Valurile de „chinezării“ ieftine sporesc presiunile deflaţioniste la nivel mondial

Rolul jucat de China în prăbuşirea preţurilor la nivel mondial devine din ce în ce mai clar în condiţiile în care ţara nu reuşeşte să absoarbă supracapacitatea clădită în perioada de creştere economică puternică, scrie The Wall Street Journal.

Urmărește
470 afișări
Imaginea articolului Valurile de „chinezării“ ieftine sporesc presiunile deflaţioniste la nivel mondial

Valurile de „chinezării“ ieftine sporesc presiunile deflaţioniste la nivel mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu ani în urmă, forţa de muncă ieftină din zonele rurale ale Chinei lua cu asalt fabricile ţării, împingând în jos preţurile produselor. Apoi, cererea solidă de materii prime ca petrolul şi bumbacul venită din partea Chinei a inversat trendul pe măsură ce preţurile resurselor naturale a crescut.

Acum, supracapacitatea de producţie a Chinei şi încetinirea ritmului de creştere al economiei acesteia pun din nou presiune asupra preţurilor. La nivel global, producătorii se văd nevoiţi să-şi reducă preţurile după ce au supraestimat cererea din partea Chinei. În acelaşi timp, producătorii chinezi, afectaţi de încetinirea economiei locale şi supracapacitate, inundă pieţele externe cu produse finite cum ar fi cauciucuri, oţel şi panouri solare.

China nu este nici pe departe singura cauză a scăderii preţurilor, presiunile deflaţioniste venite din această ţară indicând probleme mai ample legate de cerere la nivel mondial. 

Citeşte mai multe despre rolul Chinei în formarea preţurilor la nivel mondial pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici