Un IT-st, despre blocarea site-ului IMM Invest: Realizarea site-ului este mediocră spre critică. Probabil au luat de pe internet o tema gratuită

  • Andrei Buşe, un specialist IT care lucrează în Franţa, spune că realizarea site-ului www.imminvest.ro este mediocră şi că avea potenţiale probleme de securitate la momentul lansării
  • Astăzi s-a lansat programul guvernamental IMM Invest, menit să sprijine antreprenorii, dar site-ul unde se pot depune aplicaţii este nefuncţional
  • Reprezentanţii instituţiei care gestionează programul spun că au avut parte de un atac cibernetic
Urmărește
6915 afișări
Imaginea articolului Un IT-st, despre blocarea site-ului IMM Invest: Realizarea site-ului este mediocră spre critică. Probabil au luat de pe internet o tema gratuită

Un IT-st, despre blocarea site-ului IMM Invest: Realizarea site-ului este mediocră spre critică. Probabil au luat de pe internet o tema gratuită

Andrei Buşe, un specialist IT care lucrează în prezent în Franţa, spune că realizarea site-ului www.imminvest.ro, care gestionează programul guvernamental IMM Invest atât de aşteptat de antreprenori, nu a fost realizată în mod profesionist.
 
„Realizarea site-ului este mediocră spre critică. Pentru un site care pretinde că dă informaţii despre acordarea unor credite, să ai erori de genul acesta e inadmisibil. Inspiră neîncredere aplicanţilor”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Andrei Buşe.
 
Site-ul programului IMM Invest, un program guvernamental care ajută firmele mici şi mijlocii afectate de criza coronavirusului să asigure capital de lucru şi de investiţii, este nefuncţional astăzi, în ziua lansării.  Prin intermediul acestui program, statul garantează până la 90% din valoare creditelor obţinute de firme. Oficialii Fondului pentru Garantare a Creditelor pentru IMM-uri spun că site-ul este nefuncţional deoarece există suspiciunea unui atac cibernetic sofisticat.

IT-stul explică cum a fost creat site-ul IMM Invest

O explicaţie tehnică asupra situaţiei site-ului www.imminvest.ro, ”tradusă” de Andrei Buşe, specialist IT:
 
”Să o luam cu începutul, cu alfabetul construirii unui site:
 
1. Serverul este în Germania 
IP Address 18.185.176.236 is hosted on a dedicated server 
 
este ales bine, server dedicat (adică nu sunt alte site-uri pe acel server)
 
DNS urile sunt cele de la Amazon Web Services:
NS-1357.AWSDNS-41.ORG (has 12,513 domains)
NS-393.AWSDNS-49.COM (has 16,287 domains)
NS-899.AWSDNS-48.NET (has 253 domains)
NS.1586.AWSDNS-06.CO.UK (has 314 domains)
 
Până aici totul este OK.
 
2. Orice site are nevoie de nişte certificate/protocoale. Este un fel de abc, e ca şi cum ai vrea să faci mâncare, dar nu ai ingredientele de bază. În cazul de faţă, lipsesc certificatele SSL:
 
Noţiuni introductive SSL (https:)
SSL este prescurtarea de la Secure Sockets Layer. Reprezintă un standard/protocol in materie de securitate şi a fost dezvoltat de Netscape in 1994. Utilizarea lui este uşor identificabilă datorită unui mic lacăt (sub formă grafică) care apare in browser.
link: https://hosterion.ro/client/index.php?rp=/knowledgebase/26/Ce-este-certificatul-SSL-HTTPS.html
 
Când nu ai aceste certificate SSL (5 euro/an) integrate pe site, vizitatorii vor avea următorul mesaj: SSL missing.png
 
3. Realizarea site-ului este mediocră spre critică. Pentru un site care pretinde că dă informaţii despre acordarea unor credite, să ai erori de genul acesta e inadmisibil. , vezi img: java scripts.png.
 
Toate aceste informaţii sunt date colectate la o scanare făcuta de site-uri specializate:
https://gtmetrix.com/reports/www.imminvest.ro/Cr5KBtv9
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?url=https%3A%2F%2Fimminvest.ro%2F
 
4. România este o ţară în topul mondial în ceea ce priveşte oamenii foarte buni care lucrează în IT. Şi, din păcate, tot în topul mondial al infracţiunilor informatice.
 
În aproape toate domeniile legate de programare/automatizare/robotică suntem în TOP. Pe primele locuri.
Şi ce face ministerul? Cine oare va avea încredere să aplice pentru un credit pe un site care nu are chestiuni elementare, nu vorbim de acordarea creditelor online sau de semnături electronice? Ar trebui ca oficialii Guvernului să îşi recunoască greşeala”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici