Vivendi vinde operatorul francez de telefonie SFR către Altice, într-o tranzacţie de 17 miliarde de euro

Vivendi a convenit vânzarea SFR, al doilea mare operator de telefonie din Franţa, către grupul Altice, într-o tranzacţie evaluată la peste 17 miliarde euro, respingând o ofertă de la compania Bouygues, sprijinită în negocieri de guvernul de la Paris.

Urmărește
98 afișări
Imaginea articolului Vivendi vinde operatorul francez de telefonie SFR către Altice, într-o tranzacţie de 17 miliarde de euro

Vivendi vinde operatorul francez de telefonie SFR către Altice, într-o tranzacţie de 17 mld. euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Altice, cu sediul la Luxemburg, controlată de miliardarul Patrick Drahi, va plăti 13,5 miliarde euro în cash şi va ceda către Vivendi 20% din acţiunile grupului care va rezulta din fuziunea diviziei de telefonie Numericable cu SFR, transmite Bloomberg.

Astfel, noua companie va fi controlată în proporţie de 60% de Altice, 20% de Vivendi, iar restul de 20% din acţiuni vor fi în flotare liberă pe bursă. Vivendi nu poate scoate la vânzare pachetul timp de cel puţin un an de la perfectarea tranzacţiei, iar Altice are drept de preempţiune.

Vivendi va primi alte 750 milioane euro în cash dacă noua companie va atinge anumite ţinte de performanţă, potrivit unui comunicat al grupului francez.

Patrick Drahi are o avere estimată de Forbes la 6,4 miliarde de dolari şi a făcut avere în industria de cablu TV. Omul de afaceri are cetăţenie franceză şi locuieşte la Geneva.

Oferta Altice a fost preferată de Vivendi încă de la începutul negocierilor, grupul considerând că vânzarea către Drahi ar presupune mai puţine obiecţii din partea autorităţilor de reglementare şi că participaţia pe care o va reţine la noua companie va putea fi vândută ulterior.

Vânzarea SFR a declanşat un duel al ofertelor între Altice şi compania franceză Bouygues, care a fost sprijinită deschis în negocieri de guvernul de la Paris.

Grupul Bouygues notează într-un comunicat că a luat act de decizia Vivendi, precizând că şi-a îmbunătăţit vineri oferta la 15,5 miliarde euro cash şi 5% din acţiunile companiei care ar fi rezultat prin fuziunea Bouygues Telecom şi SFR.

Vivendi a anunţat că a cerut tuturor ofertanţilor să respecte angajamentele faţă de angajaţi "corespunzătoare cu priorităţile emise de guvernul francez".

SFR are aproximativ 9.000 de angajaţi.

Operatorul de telefonie mobilă are 21 de milioane de clienţi, în timp ce Numericable, divizia Altice, are 1,7 milioane de clienţi în zona serviciilor de internet broadband fix.

Industria europeană a telecomunicaţiilor traversează o perioadă de consolidare, reacţionând astfel la reglementările mai stricte şi concurenţa tot mai dură într-o perioadă de depresiune economică. Parlamentul European a votat recent eliminarea tarifelor de roaming în telefonia mobilă în interiorul Uniunii Europene.

Telefonica (Spania) şi Royal KPN (Olanda) vor să-şi combine operaţiunile din Germania într-o tranzacţie de 8,55 miliarde euro, aşteptând avizul Comisiei Europene. Tranzacţia va crea cel mai mare operator de telefonie mobilă din Germania după numărul de clienţi.

În luna martie, grupul britanic Vodafone a convenit preluarea operatorului spaniol de cablu Grupo Corporativo Ono într-o tranzacţie de 7,2 miliarde euro.

Ministrul francez al Industriei, Arnaud Montebourg, a declarat într-un comunicat că guvernul va urmări atent dacă Altice şi Numericable îşi vor respecta angajamentul de a nu face concedieri la SFR după fuziune. Oficialul a cerut de asemenea noii companii să-şi afirme clar angajamentul pentru dezvoltarea infrastructurii de fibră optică din Franţa şi să dea dovadă de "patriotism economic" atunci când îşi alege fuznizorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici