va onora toate acordurile cu Ucraina semnate de Ianukovici la finele anului trecut, inclusiv reducerea preţului la gaze, a anunţat premierul Dmitri Medvedev, subliniind în acelaşi timp că are îndoieli referitor la legitimitatea unor instituţii alestatului ucrainean şi averetizând că interesele ţării vecine sunt ameninţate.

Elmar Brok, şeful comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, a declarat luni la Kiev că primele plăţi dintr-un pachet de ajutor extern pentru Ucraina ar putea fi efectuate chiar săptămâna viitoare, cu condiţia instalării unui nou guvern.

Pieţele financiare din Ucraina au revenit odată cu promisiunile de sprijin venite din Vest. Randamentul obligaţiunilor de stat ucrainiene cu maturitatea la 10 ani a scăzut pe piaţa secundară cu aproape un punct procentual, la 9,26%, cel mai redus nivel de la finele lunii ianuarie.

Indicele UX al bursei de la Kiev a crescut luni cu 15%, cea mai bună zi din 2010.

Ministrul interimar al Finanţelor Yuri Kolobov a propus convocarea uneo conferinţe internaţionale cu UE, SUA şi alte ţări în vederea atragerii de donaţii. Ministerul condus de Kolobov estimează că Ucraina are nevoie de finanţare de 35 miliarde de dolari în 2014 şi 2015.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Olivier Bailly ad eclarat că UE lucrează la un pachet internaţional de sprijin economic pentru Ucraina, pe termen scurt, mediu şi lung. El a precizat că nu are informaţii legate de o conferinţă a donatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici