Vlădescu: Sper ca noua prognoză a FMI de creştere economică să fie acoperită de realitate
Prognoza de creştere economică pentru acest an revizuită în jos de FMI de la 1,3% la 0,8% ar putea fi chiar prea optimistă, consideră ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.
Vlădescu: Sper ca noua prognoză a FMI de creştere economică să fie acoperită de realitate (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)
"Sper ca noua prognoză a FMI să fie acoperită de realitate. Eu sunt încă prudent", a spus Vlădescu întrebat de MEDIAFAX dacă Guvernul va fi de acord cu estimarea revizuită a FMI privind creştere economică în cadrul discuţiilor pentru a patra evaluare a acordului stand-by, care încep miercuri.
Declaraţia ministrului Finanţelor Publice lasă de înţeles atât că estimarea de creşetere economică ar putea fi ajustată şi mai mult în jos, cât şi că revizuirea bugetară implicită la nivelul veniturilor programate va fi mai amplă.
Economia s-a contractat anul trecut cu 7,1%, după ce în 2008 crescuse cu un procentaj identic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Sondaj Avangarde: Care este intenţia de vot a românilor în 2025 şi în ce candidaţi au încredere pentru prezidenţiale?
-
Biden a graţiat cinci membri ai familiei sale în ultimele minute de mandat
-
Trump anunţă primele măsuri: Stare de urgenţă energetică naţională în SUA / Tarife şi impozite pentru ţările străine / Cartelurile desemnate drept organizaţii teroriste străine
Pe de altă parte, Vlădescu a precizat că datele privind execuţia bugetară disponibile la 25 aprilie indică în mod clar că deficitul s-a încadrat în ţinta convenită cu FMI, de 8,25 de miliarde lei. Ţinta pentru deficitul bugetului general consolidat pentru acest an este de 31,9 miliarde lei.
Oficialul MFP a evitat să discute despre o posibilă revizuire a ţintei relative de deficit bugetar pentru 2010, care a fost negociată cu Comisia Europeană la 5,9% din PIB.
După primele două luni, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit estimat la 5,8 miliarde de lei, reprezentând 1,1% din PIB, în condiţiile creşterii cheltuielilor cu 5,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut şi scăderii veniturilor cu 3%.
Consiliul miniştrilor de Finanţe din statele membre UE (ECOFIN) a aprobat la jumătatea lunii februarie prelungirea cu un an, până în 2012, a termenului acordat României pentru reducerea deficitului bugetar sub pragul reglementat european de 3% din PIB.
Întrebat despre eventuale discuţii privind lărgirea bazei de impozitare, Vlădescu a spus că negocierile se vor axa mai degrabă pe zonele de evaziune fiscală, adică pe extinderea bazei de încasare efectivă.
Ministrul Finanţelor nu a dorit să comenteze nici informaţia potrivit căreia Guvernul ar putea cere încă o derogare de la ţinta privind arieratele bugetului. Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că România va solicita FMI în discuţiile privind a patra evaluare a acordului stand-by o nouă derogare de la ţinta datoriilor restante pe care statul trebuie să le achite de la buget, care nu a fost îndeplinită nici în primul trimestru din acest an.
Primii experţii ai delegaţiei FMI sosesc marţi în România, iar şeful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks, vine miercuri la Bucureşti. Cea de-a patra misiune de evaluare se va încheia pe 7 mai.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:52
-
ieri, 22:48
Netanyahu îl felicită pe Trump: Vom începe o nouă eră de pace şi prosperitate