- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.11.2013, 13:42)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Voinea: Creşterea accizei la carburanţi, măsură pentru a evita deflaţia
Creşterea accizei la carburanţi a fost o măsură pentru evitarea deflaţiei, al cărei pericol este mai mare decât cel al unei uşoare creşteri a inflaţiei întrucât din deflaţie nu se iese, generând şomaj şi recesiune, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, după un forum economic.
Urmărește
754 afișări
Liviu Voinea (Imagine: Mediafax Foto)
"Deflaţia este un pericol real, nu doar pentru România, toată Europa este în pragul deflaţiei, Europa îşi pune problema deflaţiei începând cu Germania. Din deflaţie nu se iese, Japoniei i-a luat 20 de ani să iasă din deflaţie şi apoi a venit peste ea criza globală. E mai periculoasă decât inflaţia", a afirmat Voinea după Forumul Economic şi Comercial China - Europa Centrală şi de Est.
El a arătat că inflaţia ajută la creşterea economică, în timp ce deflaţia conduce la şomaj şi recesiune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
"N-am auzit de deflaţie care să ducă la creştere economică. În schimb, inflaţia câtă vreme este controlată ajută la creşterea economică, ajută veniturile bugetare", a spus Voinea.
Ministrul a precizat că pericolul deflaţiei este mai mare decât cel al unei uşoare creşteri a inflaţiei, întrucât în deflaţie degeaba sunt preţuri mai mici pentru că firmele nu mai produc, nu-şi permit să vândă la preţuri mai mici decât costurile pe care le au cu producţia, generând astfel şomaj.
Întrebat de jurnalişti dacă creşterea accizei nu putea fi preluată de un buffer bugetar, Voinea a spus că rolul unui buffer este să fie păstrat.
"Luăm exemplul anului acesta: la a doua rectificare bugetară s-au tăiat 660 de milioane de lei de la cheltuielile cu dobânzile pentru că a fost de unde să se taie. Rolul rezervei e acela de a avea o plasă de siguranţă în cazul în care nu se realizează veniturile la buget. Şi atunci asta s-a şi făcut în octombrie, dacă n-aveam buffer-ul acela trebuia să mai tăiem 660 de milioane de lei de altundeva. Nu i-am taiat de nicăieri, sunt nişte cheltuieli care nu se mai puteau realiza că au scăzut dobânzile", a explicat ministrul.
El a menţionat că în anii electorali este firesc să existe mai multe buffere decât în restul anilor pentru a evita, mai ales pe partea de dobânzi, "nervozitatea pieţelor".
"În general, pieţele internaţionale au o anume valoare în ani electorali, nu vorbim de România, ci în general. Noi sperăm ca şi anul viitor randamentele la emisiunile noastre, intern şi extern, vor continua să scadă, dar este prudent să asumi şi posibilitatea unei creşteri a acestora", a mai spus Voinea.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe