UE este departe de a găsi soluţii la criza energetică, afirmă un ministru spaniol
Statele membre ale Uniunii Europene sunt încă departe de a identifica soluţii comune la criza energetică, a declarat marţi ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, conform Reuters.
"Deşi se fac progrese cu o viteză fără precedent în cadrul parametrilor obişnuiţi ai UE, suntem departe de a putea identifica în mod clar soluţii care să poată fi susţinute în timp", a declarat Ribera, adăugând că este nevoie de mai multă flexibilitate şi solidaritate între statele membre.
Anterior, Reuters anunţa că ţările UE sunt în dezacord cu privire la modul de abordare a crizei energetice.
Croaţia şi Lituania doresc un plafon pentru gazele naturale en-gros, Slovenia pledează pentru un plafon doar pentru gazul lichefiat, în timp ce Finlanda şi Slovacia nu sunt de acord cu privire la subvenţiile directe.
Germania - cea mai mare economie a blocului şi principalul oponent al plafonării preţurilor la gaze - a declarat că achiziţiile comune, reducerea consumului şi creşterea ofertei sunt mai degrabă calea de urmat.
Oficialii din aceste ţări şi-au exprimat opiniile la sosirea la Luxemburg pentru discuţiile dintre miniştrii afacerilor europene, în vederea pregătirii unui summit al liderilor naţionali care va avea loc joi şi vineri şi pe agenda căruia se va afla în principal criza energetică.
Înaintea summitului, Comisia Europeană va propune separat, marţi, un alt set de măsuri pentru a reduce preţurile ridicate la energie. Totuşi, acestea nu vor include o plafonare imediată a preţurilor la gaze, lucru care a divizat blocul comunitar.
Miniştrii croaţi şi lituanieni au susţinut o plafonare a preţului angro al gazelor, iar Croaţia a subliniat, de asemenea, necesitatea unor achiziţii comune de gaze între cele 27 de state membre ale UE. Slovenia, însă, a optat pentru un plafon de preţ doar pentru gazul lichefiat.
"Slovenia va pleda pentru introducerea aşa-numitului plafon dinamic de preţ pentru gazul lichefiat cât mai curând posibil, dacă este posibil - acum", a declarat secretarul de stat al ministerului de externe al acestei ţări, Marko Stucin.
Colegul său slovac, Andrej Stancik, a cerut o reformă a pieţei pe termen mai lung pentru a decupla preţul energiei electrice produse din gaz de cel al energiei electrice generate din alte resurse, precum şi solicitarea de subvenţii directe din partea UE pentru consumatori şi întreprinderi.
Tytti Tuppurainen, ministrul finlandez al afacerilor europene - o ţară în general sceptică faţă de intervenţiile pe piaţă - a declarat că Helsinki este acum pregătită pentru un plafon "temporar" al preţului la gaze. Dar ea s-a declarat împotriva ajutoarelor pentru consumatori.
"În loc să subvenţionăm gospodăriile individuale, ar trebui mai degrabă să stimulăm investiţiile în energia verde", a spus ea, adăugând că acest lucru ar limita, de asemenea, dependenţa Europei de furnizori de energie precum Rusia.
Anna Luehrmann, ministrul german al afacerilor europene, a subliniat necesitatea achiziţiilor comune de gaze, precum şi a reducerii consumului şi a diversificării structurii de aprovizionare prin adăugarea mai multor surse regenerabile şi a unor furnizori diferiţi.
"Este important ca măsurile naţionale şi europene să funcţioneze mână în mână", a declarat Luehrmann, fără a menţiona deloc un plafon.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO