Udrea: Proprietarii de infrastructură turistică riscă amenzi dacă o lasă în paragină

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, sâmbătă, la Sângeorz-Băi, că proprietarii de hoteluri din staţiuni balneare care le-au cumpărat "pe nimic" şi le ţin în paragină riscă amenzi sau chiar să rămână fără ele, existând deja o lege în acest sens.

Urmărește
82 afișări
Imaginea articolului Udrea: Proprietarii de infrastructură turistică riscă amenzi dacă o lasă în paragină

Udrea: Proprietarii de infrastructură turistică riscă amenzi dacă o lasă în paragină (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Udrea a făcut aceste declaraţii după ce a aflat de la primarul din Sângeorz-Băi, Roland Venig, că activitatea turistică în staţiune are de suferit din cauza proprietarilor de hoteluri care nu au făcut investiţii.

"Am spus-o mereu şi discutăm şi în cadrul Guvernului. Numai o soluţie de forţă merge, exproprierea. Am dat o lege a exproprierii acum câteva săptămâni în care am dat dreptul statului să exproprieze clădirile din staţiunile turistice care nu sunt întreţinute, care ar trebui să fie afectate turismului şi nu sunt puse în circuitul turistic de către proprietari. Cred că acestea ar trebui să fie soluţiile, inclusiv sancţiunile pecuniare, prin care să îi obligăm pe proprietarii de infrastructură turistică, pe care au cumpărat-o pe nimic de cele mai multe ori, la întreţinerea acesteia sau, în cazul în care nu se reuşeşte, pur şi simplu să îi expropriem", a spus Elena Udrea.

Udrea a declarat că, în opinia sa, un lucru care s-a făcut prost în ultimii 20 de ani este privatizarea din turism.

"Un lucru care s-a făcut prost este privatizarea din turism. Sigur, turiştii mai veneau odată, măcar câţi veneau odată ar trebui să vină acum. Faptul că nu avem turişti acum nici câţi erau pe vremea lui Ceauşescu arată cât de prost am lucrat cu turismul în ultimii 20 de ani. Noi o să încercăm să facem şi drumuri, că fără drumuri nu se poate face turism, dar, dacă infrastructura este privatizată şi se află la unii care nu au habar de turism şi ţin închise hotelurile şi nu reuşesc să facă turism decât pe banii statului, pe ce vin pensionarii cu tichete de la Guvern, acesta nu este turism balnear. Este un mod de a sifona nişte bani de cei care administrează unităţile. Trebuie reglată cumva şi nu trebuie să avem atât de multe complexe în faţa sindicatelor şi a celor care mai administrează aceste structuri de primire. Le mai lăsăm cu câte o stea şi două stele să nu le închidem, dar altfel, marea majoritatea ar trebui să fie închise", a declarat Udrea.

Întrebată cum poate fi rezolvată concret problema infrastructurii turistice degradate, Udrea a declarat că destul de dificil din cauza legilor proprietăţii.

"Cei care au achiziţionat hoteluri sunt proprietari şi este foarte greu acum să mai schimbăm ceva. Noi încercăm tot felul de legi, dar peste tot ni se scoate în faţă dreptul la proprietate al cetăţenilor numai că dreptul la proprietate al unora nu trebuie să afecteze dreptul celorlalţi cetăţeni ai României la a avea turism de calitate, oraşe frumoase. De câte ori vrem să luăm câte o măsură, ni se opune acest drept absolut la proprietate. Chiar dacă cei care au privatizat hotelurile şi de cele mai multe ori le-au lăsat în paragină, stăm şi ne uităm la ei. Aş da exemplu cazul celebru al staţiunii Herculane unde clădiri care sunt monumente istorice fiindcă cineva a privatizat acolo şi nu îl interesează să facă turism. Va fi greu să găsim o soluţie", a afirmat Udrea.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a făcut o vizită în trei localităţi din Bistriţa-Năsăud: Salva, Năsăud şi Sângeorz-Băi unde s-au realizat lucrări de aducţiuni de apă finanţate cu bani de la Compania Naţională de Investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici