- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.02.2024, 19:30)
- Bogdan Cojocaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Urmările războiului din Ucraina: Turcia a devenit exportator de grâu
În haosul geopolitic creat de războiul Rusiei, Turcia a devenit nu doar exportator de energie, ci şi de grâu, iar producătorii turci de făină şi-au propus pentru anul acesta exporturi record, după recordul de anul trecut, anunţă Ziarul Financiar.
Urmărește
913 afișări
Urmările războiului din Ucraina: Turcia a devenit exportator de grâu
După ce Rusia a anunţat că interzice până în iunie exporturile de grâu durum, ingredientul principal al pastelor făinoase, pentru a-şi proteja securitatea alimentară, Turcia a şocat pieţele vânzând la export, prin licitaţie, 150.000 de tone de grâu de acest tip. A făcut-o la începutul acestei luni, spun traderii, şi s-a transformat astfel din importator de cereale în exportator. Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume, dar durum produce puţin.
Turcia este principalul importator de grâu rusesc şi de cereale ruseşti în general. De asemenea, ultima recoltă turcească de durum a fost foarte bună, iar rezervele acestei ţări sunt mari. În plus, Turcia importă masiv cereale şi din Ucraina. Aceste lucruri au ajutat-o ca în ultimele luni să exporte grâu, inclusiv durum, mai ales către ţările de la Marea Mediterană şi din Orientul Mijlociu, unde cererea este mare şi proviziile sunt puţine, arată Reuters.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
Însă reconfigurarea ordinii comerciale, dar şi a celei energetice din regiune şi din lume după ce Rusia a atacat Ucraina a adus Turciei şi rolul de exportator de gaze naturale şi de petrol, ceva la care înainte de război putea doar visa. Pentru a ajunge în acest rol, Ankara a făcut ceea ce vesticii văd a fi un pact sau chiar mai multe cu diavolul, adică cu Rusia. Pe de altă parte, nu trebuie uitat că Turcia importă cereale şi din Ucraina.
Apoi, ţara punte dintre Europa şi Asia este poarta de intrare a gazelor naturale azere în UE. Şi nu în ultimul rând, o companie turcă este printre primii investitori străini care construiesc fabrici în Ucraina, deşi acolo este încă război. Este vorba de Baykar, producătorul celebrelor drone de război Bayraktar. Dar şi războiul în sine i-a priit economiei turce. Exporturile de arme ale producătorilor turci au crescut cu 27% anul trecut, la nivelul record de 5,5 miliarde de dolari, scrie Hurriyet.
În privinţa noului rol al Turciei de exportator de grâu durum trebuie spus că în vara şi toamna anului trecut Rusia şi-a majorat exporturile semnificativ, de la 52.000 de tone în aceeaşi perioadă din 2022 la 657.000 de tone. Principalele destinaţii au fost Italia, stat membru al UE şi al NATO, Turcia şi Tunisia. Legat de Turcia, Departamentul american pentru Agricultură apreciază că recolta bogată de grâu, porumb şi orz din sezonul comercial 2023-24 (iunie-noiembrie) va face ca importurile de cereale să scadă şi ca exporturile de grâu să atingă o cotă record.
Autorităţile americane cred, de asemenea, că exporturile Turciei de făină şi paste făinoase, rezultate din procesarea grâului, vor fi peste aşteptări. În primele şase luni ale sezonului comercial 2023-24, exporturile de făină de grâu au fost de 2,1 milioane tone, cu 28% peste nivelurile din aceeaşi perioadă a sezonului anterior. Majorarea se datorează în principal cererii mai mari din partea statelor africane, în mod tradiţional clienţii Rusiei şi Ucrainei.
Exporturile acesteia din urmă depind în prezent de producţia afectată de război, de un culoar îngust de tranzit al vapoarelor de marfă prin Marea Neagră şi de neînţelegerile cu vecinii din UE, pe unde grâul şi alte cereale ar trebui să ajungă pe pieţele internaţionale pe cale terestră. În primăvara anului trecut, guvernul turc a impus un tarif de 130% pe importurile de grâu, porumb şi alte cereale, după ce ţările est-europene din UE vecine Ucrainei au făcut clar că grâul ucrainean nu este binevenit pe pieţele lor.
Unii traderi cred că Ankara a luat această decizie pentru a demonstra că protejează sectorul agricol turc înainte de alegeri, dar şi înainte de recolta nouă. Până atunci, importurile nu erau taxate. Tot până atunci, Turcia era cel mai mare importator de grâu şi orz din Ucraina. La orz, cel puţin, în primul trimestru al anului trecut spre Turcia se îndreptau 42% din exporturile ucrainene.
În această lună la Ankara era aşteptat preşedintele Rusiei Vladimir Putin pentru a discuta cu omologul turc Recep Tayyip Erdogan un posibil acord nou care să permită Ucrainei să exporte grâu pe Marea Neagră. Vizita a fost amânată de Moscova, spun surse diplomatice turce. Între timp, pe piaţa grâului s-a mai produs o schimbare interesantă. Kazahstanul, cel mai mare producător de grâu din Asia Centrală, a urcat de pe locul şapte pe locul patru ca furnizor de grâu durum pentru UE. Italia este, de departe, cel mai mare client.
Interesant este şi că grâul durum al Kazahstanului l-a înlocuit pe cel al Ucrainei pe piaţa poloneză. Kazahstanul, deşi producător, cu o agricultură dominată de cereale, este şi importator. A importat în ianuarie cu 42% mai multe cereale din Turcia, potrivit agenţiei de presă azere Trend. Experţii spun că ieşirea Turciei pe piaţa internaţională a grâului durum a prevenit ca preţurile pastelor făinoase să explodeze aşa cum au făcut-o în 2021.
Cerealele turceşti au acoperit golul lăsat de prăbuşirea producţiei din ţări precum Canada, afectate de secetă. De fapt, analiştii firmei de informaţii pentru agricultură Areté cred că Turcia va uzurpa locul Canadei pe piaţa grâului durum din UE în sezonul 2023-24. Producătorii turci de făină au planuri şi mai ambiţioase. Organizaţia lor naţională a anunţat că în 2023 au reuşit exporturi record de făină: 3,6 milioane tone către 166 de ţări. Pentru anul acesta, ţinta de export a fost stabilită la 4 milioane tone de făină.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe