- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (17.08.2018, 18:46)
- Alina Botezatu
Un economist explică de ce România se va împrumuta tot mai scump în trimestrele următoare
Economisul-şef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, estimează, într-o analiză publicată vineri, că ratele de dobândă la titlurile de stat se vor majora în trimestrele următoare, pe fondul impulsului monetar din SUA şi provocărilor din sfera finanţelor publice în România.
Urmărește
2688 afișări
„Curba randamentelor (n.r. - ratele de dobândă la titlurile de stat, pe piaţa secundară, pe toate scadenţele) din România a resimţit climatul macro-financiar extern şi ştirile interne în această săptămână. Se observă majorarea generalizată a costurilor de finanţare, în divergenţă faţă de pieţele internaţionale, pe fondul preocupărilor privind finanţele publice, în contextul dinamicii PIB sub nivelul din construcţia bugetară”, explică Rădulescu.
Institutul Naţional de Statistică a anunţat marţi o creştere a Produsului Intern Brut al României de 4% în primul semestru al acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, de 4,1% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi de 1,4% faţă trimestrul precedent. Guvernul României şi-a construit rectificarea bugetară pe o creştere a economiei de 5,5%.
„Preocupările privind execuţia bugetară în acest an, în contextul unei evoluţii a economiei sub ritmul previzionat de administraţie, au condus la creşterea ratei de dobândă la 10 ani cu 2,7% la 4,805% în această săptămână (plus 11,4% de la începutul anului). Spread-ul de dobândă s-a majorat cu 4,6%, la 1,60 puncte procentuale”, a calculat Rădulescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După un an şi două luni, marinarul român răpit de rebelii Houthi în Yemen a fost eliberat
-
Kelemen Hunor dezvăluie cum a ajuns Crin Antonescu pe lista scurtă pentru prezidenţiale
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
Săptămâna aceasta, Ministerul Finanţelor s-a împrumutat cu 90,7 milioane de lei prin titluri scadente în octombrie 2021 şi cu 106,9 milioane de lei prin obligaţiuni cu scadenţa septembrie 2031 la costuri medii anuale de 4,25%, respectiv 5,20%.
Săptămâna viitoare, Ministerul Finanţelor a programat două licitaţii cu titluri de stat, scadente în aprilie 2024 (460 de milioane de lei) şi martie 2022 (345 de milioane de lei).
„În SUA, indicatorii macroeconomici comunicaţi recent au consemnat evoluţii mixte, care confirmă faza de maturitate a ciclului economic post-criză. Pe de o parte, climatul de afaceri din sfera companiilor mici s-a îmbunătăţit în iulie (indicatorul NFIB a crescut în convergenţă spre maximele istorice). De asemenea, productivitatea muncii a accelerat în trimestrul II (ritm anualizat de 2,9%). Totodată, dinamica lunară a vânzărilor din comerţul cu amănuntul a accelerat la 0,5% în iulie”, explică Andrei Rădulescu.
În plus, autorizaţiile de construire şi lucrările demarate de construcţii de case noi au revenit pe creştere în iulie, în SUA, iar climatul pozitiv din piaţa forţei de muncă s-a consolidat - solicitările de ajutor de şomaj s-au redus cu 39.000, la 1,7 milioane la început de august.
În schimb, încrederea constructorilor de case a scăzut în august (spre minimul din septembrie), iar ritmul de creştere din industrie s-a temperat în iulie (+0,1% lună/lună). „Aceste evoluţii coroborate cu reluarea negocierilor comerciale SUA-China şi cu evoluţiile din pieţele internaţionale de materii prime au condus la scăderea ratei de dobândă la titlurile de stat pe 10 ani cu 0,8% la 2,85% (avans cu 18,5% în 2018)”, susţine economistul-şef al BT.
PIB-ul zonei euro a scăzut în trimestrul al doilea, cu 2,2%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform Eurostat, iar industria a scăzut cu un ritm lunar de 0,7% în iunie, dinamica an/an indicând o reducere de 2,5%.
„De asemenea, excedentul comercial cu bunuri s-a ajustat cu 2,9% an/an în S1, pe fondul creşterii importurilor cu 3,8% an/an (ritm superior dinamicii exporturilor, de 3,1% an/an). Pe de altă parte, încrederea investitorilor din Germania a crescut în august (indicatorul ZEW la maximul din mai), evoluţie care exprimă continuarea ciclului investiţional pe termen scurt”, reaminteşte Rădulescu.
În fine, inflaţia zonei euro a urcat uşor, de la 2% an/an în iunie la 2,1% an/an în iulie (maximul după cel din decembrie 2012).
„Evoluţiile de mai sus coroborate cu cele din piaţa americană au determinat declinul ratei de dobândă la titlurile de stat germane la 10 ani cu 7,5% la 0,297% (scădere cu 30,4% în 2018)”, conchide Andrei Rădulescu.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe