Vodafone creşte viteza în reţeaua 4G la 150 Mbps şi lansează un serviciu de plăţi de pe mobil

Vodafone România va creşte, începând de marţi, viteza de transfer a datelor în reţeaua 4G de la 100 Mbps la 150 Mbps, ca urmare a utilizării spectrului de frecvenţe achiziţionat în 2012, iar următorul prag de viteză testat, de 300 Mbps, va fi disponibil tot din acest an.

Urmărește
600 afișări
Imaginea articolului Vodafone creşte viteza în reţeaua 4G la 150 Mbps şi lansează un serviciu de plăţi de pe mobil

Vodafone creşte viteza în reţeaua 4G la 150 Mbps şi lansează un serviciu de plăţi de pe mobil (Imagine: Mihai Dascalescu/Publimedia)

"În câteva zile, Vodafone România va ridica viteza 4G de la 100 Mbps la 150 Mbps, la nivel naţional, dezvoltare posibilă odată cu utilizarea licenţelor în noul spectru radio. Următorul prag de viteză, de 300 Mbps, este deja testat în reţeaua Vodafone România şi va fi disponibil clienţilor în cursul anului", a declarat, luni, într-o conferinţă, directorul general interimar şi directorul tehnic al operatorului, Giovanni Chiarelli.

În noul an fiscal (aprilie 2014 - martie 2015), Vodafone România va extinde numărul de puncte de acces (site-uri) 4G, pentru a acoperi 70% din populaţia urbană până în martie 2015. De asemenea, până în martie 2016, toată populaţia urbană din România va avea acces la acoperirea reţelei 4G a Vodafone România.

Potrivit datelor operatorului, serviciile 4G ale Vodafone România sunt disponibile în Bucureşti şi alte nouă oraşe ale ţării - Arad, Bacău, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Galaţi şi Timişoara.

"Din august 2013, am înregistrat o creştere puternică a traficului 4G în reţeaua noastră. De asemenea, numărul terminalelor compatibile 4G şi numărul clienţilor care utilizează simultan reţeaua 4G au crescut semnificativ, în ultimele şase luni. Modelul nostru de business se bazează pe investiţii accelerate, în zonele care înregistrează creştere. Din acest motiv, am decis să ne îndreptăm către următorul nivel al dezvoltărilor 4G, în ce priveşte viteza şi acoperirea reţelei. Am început deja să testăm viteza de 300 Mbps în reţeaua noastră, iar aceasta va fi disponibilă clienţilor noştri în cursul anului", a afirmat Chiarelli.

La începutul acestui an, Vodafone România a anunţat investiţii suplimentare de 55 de milioane de euro în reţea şi în magazine, pentru următorii doi ani, alocate prin programul global "Spring", care vizează accelerarea investiţiilor tehnologice pentru operaţiunile grupului britanic Vodafone.

Reprezentanţii Vodafone România au anunţat luni şi disponibilitatea unui serviciu care permite clienţilor operatorului să trimită şi să primească bani sau să efectueze plăţi cu ajutorul telefonului mobil, fără a avea nevoie de un cont bancar.

Denumit M-Pesa, serviciul este disponibil, pentru prima dată în Europa, în reţeaua 4G a Vodafone România, precum şi în reţelele 3G şi 2G, pentru orice client al operatorului, abonat sau utilizator de cartelă, indiferent de tipul de telefon folosit.

"Cu o rată de adopţie de 130%, telefonul mobil este instrumentul perfect de efectuare de plăţi, mai ales pentru românii care nu au încă un cont bancar - care reprezintă circa 40% din populaţia ţării. Serviciul este, de asemenea, conceput şi pentru clienţii noştri ce deţin un cont bancar şi caută confortul şi uşurinta de utilizare oferite de telefonul mobil. Prin lansarea M-Pesa, Vodafone România devine prima operaţiune europeană din grupul Vodafone deţinătoare de licenţă de monedă electronică", a declarat directorul comercial pe segmentul business al Vodafone România, Andrea Rossini.

Cu M-pesa, utilizatorii Vodafone pot, prin intermediul telefonului mobil, să trimită şi să primească bani, să alimenteze cartela Vodafone, să plătească facturile, să cumpere bunuri şi servicii din magazinele partenere.

Serviciul poate fi activat de către orice client Vodafone cu vârsta de peste 14 ani, la orice magazin afiliat M-Pesa. Odată ce contul M-Pesa a fost creat, utilizatorii pot să depună numerar la orice magazin semnalizat M-Pesa, operaţiune care este confirmată printr-un SMS. După depunerea banilor în contul M-Pesa, clientul poate să facă toate operaţiunile pe care le permite acest serviciu, de oriunde s-ar afla, au control complet asupra contului lor, iar fiecare operaţiune este confirmată printr-un cod PIN, cunoscut doar de utilizator.

M-Pesa se activează gratuit şi nu are costuri lunare asociate. Singurele operaţiuni tarifate sunt depunerile şi retragerile de bani, iar taxele sunt fixe, în funcţie de sumă.

Astfel, clienţii plătesc între 1 şi 3 lei, în funcţie de sumă, pentru trimiterea de bani instant către alt utilizator înregistrat M-Pesa. La retrageri, clienţii plătesc o taxă fixa pe tranzacţie, între 2,5 şi 30 de lei, în funcţie de sumă. Disponibilităţile din conturile M-Pesa nu sunt purtătoare de dobândă.

În prezent, serviciul M-Pesa poate fi activat în aproximativ 300 de magazine Vodafone şi ale partenerilor săi, precum şi în reţelele PayZone, RoBest şi Agroland, în care serviciul se află în proces de implementare graduală.

În următoarele 12 luni, serviciul va fi extins la peste 2.000 de magazine.

M-Pesa este un serviciu de transfer de bani prin mobil dezvoltat de grupul Vodafone şi lansat în anul 2007.

La 31 decembrie 2013, M-Pesa avea aproximativ 16,8 milioane de utilizatori activi şi circa 165.000 de agenţi autorizaţi, la nivel mondial. Clienţii M-Pesa activi au tranzacţionat peste 900 milioane de euro pe lună.

Vodafone România este al doilea jucător local de telefonie mobilă după numărul de clienţi şi cifra de afaceri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici