Un număr de 34.000 de firme sunt în procedură de insolvenţă

Piaţa de insolvenţă din România are o valoare de circa 25 milioane euro şi cuprinde 34.000 firme, potrivit Casei de Insolvenţă Transilvania, care susţine că din cauza fondurilor reduse alocate de creditori şi reticenţei debitorilor de a lua finanţări, în majoritatea cazurilor se ajunge la faliment.

Urmărește
505 afișări
Imaginea articolului Un număr de 34.000 de firme sunt în procedură de insolvenţă

Un număr de 34.000 de firme sunt în procedură de insolvenţă (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) arată că Adunarea Creditorilor alocă în medie circa 60 euro lunar unei companii aflate în procedură de insolvenţă, sumă care nu include costurile de conservare a activelor debitorului.

Calculul are la bază estimări potrivit cărora piaţa locală de insolvenţă se situează în jurul valorii de 25 milioane euro, iar în prezent 34.000 de companii se află în proces de insolvenţă, se arată într-un comunicat al CITR.

Apariţia crizei financiare şi creşterea numărului procedurilor de insolvenţă aflate pe rolul instanţelor au determinat din ce în ce mai mulţi specialişti ai dreptului să se orienteze spre acest domeniu, iar în prezent Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă numără 3.153 de membri, conform sursei citate.

Fondurile alocate unei proceduri de insolvenţă sunt destinate acoperirii costurilor de conservare şi administrare a activelor societăţii aflate în insolvenţă şi acoperirii cheltuielilor "de procedură".

"Nivelul scăzut al fondurilor investite în proceduri de insolvenţă determină ca numărul procedurilor de reorganizare să fie destul de redus faţă de cel al falimentelor. Astfel, un procent de 96% din procedurile aflate pe rolul instanţelor sunt proceduri de faliment. Valoarea scăzută a fondurilor implicate în finanţarea societăţilor aflate în insolvenţă şi reticienţa cu care se confruntă debitorii aflaţi în procedură pentru a accesa fonduri pentru finanţarea activităţilor determină mulţi dintre debitori să opteze pentru o procedură de faliment în detrimentul uneia de reorganizare", a declarat Andrei Cionca, managing partner CITR.

Potrivit CITR, factorii care determină creşterea fondurilor alocate procedurilor de insolvenţă sunt legaţi de complexitatea procedurilor deschise şi de evoluţia mediului economic în general. Astfel, în prezent, una dintre principalele probleme cu care se confruntă practicienii de profil este dificultatea valorificării activelor societăţilor aflate în această procedură şi scăderea cererii pentru activele imobiliare.

"În condiţiile în care aceste tendinţe ale pieţei vor continua să se menţină şi în perioada următoare, costurile alocate pentru conservarea activelor în cauză şi cele legate de expunerea pe piaţă a acestora vor continua să crească, majorând fondurile alocate procedurilor de insolvenţă", se spune în comunicat.

Alocarea fondurilor pentru investiţii în active aflate în procedură de insolvenţă depinde foarte mult de evoluţia mediului economic şi de apetitul investitorilor pentru risc. În acest sens, conform CITR, cristalizarea unei practici unitare şi profesionalizarea practicienilor în insolvenţă sunt de natură să sporească încrederea investitorilor în derularea unor astfel de proceduri.

De asemenea, recentele proceduri de reorganizare finalizate cu preluarea unor active de către investitori în cadrul unor proceduri de insolvenţă contribuie la creşterea apetitului de a investi în societăţi în insolvenţă, conform reprezentanţilor CITR.

"Creşterea fondurilor destinate finanţării activităţii societăţilor aflate în proceduri de insolvenţă ar determina o parte a societăţilor care în prezent se confruntă cu o criză a lichidităţilor să apeleze cu încredere la procedura reorganizării judiciare în vederea restructurării societăţilor. Lipsa de încredere şi amânarea deschiderii procedurii insolvenţei au cel mai adesea drept consecinţă deschiderea procedurii de insolvenţă foarte târziu, când reorganizarea activităţii nu mai este posibilă sau este foarte dificilă", a declarat Radu Lotrean, managing partner CITR.

CITR deţine birouri în Bucureşti, Cluj, Alba Iulia, Arad, Braşov, Iaşi, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Timişoara, şi are în portofoliu companii precum Leonardo, Flanco, Diverta, Tiago Malls, Boom sau Fortus Iaşi. CITR a gestionat până în prezent aproximativ 500 de dosare de insolvenţă sau lichidare voluntară, la nivelul întregii ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici